Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶«Η απαξίωση, ο τεμαχισμός και η εκποίηση του Τυπογραφείου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θίγει ευθέως το δημόσιο συμφέρον»
 
📍Ερώτηση 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης | 29/6/2021
 
Από το Δελτίο Τύπου:
«Μια ολόκληρη εργοστασιακή εκτυπωτική μονάδα του Δημοσίου απειλείται εντός του γενικότερου πλαισίου της στρατηγικής της παρούσας, ακραία νεοφιλελεύθερης, διακυβέρνησης, τονίζουν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην Ερώτησή τους με θέμα «Η απαξίωση, ο τεμαχισμός και η εκποίηση του Τυπογραφείου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θίγει ευθέως το δημόσιο συμφέρον», η οποία κατατέθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη. Η Ερώτηση απευθύνεται στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνουν:
– Η εκτυπωτική μονάδα που υπαγόταν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Οργανισμό του Υπουργείου, το Τμήμα Γ’ – Προγραμματισμού Εκτυπώσεων, Σχεδιασμού Εντύπων, Βιβλιοδεσίας και Εμφακέλωσης έχει εκτεταμένες αρμοδιότητες.
– Το προαναφερόμενο τμήμα διαθέτει εξοπλισμό, που η αξία κτήσης του προσεγγίζει ή/και υπερβαίνει τα 12 εκατομμύρια ευρώ και έτσι αφενός κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα μεγέθους και εξοπλισμού στον τομέα των εκτυπώσεων στην χώρα μας και αφετέρου συναποτελεί μαζί με το Εθνικό Τυπογραφείο τη μεγαλύτερη αντίστοιχη μονάδα του Δημοσίου.
– Στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγινε προσπάθεια ώστε να πληροφορηθεί το σύνολο των δημόσιων φορέων για την ύπαρξη και δυνατότητα του τυπογραφείου εξυπηρέτησης για την ικανοποίηση νέων αιτημάτων εκτυπωτικών παραγγελιών γεγονός, που επέφερε μια πρώτη εισροή νέου αντικειμένου.
– Η παρούσα διακυβέρνηση, η οποία εδώ και τουλάχιστον 14 μήνες έχει επιδοθεί σε ένα πρωτοφανές ρεκόρ απευθείας αναθέσεων ακόμη και μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας (μέχρι και μάσκες αλεξίπτωτα για το μαθητικό δυναμικό μοίρασε) οφείλει να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για το πώς συντήρησε, αξιοποίησε και προστατεύει μια τόσο σημαντική δημόσια μονάδα και για τον σχεδιασμό της γύρω από την περαιτέρω ανάπτυξη της.
– Οφείλει, επίσης, να ενημερώσει υπήρξε φυσική και οικονομική απαξίωση του εξοπλισμού λόγω μη επαρκούς συντήρησης και αξιοποίησής του, καθώς και αν δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις στον ιδιωτικό τομέα εργασίες που μπορούσαν να εκτελεστούν από την υφιστάμενη μονάδα και το στελεχιακό δυναμικό αυτής.
Ο Υπουργός ερωτάται:
1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την αξιοποίηση της προαναφερόμενης μονάδας με όρους δημοσίου συμφέροντος και σύμφωνα με τους σκοπούς που περιγράφονται στο σχετικό προεδρικό διάταγμα αλλά και τη διατήρηση και τυχόν αναβάθμιση της παραγωγικής δυναμικότητας αυτής;
2. Ποιες εργασίες συντήρησης έχουν υλοποιηθεί από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα; Έχει υπάρξει ακύρωση ή τυχόν μη ολοκλήρωση σχετικών διαγωνισμών ή εργασιών τα τελευταία 2 χρόνια;
3. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ώστε να ενημερωθούν όλοι οι δημόσιοι φορείς για την εν λόγω μονάδα όπου, ειδικότερα εν μέσω πανδημίας, υπήρξαν έκτακτες ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν; Υπήρξε φυσικό αντικείμενο που ανατέθηκε από το υπόψη Υπουργείο και τις υπηρεσίες-εποπτευόμενους φορείς σε ιδιώτες τα τελευταία 2 χρόνια με απευθείας αναθέσεις ενώ θα μπορούσε να καλυφθεί από την εν λόγω μονάδα;
4. Υπήρξαν δημόσιοι φορείς που δεν κάλυψαν τις εκτυπωτικές τους ανάγκες εδώ και 2 χρόνια και δεν συνέδραμε να τους ενημερώσει για τις υφιστάμενες δυνατότητες; Έχει επιβαρυνθεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός μέσω των φορέων που περιλαμβάνει με δαπάνες για εκτυπωτικές και άλλες εργασίες που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα ή μέσω αναγκαίων συντηρήσεων/αναβαθμίσεων από την εν λόγω μονάδα; Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να μην επαναληφθούν τυχόν ανάλογα προβλήματα ή/και πρακτικές στο άμεσο μέλλον;
5. Γιατί δεν ενεργοποιείται η προβλεπόμενη διαδικασία που ισχύει για τα έργα πληροφορικής ελέγχου και αδειοδότησης προς όλο το Δημόσιο με την οποία δίνεται άδεια για διενέργεια διαγωνισμού και προμήθειας ή απευθείας ανάθεση μόνο μετά από δήλωση του ερωτώμενου Υπουργείου περί αδυναμίας υλοποίησης και για την περίπτωση των εκτυπώσεων-εκδόσεων;
6. Του έχουν γνωστοποιηθεί/υποβληθεί διαχειριστικές-αναπτυξιακές προτάσεις είτε από υπηρεσιακούς παράγοντες ή/και από επιστημονικούς φορείς-δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα για τη δυνητικά βέλτιστη αξιοποίηση της εν λόγω μονάδας μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων; Εάν ναι πως τις έχει αξιολογήσει ή/και αξιοποιήσει;
7. Τα τελευταία 2 χρόνια υπήρξε μετακίνηση προσωπικού από την λόγω μονάδα και μάλιστα ανθρώπων με σημαντική εξειδίκευση στο αντικείμενο αναφοράς;
8. Ποιος ευθύνεται για την τυχόν φυσική, λογιστική και χρηματοοικονομική απαξίωση του κεφαλαίου που περιλαμβάνεται στην εν λόγω μονάδα;
9. Υπάρχει σχεδιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης για εκποίηση του εξοπλισμού της εν λόγω μονάδας και την παραχώρηση του φυσικού αντικειμένου σε ιδιώτες καθώς και τη μεταφορά σε άλλο κτίριο;
 
–> Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
📎 Αθήνα, 29 Ιουνίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΘΕΜΑ: «Η απαξίωση, ο τεμαχισμός και η εκποίηση του Τυπογραφείου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θίγει ευθέως το δημόσιο συμφέρον»
Η στρατηγική της παρούσας, ακραία νεοφιλελεύθερης, διακυβέρνησης σε όλα τα πεδία εφαρμογής της πολιτικής της έχει ως στόχο την αποδυνάμωση και υλικοτεχνική απαξίωση των δημόσιων υποδομών και οργανισμών και την παραχώρηση λειτουργιών του Δημοσίου σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα μέσω παραχωρήσεων, με τον ευφάνταστο τίτλο των «ΣΔΙΤ», απευθείας αναθέσεων, ακόμα και εκποίησης. Το παρακολουθήσαμε στην προσπάθεια δυσφήμισης της ΔΕΗ Α.Ε., στην απαξίωση του ΕΦΚΑ όλο αυτό το διάστημα για την καθυστέρηση απονομής συντάξεων και την εξυπηρέτηση των πολιτών, στα υπονοούμενα εναντίον του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ, στην προμήθεια μη κατάλληλων για την πανδημία λεωφορείων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη κ.α.
Εφαρμόζοντας, λοιπόν, η κυβέρνηση πιστά αυτή τη στρατηγική έχει οδηγήσει και τις σημαντικότατες υποδομές και αντίστοιχα εξοπλισμό της εκτυπωτικής μονάδας-ουσιαστικά μια ολόκληρης εργοστασιακής μονάδας σε επίπεδο δυναμικότητας και επενδεδυμένου κεφαλαίου- που ανήκε στο Υπουργείο Οικονομικών και πλέον στο ερωτώμενο Υπουργείο – σε απαξίωση και συρρίκνωση υποβαθμίζοντάς τη σε μια χαμηλότερης λειτουργίας μονάδας με σαφέστατη στόχευση την παραχώρηση των αντίστοιχων αντικειμένων σε συγκεκριμένα ιδιωτικά εταιρικά συμφέροντα και την εκποίηση συνολικά του εξοπλισμού. Έτσι τα μεγάλα συμφέροντα στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια θα συνεχίσουν να αναπαράγουν με την στήριξη της κυβέρνησης κρατικοδίαιτες-παρασιτικές πρακτικές, να μην κάνουν νέες επενδύσεις και εξαγορές και εν τέλει να ζουν από δραστηριότητες που μπορεί να τις παρέχει με απόλυτο σύγχρονο τρόπο ο δημόσιος τομέας της οικονομίας με οργανωμένες οικονομίες κλίμακας και σταθερές εργασιακές σχέσεις.
Η εκτυπωτική μονάδα που υπαγόταν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Οργανισμό του Υπουργείου (πδ 40/2020 – ΦΕΚ 85/Α/15-4-2020), το Τμήμα Γ’ – Προγραμματισμού Εκτυπώσεων, Σχεδιασμού Εντύπων, Βιβλιοδεσίας και Εμφακέλωσης έχει τις εξής αρμοδιότητες: (α) τον προγραμματισμό εργασιών εκτυπώσεων, (β) τη σχεδίαση, μοντάζ, εκτύπωση και βιβλιοδεσία εντύπων και βιβλίων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Οικονομικών και άλλων φορέων του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των Ανεξάρτητων Αρχών, (γ) την παραγωγή δοκιμίων, (δ) την παραγωγή φίλμς, (ε) τις ηλιοτυπίες όταν πρόκειται για βιβλία, (στ) τις τελικές διορθώσεις στο μοντάζ, (ζ) τη φωτομεταφορά της εργασίας σε τσίγκους, (η) την προετοιμασία μηχανών, (θ) την εκτύπωση εντύπων σε προτυπωμένο χαρτί, (ι) τη διαχείριση εκτυπώσεων σε προτυπωμένα έντυπα, (ια) την κοπή και εμφακέλωση εντύπων και (ιβ) τον σχεδιασμό, ανάπτυξη και διαχείριση του λογισμικού κατασκευής φορμών εκτύπωσης.
Το προαναφερόμενο τμήμα διαθέτει εξοπλισμό, που η αξία κτήσης του προσεγγίζει ή/και υπερβαίνει τα 12 εκατομμύρια ευρώ και έτσι αφενός κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα μεγέθους και εξοπλισμού στον τομέα των εκτυπώσεων στην χώρα μας και αφετέρου συναποτελεί μαζί με το Εθνικό Τυπογραφείο τη μεγαλύτερη αντίστοιχη μονάδα του Δημοσίου. Συνάγεται το συμπέρασμα ότι μια τέτοια υποδομή πρέπει να αξιοποιείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό, να συντηρείται και να αναπτύσσεται με τον αναγκαίο σεβασμό στα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών και να προωθεί μια σύγχρονη οπτική στη Δημόσια Διοίκηση για ανάλογες υπηρεσίες.
Στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγινε προσπάθεια ώστε να πληροφορηθεί το σύνολο των δημόσιων φορέων για την ύπαρξη και δυνατότητα του τυπογραφείου εξυπηρέτησης για την ικανοποίηση νέων αιτημάτων εκτυπωτικών παραγγελιών γεγονός, που επέφερε μια πρώτη εισροή νέου αντικειμένου.
Η παρούσα διακυβέρνηση, η οποία εδώ και τουλάχιστον 14 μήνες έχει επιδοθεί σε ένα πρωτοφανές ρεκόρ απευθείας αναθέσεων ακόμη και μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας (μέχρι και μάσκες αλεξίπτωτα για το μαθητικό δυναμικό μοίρασε) οφείλει να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για το πώς συντήρησε, αξιοποίησε και προστατεύει μια τόσο σημαντική δημόσια μονάδα και για τον σχεδιασμό της γύρω από την περαιτέρω ανάπτυξη της. Οφείλει, επίσης, να ενημερώσει υπήρξε φυσική και οικονομική απαξίωση του εξοπλισμού λόγω μη επαρκούς συντήρησης και αξιοποίησής του, καθώς και αν δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις στον ιδιωτικό τομέα εργασίες που μπορούσαν να εκτελεστούν από την υφιστάμενη μονάδα και το στελεχιακό δυναμικό αυτής.
Επειδή η δημόσια περιουσία και η διαφύλαξη της συνιστά μια κορυφαία ευθύνης της εκάστοτε κυβέρνησης.
Επειδή η κυβέρνηση διαμορφώνει καθημερινά ένα κλίμα αντιπαράθεσης με ό,τι υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
Επειδή η οικονομία χρειάζεται πραγματικές επενδύσεις – δημιουργία κεφαλαιουχικού εξοπλισμού – και όχι τον τεμαχισμό και την εκχώρηση των υφιστάμενων δημόσιων σε ιδιωτικά συμφέροντα.
 
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την αξιοποίηση της προαναφερόμενης μονάδας με όρους δημοσίου συμφέροντος και σύμφωνα με τους σκοπούς που περιγράφονται στο σχετικό προεδρικό διάταγμα αλλά και τη διατήρηση και τυχόν αναβάθμιση της παραγωγικής δυναμικότητας αυτής;
2. Ποιες εργασίες συντήρησης έχουν υλοποιηθεί από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα; Έχει υπάρξει ακύρωση ή τυχόν μη ολοκλήρωση σχετικών διαγωνισμών ή εργασιών τα τελευταία 2 χρόνια;
3. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ώστε να ενημερωθούν όλοι οι δημόσιοι φορείς για την εν λόγω μονάδα όπου, ειδικότερα εν μέσω πανδημίας, υπήρξαν έκτακτες ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν; Υπήρξε φυσικό αντικείμενο που ανατέθηκε από το υπόψη Υπουργείο και τις υπηρεσίες-εποπτευόμενους φορείς σε ιδιώτες τα τελευταία 2 χρόνια με απευθείας αναθέσεις ενώ θα μπορούσε να καλυφθεί από την εν λόγω μονάδα;
4. Υπήρξαν δημόσιοι φορείς που δεν κάλυψαν τις εκτυπωτικές τους ανάγκες εδώ και 2 χρόνια και δεν συνέδραμε να τους ενημερώσει για τις υφιστάμενες δυνατότητες; Έχει επιβαρυνθεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός μέσω των φορέων που περιλαμβάνει με δαπάνες για εκτυπωτικές και άλλες εργασίες που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα ή μέσω αναγκαίων συντηρήσεων/αναβαθμίσεων από την εν λόγω μονάδα; Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να μην επαναληφθούν τυχόν ανάλογα προβλήματα ή/και πρακτικές στο άμεσο μέλλον;
5. Γιατί δεν ενεργοποιείται η προβλεπόμενη διαδικασία που ισχύει για τα έργα πληροφορικής ελέγχου και αδειοδότησης προς όλο το Δημόσιο με την οποία δίνεται άδεια για διενέργεια διαγωνισμού και προμήθειας ή απευθείας ανάθεση μόνο μετά από δήλωση του ερωτώμενου Υπουργείου περί αδυναμίας υλοποίησης και για την περίπτωση των εκτυπώσεων-εκδόσεων;
6. Του έχουν γνωστοποιηθεί/υποβληθεί διαχειριστικές-αναπτυξιακές προτάσεις είτε από υπηρεσιακούς παράγοντες ή/και από επιστημονικούς φορείς-δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα για τη δυνητικά βέλτιστη αξιοποίηση της εν λόγω μονάδας μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων; Εάν ναι πως τις έχει αξιολογήσει ή/και αξιοποιήσει;
7. Τα τελευταία 2 χρόνια υπήρξε μετακίνηση προσωπικού από την λόγω μονάδα και μάλιστα ανθρώπων με σημαντική εξειδίκευση στο αντικείμενο αναφοράς;
8. Ποιος ευθύνεται για την τυχόν φυσική, λογιστική και χρηματοοικονομική απαξίωση του κεφαλαίου που περιλαμβάνεται στην εν λόγω μονάδα;
9. Υπάρχει σχεδιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης για εκποίηση του εξοπλισμού της εν λόγω μονάδας και την παραχώρηση του φυσικού αντικειμένου σε ιδιώτες καθώς και τη μεταφορά σε άλλο κτίριο;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Σκουρλέτης Παναγιώτης(Πάνος)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Ηγουμενίδης Νίκος
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Ψυχογιός Γιώργος