Να μπει ένα τέλος στην «ομηρία» των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και στην ανασφάλεια των ωφελούμενων του προγράμματος
Δήλωση | 29/8/2021
 
📎Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» προσφέρει διαχρονικά, μέσω των Δήμων, ανεκτίμητη στήριξη σε χιλιάδες ηλικιωμένους συνανθρώπους μας και σε ευπαθείς ομάδες. Γι’ αυτό ακριβώς, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίσαμε όλους τους αναγκαίους πόρους για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος και το θωρακίσαμε θεσμικά με την ένταξη του σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ α` βαθμού, προβλέποντας τη στελέχωση αυτών με μόνιμο προσωπικό. Παράλληλα ξεπεράσαμε πλήθος διοικητικών προβλημάτων, ώστε να υλοποιηθεί το 2019 διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ, για την πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού, ώστε να αρθεί η κατάσταση εργασιακής «ομηρίας» των τελευταίων 15 ετών και να διασφαλιστούν η εργασιακή προοπτική και τα δικαιώματα του υφιστάμενου προσωπικού του προγράμματος.
Με την εκδήλωση της πανδημίας ήταν προφανές ότι μια Δομή με αυτή την κοινωνική αποστολή έπρεπε να τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα. Αντί γι’ αυτό, είχαμε από καθυστερήσεις πληρωμών μέχρι και τα τέλη του 2020, έως μη επαρκή παροχή μέσων ατομικής προστασίας, ενώ ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
Μετά από ενάμιση ολόκληρο χρόνο και με την πανδημία στη χώρα μας να έχει λάβει τραγικές διαστάσεις, η ανάγκη για τις υπηρεσίες του προγράμματος μεγάλωσε, αλλά το μόνο που έκανε η κυβέρνηση ήταν (το ελάχιστο κι αυτονόητο) να παρατείνει τη διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων.
Είναι ξεκάθαρο ότι η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί σε επίπεδο Δήμων την αποδιάρθρωση και τον τεμαχισμό των κοινωνικών δομών, ώστε να τις παραχωρήσει σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν έχει κρύψει, άλλωστε, τις σκέψεις της να ακολουθήσει την ίδια πολιτική και στους τομείς της υγείας και της παιδείας. Είναι αποκαλυπτικό ότι στην περίπτωση του «Βοήθεια στο Σπίτι», ακόμη και τα νέα αυτοκίνητα, που του παραχωρήθηκαν, αποσύρθηκαν μετά από λίγους μήνες.
Οι κυβερνητικές επιλογές συνιστούν μια άκρως αντικοινωνική πολιτική. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ολοκληρωθεί το συντομότερο ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, ενισχύοντας ταυτόχρονα το πρόγραμμα με εξοπλισμό και ό,τι άλλο απαιτείται για την ομαλή λειτουργία του.
Ο διαγωνισμός θα ενισχύσει το πρόγραμμα θέτοντας τέρμα στην ανασφάλεια των ωφελούμενων, αλλά και στο πολυετές καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας των 3.000 και πλέον συμβασιούχων εργαζομένων σ’ αυτό. Πλέον ζούμε μια άκρως κρίσιμη περίοδο για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Η ενίσχυση του «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι κάτι που το δικαιούνται οι εργαζόμενοι σ’ αυτό και το έχουν απόλυτη ανάγκη οι πολίτες που λαμβάνουν τις σχετικές υπηρεσίες.