Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Είστε απελπιστικά δογματικοί, συντηρητικοί και κοινωνικά μεροληπτικοί υπέρ των λίγων και κατά των πολλών
 
📌 Σημεία της ομιλίας μου στην Ολομέλεια της Βουλής για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 | Πέμπτη 1/7/2021:
 
Ένα ερώτημα πλανιέται πάνω από την αίθουσα, μετά την παρέμβαση του κ. Σπανάκη. Πώς μπορεί κάποιος να θέτει ερωτήματα για την κατάσταση της Οικονομίας, που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν είναι γνωστό τι παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά. Αυτό θέλει μεγάλο θράσος για να το ισχυρίζεται κανείς, διότι όλοι θυμούνται τα άδεια ταμεία, τις συντάξεις που δεν μπορούσαν να πληρωθούν, την αξιολόγηση που δεν είχε κλείσει και την πλήρη αποτυχία των τότε προγραμμάτων. Αυτή είναι μία συζήτηση η οποία έχει γίνει, ο καθένας έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και γνωρίζουν όλοι ότι αν σήμερα, κύριοι της κυβέρνησης, μπορείτε και ασκείτε μία πολιτική, αυτό το οφείλετε, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, στον δρόμο που άνοιξε η επί τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι απαιτήσεις που δημιούργησε η πανδημία, τα προβλήματα που έφερε στην επιφάνεια, προβλήματα συσσωρευμένα και προβλήματα καινούργια, απαιτούν μία διαφορετική μάτια για να τα αντιμετωπίσουμε. Θέτουν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της αλλαγής των κυρίαρχων στρατηγικών, τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό χώρο και όχι μόνο. Βλέποντας αυτό που μας παρουσίασε εδώ η κυβέρνηση ως Μεσοπρόθεσμο, αλλά και ό,τι έχει κάνει προηγουμένως, ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο διαμόρφωσε το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, φαντάζεται κανείς ότι είχε γραφτεί εδώ και καιρό. Ότι δεν έχει υπάρξει πανδημία. Τι ενσωματώσετε εσείς στη λογική σας από αυτά τα οποία έζησε η Ελλάδα, η ανθρωπότητα, η Ευρώπη με δραματικό τρόπο και είναι σε εξέλιξη; Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι πρόκειται να συμβεί, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με την μετάλλαξη Δέλτα. Όλα αυτά, λοιπόν, ως επιπτώσεις στην οικονομία, έχουν ενσωματωθεί; Υπάρχει ένα δεύτερο, ένα τρίτο σενάριο πιο αρνητικό; Υπάρχουν πολιτικές στοχευμένες, να δουν τις νέες επιπτώσεις, να απαντήσουν στο ποιες κοινωνικές κατηγορίες χρειάζονται στήριξη; Πως το δημόσιο σύστημα υγείας… Τι λέω! «Δημόσιο σύστημα υγείας». Είναι απαγορευμένο για εσάς. Φάνηκε. Πολύ γρήγορα, όμως. Πολύ γρήγορα, πριν τελειώσει η πανδημία, βγήκατε ξανά και θυμηθήκατε τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Είστε, λοιπόν, κύριοι συνάδελφοι, απελπιστικά προβλέψιμοι, απελπιστικά δογματικοί, συντηρητικοί, παλιομοδίτες και κοινωνικά μεροληπτικοί υπέρ των λίγων και κατά των πολλών.
Λείπει ένα σχέδιο επανεκκίνησης για την οικονομία και αυτά τα λίγα που κάνατε την περίοδο της πανδημίας, που δεν αρκούσαν σε καμία περίπτωση, βιάζεστε να τα τελειώσετε, να τα τερματίσετε, εν μέσω μάλιστα απειλών. Από ποιον; Από τον Υπουργό Ανάπτυξης. Αυτό, δηλαδή, είναι αδιανόητο. Ο Υπουργός Ανάπτυξης να λέει «θα χρεοκοπήσουμε, είμαστε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αν δεν εμβολιαστείτε». Μπερδέψαμε «τη Λάρισα με τις χαρτοπετσέτες». Δεν έχει καμία σχέση. Διότι περί αυτού πρόκειται. Χώρια ότι διαπαιδαγωγείτε λάθος τον κόσμο, όσον αφορά το κρίσιμο θέμα του εμβολιασμού, του απαραίτητου εμβολιασμού. Αντί να δώσετε τη μάχη της πειθούς με επιχειρήματα, με συνετή πολιτική, χωρίς αντιφάσεις, χωρίς επικοινωνιακές «πατάτες», χωρίς προσπάθεια εκμαυλισμού κοινωνικών κατηγοριών, χωρίς να διαπαιδαγωγείτε τη νεολαία στο εκατοπενηντάρι, αλλά στο ότι πρέπει να το πράξει. Θα πιουν πολλές μπίρες στην υγειά σας, αλλά ειλικρινά αυτό το μάθημα θα γραφτεί στην ιστορία ως το πιο αρνητικό μήνυμα που έδωσε ποτέ επίσημα εκλεγμένη κυβέρνηση γύρω από το θέμα της αλληλεγγύης, γύρω από το θέμα της δημόσιας υγείας. Δεν την υπηρετείτε με τέτοιες πρακτικές. Άλλου είδους προφανώς πράγματα έχετε κατά νου.
Η Ευρώπη έχει σήμερα ανάγκη από διαφορετικές στρατηγικές. Όταν το μήνυμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες έρχεται να υπερκεράσει τις πολιτικές της Ευρώπης, που κάτω από την πίεση της πραγματικότητας αναγκάζεται να θέσει σε αναστολή το Σύμφωνο Σταθερότητας, να υιοθετήσει έστω πρόσκαιρα μια διαφορετική λογική για το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν μπορεί αυτά να αποτελούν μια παρένθεση, μια εξαίρεση στον νεοφιλελεύθερο κανόνα. Χρειάζεται, λοιπόν, αλλαγή των στρατηγικών. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται συμμαχίες. Αυτή τη συζήτηση πρέπει να την κάνουμε και απευθύνομαι στις δυνάμεις της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Γίνεται στην Ευρώπη. Έχει ανοίξει αυτός ο διάλογος. Εδώ φαίνονται κατώτερες ορισμένες δυνάμεις, αρκούμενες σε μια αυτάρεσκη κριτική των πραγμάτων, αλλά μη δοκιμάζοντας τις προτάσεις τους και τη στρατηγική τους μέσα στην πραγματικότητα, μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι, αρνούμενες να δουν τα πράγματα όπως έχουν και το τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν οι συσχετισμοί, για να ηττηθεί ο νεοφιλελεύθερος δογματισμός.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αντί να φέρετε εδώ ένα Μεσοπρόθεσμο ενταγμένο σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό, να έχετε φτιάξει μια ομπρέλα κάτω από την οποία να βρίσκεται το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ακολουθείτε μια λογική συρραφής αιτημάτων ή αναφοράς και επαναφοράς πολιτικών που ήδη έχουν δοκιμαστεί εδώ και χρόνια, όπως για παράδειγμα η εμμονή σας στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ακούμε τις τελευταίες δεκαετίες. Ίσως εκεί πάνω στηρίζετε αυτήν την υπέρογκη αύξηση των επενδύσεων, το επενδυτικό μπουμ που αναφέρατε. Μόνο που μου κάνει εντύπωση πώς είναι δυνατόν να προβλέπονται τόσο υψηλοί ρυθμοί επενδύσεων και αυτό να αντικρίζεται σε δύο περίπου μονάδες μείωσης της ανεργίας. Τι είδους επενδύσεις είναι αυτές με τόσο υψηλά ποσοστά που αφήνουν ανέπαφη, ανεπηρέαστη την πορεία της απασχόλησης και της ανεργίας; Άρα, αυτό το οποίο εννοείτε, είναι να πουλήσετε αυτό το οποίο έχει ενδιαφέρον σήμερα στην Ελλάδα, τα μονοπωλιακά Δίκτυα ενέργειας, του νερού.
Υλοποιώντας αυτή την πεπαλαιωμένη στρατηγική, έχετε ενσωματώσει στις εκτιμήσεις σας αυτό που συμβαίνει κι έχει τινάξει συνολικά την αγορά στον αέρα, την αύξηση του κόστους ενέργειας του ρεύματος; Δεν υπάρχει προηγούμενο. Φτάσαμε σε ένα ιστορικό υψηλό για την Ελλάδα στην τιμή του ρεύματος. Φαντάζομαι, κύριε συνάδελφε, εσείς που είστε και από τη Δυτική Μακεδονία να το καταλαβαίνετε αυτό. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό; Η εφαρμογή του target model και του χρηματιστηρίου ενέργειας εκεί θα οδηγούσε τελικά; Πού είναι αυτοί όλοι οι λόγοι ότι η απελευθέρωση, ο ανταγωνισμός θα μείωνε τις τιμές ρεύματος; Ή έχουν επικρατήσει συγκεκριμένες μορφές χειραγώγησης της αγοράς; Ή για σας πρέπει το ρεύμα να αντιμετωπίζεται ως οποιοσδήποτε άλλο χρηματιστηριακό προϊόν και θα έπρεπε να έχουν προβλεφθεί συγκεκριμένα όρια και εποπτική μηχανισμοί; Το δεύτερο θα έπρεπε να έχει γίνει, όπως ήταν ο δικός μας σχεδιασμός. Αλλά εσείς εξυπηρετείτε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο νοών νοείτω.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Αυτοδιοίκηση πού είναι σε αυτή τη συζήτηση; Η Αυτοδιοίκηση πόσο συμμετείχε στις επιλογές που έχουν γίνει στο πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης; Πήρατε έργα ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, τα απεντάξατε από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και απλά τα μεταφέρατε και τα εντάξετε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτός είναι ο μοναδικός σχεδιασμός. Αφορούν έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε μικρότερες κοινότητες που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Η περιφερειακότητα πού είναι; Ποια είναι η συμβολή; Πώς θα απαντήσετε στις εσωτερικές αντιθέσεις που υπάρχουν; Δεν απαντάτε όμως. Δεν απαντάτε σε καμία περίπτωση σε αυτά τα ζητήματα.
Αναφερθήκατε στα κόκκινα δάνεια και μας είπατε ότι μειώνονται. Τα κόκκινα δάνεια, κύριε Υπουργέ, από τη στιγμή που φεύγουν από τα βιβλία των τραπεζών και πηγαίνουν στα funds και στους διαχειριστές των κόκκινων δανείων, δεν σημαίνει ότι αίρονται και ως βάρος στην πραγματική οικονομία. Άρα, λοιπόν, καλοί είναι οι αριθμοί αλλά καμιά φορά είναι ο φερετζές της δραματικής πραγματικότητας, της δύσκολης πραγματικότητας, μιας πραγματικότητας που την κάνετε ακόμα πιο δύσκολη, ιδιαίτερα για τον κόσμο της εργασίας. Τα αποτελέσματα του νόμου Χατζηδάκη τα βλέπουμε να εξελίσσονται αυτές τις μέρες. Είχαμε προχθές απολύσεις από την Τράπεζα Αττικής. Δεκάδες καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς θα κλεισουν . Γιατί; Για ποιο λόγο; Η ψηφιακή πραγματικότητα, οι νέες τεχνολογίες δεν αυξάνουν την παραγωγικότητα; Δεν θα έπρεπε να τις αξιοποιήσουμε για νέες θέσεις εργασίας χωρίς μείωση μισθών για λιγότερο χρόνο εργασίας; Γιατί στον τομέα των τραπεζών ακολουθείτε αυτό το σύστημα; Διότι θέλετε να συμπιέσετε αφόρητα την εργασία.
Έτσι πιστεύετε ότι βοηθάτε τη μείωση των ανισοτήτων; Πιστεύετε ότι έτσι, μέσα από την πραγματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, τονώνετε την αγορά; Γιατί αυτός είναι ο μηχανισμός Χατζηδάκη που έχει μπει σε εφαρμογή αυτή τη στιγμή. Όχι. Θα κλείσουν απλώς κάποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κάποιοι, λοιπόν, θα υποκαταστήσουν κάποιες αγορές. Άλλοι θα τις κόψουν τελείως, θα τις κάνουν από το διαδίκτυο πιο φτηνά, εισαγόμενα ίσως προϊόντα φθηνότερα.
Δεν φτάνει που αυτοί οι μηχανισμοί οδηγούν σε μια αναδιάρθρωση υπέρ των λίγων, την ίδια στιγμή κάνετε κινήσεις υιοθετώντας άναρχα νέα mall. Ένα παράδειγμα θα αναφέρω για τον συνάδελφο, κ. Τσακαλώτο, που είναι κοντά στη γειτονιά του. Δύο καινούργια mall ετοιμάζονται να γίνουν στον άξονα της Κηφισίας. Ένα είναι αυτό που θα έρθει από την Πάρνηθα και το άλλο στο ύψος της Μεταμόρφωσης, στον Κηφισό. Συνολικά πέντε mall σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων. Δεν υπάρχει καμία άλλη τέτοια ευρωπαϊκή αγορά. Άντε, λοιπόν, να μας πείσετε ότι υπηρετείτε τα μεσαία εισοδήματα τη μεσαία τάξη ή και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Άκουσα τον κ. Παπαδημητρίου το πρωί, που έλεγε ότι τώρα πλέον έχουμε ένα Μεσοπρόθεσμο που έχουμε την ιδιοκτησία του. Νομίζω ότι την ιδιοκτησία του πράγματι μπορεί να μην την είχαμε όσον αφορούσε τα Μεσοπρόθεσμα εν μέσω μνημονίων, εσείς όμως επικοινωνούσατε εντελώς, είχατε μια ιδεολογική και πολιτική συγγένεια, οι μνημονιακές πολιτικές ήταν η ακραία έκφραση μιας στρατηγικής αναδιάρθρωσης του νεοφιλελευθερισμού. Είναι η δικιά σας πολιτική και αυτή η πολιτική γίνεται ολοένα και περισσότερο κατανοητή από τον κόσμο.
Όσον αφορά όλα τα υπόλοιπα που κάνετε, κάρτες των 150 ευρώ, από εδώ μέτρα κλπ, μπας και πηγαίνετε για εκλογές; Μπας και τρέμετε αυτό το οποίο έρχεται που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε, κάτω από το βάρος και των δικών σας αδιέξοδων επιλογών; Θα μας το απαντήσετε, φαντάζομαι.
Ευχαριστώ.