Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Μπορούν να υπάρξουν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συσπειρώσεις, για τη συνολική ήττα της κυβερνητικής πολιτικής
 
📻 Σημεία συνέντευξης στον Ρ/Σ «ΕΛΛΑΔΑ» 94.3, στον δημοσιογράφο Σπύρο Παπαδάκη | Παρασκευή 18/6/2021
 
📍 Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για τους εργαζόμενους:
• «Η κυβέρνηση έμεινε πλήρως απομονωμένη. Δεν υπήρξε κανένα άλλο κόμμα που να στήριξε τις επίμαχες διατάξεις, αυτές για τις οποίες έγινε η συζήτηση, όχι τις ευρωπαϊκές οδηγίες που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο έτσι ώστε να αποτελέσουν ένα περιτύλιγμα για να κρύψουν τις βασικές διατάξεις, που ήταν η καταπάτηση του 8ωρου, οι απλήρωτες υπερωρίες, η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το χτύπημα στην απεργία».
• «Νομίζω ότι η κυβέρνηση υπέστη μια μεγάλη πολιτική ήττα, αλλά δεν είναι αυτό το μείζον. Δεν είναι το κύριο μια ήττα στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Το κύριο είναι ότι από εδώ και πέρα, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου εις βάρος των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι μόνοι τους, με ατομικές συμβάσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις, θα βρίσκονται εντελώς άοπλοι απέναντι στις διαθέσεις της όποιας εργοδοσίας».
 
📍Το νομοσχέδιο δεν έγινε για τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, την ενσωμάτωση των οποίων ψηφίσαμε:
• «Επρόκειτο για ένα τρικ. Έβαλαν διατάξεις, όπως, για παράδειγμα, να χορηγείται γονική άδεια και στον πατέρα. Γιατί να διαφωνήσει κανείς γι’ αυτό; Άλλωστε, εγώ ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος το είχα θέσει εξαρχής. Πρώτα απ’ όλα να αποσυσχετιστούν οι συμφωνίες αυτές, οι ευρωπαϊκές Οδηγίες, που αφορούν τα ζητήματα της σεξουαλικής παρενόχλησης μέσα στον χώρο εργασίας και άλλα ζητήματα. Και ότι θα τα ψηφίσουμε».
• «Παρ’ όλα αυτά, η τυφλή προπαγάνδα του κ. Χατζηδάκη και της ΝΔ, έλεγε “θα δούμε τι θα κάνετε στην ονομαστική ψηφοφορία”. Τους είπαμε “μη κοπιάζετε τόσο πολύ, ξέρουμε τι θα κάνουμε. Αυτά τα άρθρα που δεν έχουν σχέση με τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, που τις διαλύετε κυριολεκτικά, θα τα υποστηρίξουμε”. Το είχαμε πει εξαρχής».
• «Το νομοσχέδιο δεν έγινε γι’ αυτές τις διατάξεις. Έγινε για να προωθήσει τις πεπαλαιωμένες απόψεις του κ. Πισσαρίδη και του ΣΕΒ, ο οποίος εδώ και 30 χρόνια έλεγε “φτιάξτε έναν μηχανισμό που να μπορούμε να μη πληρώνουμε τις υπερωρίες, να κάνουμε το 8ωρο 10ωρο και μ’ αυτό τον τρόπο να μειώνουμε το εργασιακό κόστος” και έτσι, μ’ αυτό τον τρόπο, όπως νομίζουν αυτοί, να γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Αλλά, με αυτή την λογική, η Βουλγαρία θα ήταν πρώτη οικονομία τώρα, καθώς έχει πολύ μικρότερους μισθούς απ’ ότι η Ελλάδα».
 
📍Αξιοπρεπείς μισθούς, μείωση ωραρίου χωρίς μείωση αποδοχών και εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών, χρειάζεται η Ελλάδα:
• «Η Ελλάδα θέλει αξιοπρεπείς μισθούς, θέλει να εκμεταλλευθεί τις νέες τεχνολογίες, να μειώσει το ωράριο χωρίς μείωση των μισθών, να μπορέσουμε να αυξήσουμε ξανά τον κατώτατο μισθό, μετά την τελευταία αύξηση που είχε κάνε ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ενεργός ζήτηση και η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Αυτά χρειάζονται τώρα, στην επανεκκίνηση της οικονομίας».
 
📍Δημιουργείται το κατάλληλο έδαφος για ευρύτερες συσπειρώσεις για τη συνολική ήττα της κυβερνητικής πολιτικής:
• «Με βάση την εκτίμηση που κάνουμε εμείς, ότι ο κόσμος κατανόησε τι ακριβώς τον περιμένει, νομίζω ότι δημιουργείται ταυτόχρονα και το κατάλληλο έδαφος για να αναπτυχθούν πεδία δράσης, συγκλίσεων, συμμαχιών, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό, αυτή η πολιτική να παρθεί πίσω, να μην εφαρμοστεί και να ανατραπεί».
• «Μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής αντιπαράθεσης, εμείς θα προτάξουμε αυτά τα ζητήματα, ως θέματα πάνω στα οποία μπορούν να υπάρξουν, και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και μέσα στην κοινωνία, ευρύτερες συσπειρώσεις για να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις και για να υπάρξει μια συνολικότερη πολιτική ήττα της κυβερνητικής πολιτικής».
 
📍 Έχουμε καθυστερήσει, ο μαζικός εμβολιασμός πρέπει να είναι ο στόχος, όπως και η άρση της πατέντας:
• «Σε σχέση με την πορεία του εμβολιασμού, είμαστε πολύ πιο κάτω από τους στόχους που η ίδια η κυβέρνηση είχε θέσει».
• «Έχει μεγάλη ευθύνη η σημερινή κυβέρνηση που δεν βλέπει μπροστά και δεν κάνει από τώρα τα απαραίτητα βήματα, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουμε από το φθινόπωρο, που θα χρειαστεί ένας νέος κύκλος εμβολίων, τα ίδια προβλήματα. Να συστρατευθεί με εκείνες τις δυνάμεις που μιλάνε για την άρση της πατέντας. Δεν το έκανε αυτό ο κ. Μητσοτάκης, δείχνοντας ότι τον ενδιαφέρει πιο πολύ η προστασία των συμφερόντων και των κερδών των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, που πήραν τα λεφτά του Δημοσίου για να κάνουν έρευνες και να φτιάξουν τα συγκεκριμένα εμβόλια».
• «Ο μαζικός και αξιόπιστος εμβολιασμός πρέπει να είναι ο στόχος. Πρέπει να τον υπηρετήσουμε όλοι».
 
📍Λείπει η συνολική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά:
• «Η ελληνική κυβέρνηση στερείται όλο αυτό το διάστημα μιας σαφούς στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος γύρω από τα κρίσιμα ελληνοτουρκικά ζητήματα και, απλώς και μόνο, προσπαθεί να “κλωτσήσει το ντενεκεδάκι”. Να κερδίσει χρόνο».
• «Αν αυτός είναι ο στόχος, ναι, λοιπόν (…) η κάθε πλευρά, φαίνεται ότι επιλέγει να κατέβουν κάπως οι στροφές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δρομολογούνται λύσεις. Πολύ σύντομα, ή, εν πάση περιπτώσει, το επόμενο διάστημα ή το μεθεπόμενο, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα».
• «Πρέπει να έχουμε μία στρατηγική η οποία θα αποσαφηνίσει τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών διαφορών, θα προσπαθήσει μέσω του διαλόγου να θέσει αυτά τα ζητήματα με προοπτική την προσφυγή στην Χάγη, ενώ ταυτόχρονα θα εμπλέξει σε αυτή τη συζήτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και διαφωνιών, τα ζητήματα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που αφορά άμεσα την τουρκική οικονομία. Αν δεν έχεις μια τέτοια συνολική, συνεκτική στρατηγική, τότε θα είσαι αποσπασματικός και απλώς θα απαντάς στις διαθέσεις, στις επιθέσεις, τις προκλήσεις της άλλης πλευράς».
 
📍Η εμφάνιση της εθνικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας δείχνει πόσο αναγκαίο είναι να απαιτηθεί η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών:
• «Βλέποντας αυτή την εικόνα, που δεν χαροποίησε κανέναν, ένοιωσα μια γλυκόπικρη γεύση. Να βλέπω τον κ. Δένδια να ζητάει την εφαρμογή της Συμφωνίας, που είχε χαρακτηρίσει η παράταξή του ως προδοτική».
• «Η Ελλάδα πρέπει να ζητάει αυτό που είναι εθνικά ορθό και επιβεβλημένο, την πιστή τήρηση της Συμφωνίας, βάσει της οποίας η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να λέγεται Βόρεια Μακεδονία είτε παίζει μπάλα, είτε κάνει εμπορικές σχέσεις, είτε οπουδήποτε αλλού εμφανίζεται».
• «Το ίδιο έκανε και ο κ. Γεωργιάδης, απ’ ότι είδατε, σε διάφορα έγγραφα του υπουργείου. Υπήρξε πλημμελής αντιμετώπιση και από την ελληνική πλευρά. Βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, τώρα πρόσφατα, αυτές τις μέρες, έγγραφα του υπουργείου Ανάπτυξης που χαρακτηρίζουν “Μακεδονία” την Βόρεια Μακεδονία».
• «Να πάψει πλέον η υποκρισία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και να ακούσουμε ένα μεγάλο συγγνώμη γιατί δίχασαν τον κόσμο, έβαλαν τον κόσμο να επιτίθεται ο ένας στον άλλον, χέρι – χέρι με τους ακροδεξιούς και τους χρυσαυγίτες ενάντια σε βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα».