▶ «Η κυβέρνηση μετατρέπεται σε ιεροκήρυκα του διχασμού»

📰 Συνέντευξη στην εφημερίδα «Realnews» και στον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό | 18/7/2021

Βλέπουμε τη μετάλλαξη «Δέλτα» να επελαύνει στην Ευρώπη. Γιατί κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει;

Προφανώς και δεν χρεώνουμε στην κυβέρνηση τη μετάλλαξη του ιού. Εκείνο για το οποίο την κατηγορούμε ευθέως είναι για τις παραλείψεις, τις αστοχίες, την υποτίμηση, αλλά και τη λάθος κατεύθυνση που χαρακτήρισε τη διαχείριση της πανδημίας. Να γίνω πιο συγκεκριμένος: Γιατί δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται ένα πρόγραμμα μόνιμων προσλήψεων, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας; Πώς μπορεί ο πρωθυπουργός να δηλώνει πως μας περισσεύουν δημόσια νοσοκομεία και να δρομολογεί το κλείσιμο υγειονομικών μονάδων; Γιατί δεν έχει επιλεγεί μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να στηριχθεί το ΕΣΥ; Γιατί ακόμα δεν συνταγογραφούνται τα διαγνωστικά τεστ, όταν αυτά ορθώς θεωρούνται προαπαιτούμενα για μια σειρά δραστηριοτήτων; Τι έκανε στην πράξη όλο το προηγούμενο διάστημα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Γιατί δεν αναζήτησε τη δυνατότητα δημιουργίας νέων αιθουσών στην εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να κλείσουν τα σχολεία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα; Εκείνο, λοιπόν, που καθόρισε τις κινήσεις της κυβέρνησης ήταν μια επικοινωνιακού τύπου διαχείριση της πανδημίας, αλλά και η εμμονή της να μην υιοθετήσει ένα ολιστικό σχέδιο στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, λόγω των νεοφιλελεύθερων εμμονών της. Εμμονές που επιβεβαιώθηκαν με την άρνηση της κυβέρνησης να υποστηρίξει το θέμα της άρσης των δικαιωμάτων της πατέντας των εμβολίων, αλλά και με την επιμονή στην έμμεση ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας μέσω των ΣΔΙΤ. Αλήθεια, τι άλλο θα έπρεπε να είχε συμβεί για να αντιληφθεί η ΝΔ πως το δημόσιο αγαθό της υγείας πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλες και όλους, ανεξαρτήτως ατομικής οικονομικής δυνατότητας;

✓ Πώς απαντάτε στις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι έχετε ρίξει νερό στον μύλο των αντιεμβολιαστών;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξαρχής, χωρίς αμφισημίες, ήταν και είναι υπέρ του εμβολιασμού. Αυτή ήταν και είναι η μόνη επίσημη θέση του. Αντίθετα, η πλευρά της κυβέρνησης, πότε εργαλειοποιώντας την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, πότε δημιουργώντας κλίμα εφησυχασμού, άλλες φορές εκπέμποντας αντιφατικά μηνύματα, και πότε ενοχοποιώντας την κοινωνία, υποτίμησε την ανάγκη της πειθούς. Σήμερα, θέλοντας να καλύψει τις δικές της ευθύνες, μετατρέπεται σε ιεροκήρυκα του διχασμού, υπονομεύοντας τελικώς την ίδια την υπόθεση του εμβολιασμού.

✓ Συμφωνείτε με την κυβέρνηση ότι η χώρα θα μπει σε περίοδο γρήγορης ανάκαμψης;

Η κυβέρνηση, με ευθύνη της, βάθυνε την ύφεση, απέρριψε την ανάγκη να υπάρξει ένα πρόγραμμα-γέφυρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ ο σχεδιασμός που έχει προωθήσει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα οδηγήσει σε μια διάχυση της ανάπτυξης σε ένα μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Με δεδομένο ότι μετά την πρόσκαιρη αναστολή τους, θα επανέλθουν οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί περιορισμοί, διαμορφώνονται συνθήκες μιας νέας δημοσιονομικής πίεσης. Άλλωστε το ελληνικό χρέος εξακολουθεί και αυξάνεται. Το ζητούμενο, λοιπόν, σήμερα, είναι, αφενός, να μην επανέλθουμε στο ασφυκτικό ευρωπαϊκό πλαίσιο των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και η ταυτόχρονη υιοθέτηση νέων οικονομικών στρατηγικών τόσο στην Ελλάδα όσο, βέβαια, και στην Ε.Ε. Φοβάμαι πολύ πως θα ζήσουμε το φαινόμενο αναπτυξιακών ρυθμών με παράλληλη εφαρμογή νέων προγραμμάτων λιτότητας και διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

✓ Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί μείζονος σημασίας υποχώρηση τη σύντομη μετάθεση του ασφαλιστικού;

Μείζονος σημασίας είναι ούτως ή άλλως το ασφαλιστικό. Με την επιχειρούμενη αλλαγή του αλλάζει δραματικά ο χαρακτήρας του. Ο κοινωνικός χαρακτήρας παύει πια να υπάρχει και μετατρέπεται σε μια αβέβαιη επένδυση, που θέτει σε κίνδυνο τόσο τους νυν συνταξιούχους όσο και τους μελλοντικούς. Πρόκειται για μια ακραία νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση, που αντικαθιστά τη λογική της αλληλεγγύης των γενεών με τους κανόνες της χρηματιστηριακής αγοράς. Μια σημαντική παράμετρος, που επισημάνθηκε και από την Κομισιόν, είναι το κόστος μετάβασης που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ και τα επωμίζεται ο κρατικός Προϋπολογισμός. Άλλη μια βόμβα στα δημόσια οικονομικά. Άντεχε η κυβέρνηση να ανοίξει αυτό το μέτωπο, μετά την πολιτική απομόνωση που υπέστη στα εργασιακά; Μάλλον όχι, γι’ αυτό και επέλεξε μια πρώτη αναδίπλωση.

✓ Ο κύριος Χρυσοχοΐδης σας κατηγορεί για χυδαία καπήλευση σχετικά με την υπόθεση της Ηλιούπολης. Πώς απαντάτε;

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, αντί να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα που έθεσε όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, επέλεξε για άλλη μια φορά την επίθεση. Προφανώς έχει χάσει την ψυχραιμία του. Το μείζον σήμερα, σε αυτή τη σοκαριστική υπόθεση, που δυστυχώς δεν συνιστά μεμονωμένο γεγονός, είναι να συνειδητοποιήσουμε και να υπερβούμε τα συντηρητικά στερεότυπα, τη λογική της πατριαρχίας. Να μην κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις γυναικοκτονίες, να μην αναπαράγουμε την κουλτούρα του βιασμού από τις οδούς μαζικής ψυχαγωγίας. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ηλιούπολης, είναι φανερό ότι πρέπει να ριχτεί άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Δεν χωρά καμία ανοχή. Ταυτόχρονα, είναι άμεση η ανάγκη να ενεργοποιήσουμε, αλλά και να ενδυναμώσουμε τις υπηρεσίες πρόληψης, αλλά και τις δομές στήριξης των θυμάτων, τόσο εντός της Αστυνομίας όσο και ευρύτερα.

Όλο και πλησιάζετε το αίτημα εκλογών, αλλά δεν τις ζητάτε. Τις φοβάστε;

Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τον τελικό λόγο, ωστόσο μην αποκλείετε η διόγκωση των προβλημάτων και τα αδιέξοδα που γεννά η πολιτική του να τον οδηγήσουν στις κάλπες. Εμείς οφείλουμε να πορευτούμε με βάση την ανάγκη να ηττηθεί η πολιτική της κυβέρνησης. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε, όταν μπορούμε να πείσουμε για τις εναλλακτικές μας προτάσεις. Η αμφισβήτηση της ξεπερασμένης νεοφιλελεύθερης στρατηγικής της Ν.Δ. πρέπει να είναι καθολική.

✓Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι σημαίνει το «πρέπει να στρίψουμε αριστερά για να κερδίσουμε το Κέντρο»;

Αμέσως μετά τις τελευταίες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βρέθηκε μπροστά στην ανάγκη να αναστοχαστεί με βάση την προηγούμενη πορεία του, να εξηγήσει τις αιτίες της εκλογικής του ήττας, να αναγνωρίσει τα λάθη του και να πορευτεί πιο αποφασιστικά και πιο ώριμος, για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου. Έχοντας μόλις βγει από μια κορυφαία πολιτική διαδικασία, αυτή της προγραμματικής μας συνδιάσκεψης, έχουμε καταστήσει σαφές πως πορευόμαστε ως μια σύγχρονη δύναμη της Αριστεράς της εποχής μας, που όχι μόνο διεύρυνε τον χώρο της αριστερής παράταξης, αλλά αποτελεί τον βασικό κορμό του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, οικοδομώντας συμμαχίες, καλλιεργώντας τις προϋποθέσεις για μια αριστερή-προοδευτική διακυβέρνηση. Όσοι ήθελαν να δουν το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να μεταλλάσσεται σε μια άμορφη παράταξη, εταίρο ενός νέου συναινετικού δικομματισμού, μάλλον πρέπει να είναι απογοητευμένοι.