Η καταστροφή στην Αττική, στο φόντο της κλιματικής κρίσης, απαιτεί σοβαρή προσέγγιση
 
Ερωτηματικά σε σχέση με την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης της πυρκαγιάς
 
📻 Συνέντευξη Στο Κόκκινο 105.5 | Τετάρτη 4/8/2021
• «Μιλάμε για μια μεγάλη οικολογική καταστροφή σε ένα πολύ σημαντικό περιαστικό δάσος της ευρύτερης περιοχής του Τατοΐου και της Βαρυμπόμπης και για μεγάλες καταστροφές σε σπίτια. Προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουμε μια αριθμητική αποτίμηση των υλικών ζημιών».
• «Φαίνεται ότι σε ορισμένες περιοχές μέσα στον αστικό ιστό, δεν υπήρχε παρουσία της Πυροσβεστικής, προφανώς από επιλογή, σε αντίθεση με την παρουσία αστυνομικών, οι οποίοι και διευκόλυναν πάρα πολύ. Αυτό είναι κάτι το οποίο ακούσαμε ως μαρτυρία. Χαρακτηριστικά, θυμάμαι τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς, ο οποίος κατοικεί στις Αδάμες, να λέει το απόγευμα ότι δεν υπήρχε ούτε ένα πυροσβεστικό, όταν πια η φλόγα είχε μπει στις αυλές των σπιτιών».
• «Να μη σπεύσουμε να υποκαταστήσουμε τους ειδικούς, αλλά είναι ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν. Γιατί μιλάμε για μια μέρα που υπήρχε σχεδόν πλήρης άπνοια στην περιοχή, πέρα από τα φαινόμενα που αναπτύσσονται στον πυρήνα της φωτιάς. Αυτά υπάρχουν κάθε φορά. Δεν υπήρχαν ακραία φαινόμενα σε σχέση με τους ανέμους. Υπήρχαν, βέβαια, προηγουμένως, όλες αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σε συνδυασμό με ό,τι είχε προηγηθεί τον χειμώνα, με τις χιονοπτώσεις και τα κατεστραμμένα δέντρα, που δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό είχαν αποκατασταθεί, δημιούργησαν αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ και τις δύσκολες συνθήκες».
• «Εκείνο που πρέπει να βγάλουμε ως συμπέρασμα είναι ότι τη διάσταση της κλιματικής κρίσης δεν πρέπει να τη θυμόμαστε μόνο τώρα. Υπήρχε και όταν είχαμε τις λεγόμενες βόμβες νερού στη Μάνδρα , υπήρχαν και στους ανέμους στο Μάτι, που σε συνδυασμό τον πολεοδομικό τραγέλαφο οδήγησαν σε εκείνη την τραγωδία. Υπήρξε και τώρα με τις ακραίες θερμοκρασίες. Άρα πρέπει να επανασχεδιάσουμε πάρα πολλά πράγματα, με βάση αυτή τη παράμετρο. Δεν θα κάνουμε εμείς πολιτική στα αποκαΐδια της χθεσινής ημέρας. Χρειάζεται σοβαρότητα, πρέπει η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις σε σχέση με τον σχεδιασμό. Είναι πολλές οι ώρες που κράτησε αυτή η φωτιά και ακόμα δεν έχει οριοθετηθεί, όπως ακούσαμε πριν από λίγο».
• «Η κλιματική κρίση θα είναι παρούσα και τα επόμενα χρόνια, άρα απαιτείται ένας ολιστικός σχεδιασμός στις υποδομές της χώρας, στα περιαστικά δάση, μια και μιλάμε για την Αττική. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε καταθέσει πάμπολλες Ερωτήσεις το προηγούμενο διάστημα, για το πώς ακριβώς διαχειριζόμαστε αυτά τα δάση».
• «Υπάρχει η πραγματικότητα ότι έχουμε χτίσει πόλεις μέσα σε πευκοδάση, άρα τι κάνουμε γύρω από αυτό το θέμα; Να δούμε το θέμα της ΔΕΗ. Βασικά δίκτυα μεταφοράς περνούν μέσα από τα δάση. Όλα αυτά είναι προβλήματα του παρόντος και του άμεσου μέλλοντος. Γι’ αυτό μιλάω για έναν ολιστικό σχεδιασμό».
• «Προκαλεί αρνητική αίσθηση και εντύπωση η πρώτη δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη, ότι ήμασταν απόλυτα προετοιμασμένοι γι’ αυτό που μας βρήκε. Οπότε, γεννιέται το ερώτημα, εάν δεν ήταν προετοιμασμένος ο μηχανισμός, όπως λέει ο κ. Χρυσοχοΐδης, τι ακριβώς θα είχε γίνει; Πόσες άλλες ζημιές θα είχαμε υποστεί; Δεν μπορεί, έχοντας ζήσει την χθεσινή μέρα, το πρώτο που να ακούγεται από τους υπεύθυνους υπουργούς να είναι ότι τα πήγαμε καλά. […] Δείχνει μια αυτάρκεια, αλαζονεία και είναι μια προκλητική δήλωση. Θα περιμένουμε περισσότερες εξηγήσεις για τον σχεδιασμό, για τα αποτελέσματα και για το τι κάνουμε από εδώ και μπρος».