Η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, μία ακόμη πράξη του καταστροφικού έργου της εκχώρησης Δικτύων και φυσικών ενεργειακών μονοπωλίων από την κυβέρνηση
 
Δήλωση | 30/7/2021
 
Το Δίκτυο Διανομής φυσικού αερίου οδεύει ολοταχώς προς πώληση. Ήδη, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε να ελέγχει τους φακέλους των προσφορών που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Πρόκειται για μια ακόμη πράξη του καταστροφικού έργου της παράδοσης Δικτύων και φυσικών μονοπωλίων της Ενέργειας σε ισχυρά ιδιωτικά μονοπώλια. Μια επιλογή αποδόμησης του Δημοσίου, αντί της ενίσχυσης αυτών των υποδομών και της διασφάλισης της λειτουργίας τους υπέρ του κοινωνικών συνόλου με νέες επενδύσεις, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και τις συνθήκες που διαμορφώνονται.
Την ίδια ώρα, συζητούνται στη Βουλή οι δανειακές συμβάσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, με παρόμοια πολιτικά χαρακτηριστικά, ως προς τις επιλογές της κυβέρνησης. Με ουσιαστικό αποκλεισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τη χρηματοδότηση. Με ένα κρίσιμο κενό ως προς την αναγκαία αναθεώρηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, το οποίο δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει προωθητικά για την οικονομία και για τον κόσμο της εργασίας.
Ιδιωτικοποιήσεις, πάγωμα μισθών, ατομικές συμβάσεις, απλήρωτες υπερωρίες, περιορισμός δικαιωμάτων, παράδοση της επικουρικής ασφάλισης στους ιδιώτες, είναι μερικές μόνο από τις μονότονες απαντήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ στις νέες προκλήσεις. Τα πεπραγμένα της στην ενέργεια περιλαμβάνουν γενναίους μισθούς για τα στελέχη των ενεργειακών επιχειρήσεων, εκτίναξη των τιμών των καυσίμων και αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με αποτυχημένες συνταγές προηγούμενων δεκαετιών μεροληπτεί συστηματικά υπέρ λίγων ισχυρών και υπονομεύει τα συμφέροντα και το μέλλον των πολλών.
Αντιμέτωποι με την κλιματική κρίση οφείλουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα αξιοποιώντας την πράσινη ενέργεια με όρους ενεργειακής δημοκρατίας, όχι να υπηρετούμε και πάλι την κερδοφορία ορισμένων εκλεκτών.
Θα έπρεπε να σχεδιάζουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους.
Και τι κάνουμε; Ξεπουλάμε.