Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης θέλει τον εργαζόμενο ακόμη πιο υποβαθμισμένο και χαμηλά αμειβόμενο
 
📻 Σημεία συνέντευξης στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105.5», στην Μαρίνα Μάνη και τον Χρυσόστομο Λουκά | Τετάρτη 16/6/2021
 
🎙 Αφήνουν τον εργαζόμενο μόνο του απέναντι στην εργοδοσία:
• «Έχουμε την κορύφωση μιας επίθεσης απέναντι στον κόσμο της εργασίας, η οποία αλλάζει την ισορροπία και δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα. Η εισαγωγή της ατομικής σύμβασης εργασίας αντιλαμβάνεστε ότι μας πάει σε ένα άλλο επίπεδο, όπου ο εργαζόμενος είναι εντελώς μόνος του απέναντι στην εργοδοσία».
• «Επειδή αντιλαμβάνονται αυτή την κατάσταση, ότι θα γεννήσει αντιδράσεις, τι κάνουν; Φυλάνε τα νώτα τους, χτυπάνε την απεργία, συλλήβδην καταγγέλλουν όποιον συνδικαλίζεται ως “εργατοπατέρα”, βάζουν εμπόδια -το ακούσατε πιο πριν και από τον αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ- στη συνδικαλιστική δράση».
• «Ουσιαστικά φτιάχνεται ένα έκτρωμα κοινωνίας, όπου η θέση του εργαζόμενου θα είναι στη γωνία. Περιθωριοποιημένος, υποβαθμισμένος και χαμηλά αμειβόμενος».
• «Ο κόσμος το έχει συνειδητοποιήσει και γι’ αυτό τον λόγο, αυτό που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, είτε βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είτε όχι, είναι ότι σχεδόν το 65% της κοινωνίας εναντιώνεται στο περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου».
• «Αντιμετωπίζουμε μια νέα πολιτική πρακτική εκ μέρους της ΝΔ. Και παλιότερα υπήρχαν επιθέσεις και παλιότερα λεγόντουσαν ψέματα. Τώρα, πλέον, δεν εμφανίζονται υπερασπιζόμενοι το πραγματικό περιεχόμενο των θέσεών τους. Μας λένε πράγματα τα οποία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».
• «Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας είναι κάτι καλό. Το θέμα είναι τι θα αποτυπώνει. Όταν έχεις ξηλώσει προηγουμένως όλο το θεσμικό πλαίσιο και νομότυπα θα υπερεκμεταλλεύεσαι τον εργαζόμενο και θα κάνει υπερωρίες χωρίς να τις πληρώνεται, αυτό τότε ας αποτυπωθεί, δεν τον νοιάζει τον εργοδότη».
 
🎙Υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης ενός κοινωνικού και πολιτικού, αριστερού, προοδευτικού μετώπου με συγκεκριμένους στόχους:
• «Είναι μια ευκαιρία αυτή η επίθεση στον κόσμο της εργασίας, να δει ο καθένας την ατομική και την πολιτική του ευθύνη, ως κόμμα».
• «Δεν μπορεί να έχουμε αυτή την κορύφωση της επίθεσης απέναντι στον κόσμο της εργασίας και ο καθένας να κάθεται στην ασφάλεια της δικής του ανάλυσης και απλώς να περιγράφει ή να καταγγέλλει, όταν υπάρχει, αντικειμενικά, η δυνατότητα της δημιουργίας ενός μπλοκ σαν αυτό που περιγράψατε, που μπορεί να ανοίξει μια διαφορετική προοπτική».
• «Σήμερα νομίζω ότι είναι υπερώριμο να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να ισχύσει η μετενέργεια, η επεκτασιμότητα, η ευνοϊκότερη ρύθμιση. Αυτές είναι πολύ συγκεκριμένες διατάξεις, που θα λειτουργήσουν ως “ομπρέλα” για τους εργαζόμενους και την αμοιβή τους. Να τεθεί το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Το είδαμε πόσο αναγκαίο είναι πια, για να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία. Να μπει το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων στους “ντελιβαράδες”, στους courier, στους νοσοκομειακούς. Αυτά δεν λέγαμε όλο τον προηγούμενο χρόνο; Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν στην πρώτη γραμμή; Να τεθεί το θέμα του 35ωρου. Όταν όλη η εργασία έχει δομηθεί στις νέες τεχνολογίες, έχει αυξηθεί η παραγωγικότητα, είναι μια ευκαιρία η μείωση του χρόνου εργασίας να οδηγήσει και στην ανάγκη νέων προσλήψεων και να απαντήσουμε έτσι στο θέμα, ως ένα βαθμό, και της απασχόλησης».
• «Αυτά δεν είναι πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, πάνω στα οποία μπορεί να συμφωνήσει όλη η προοδευτική και αριστερή αντιπολίτευση; Και γιατί όχι, με βάση την προοπτική των επόμενων εκλογών, θα μπορούσε να αποτυπωθεί και σε μια νέα αριστερή, προοδευτική κυβέρνηση. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, τώρα μπορεί να υπάρξει ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο. Νομίζω ότι όποιος το αρνείται αυτό εθελοτυφλεί και δεν προάγει την υπόθεση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας».