Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Διαλύετε τη ζωή των εργαζομένων, καταργείτε το 8ωρο, ο κόσμος θα σας τιμωρήσει
 
📌 Σημεία από την ομιλία για το εργασιακό νομοσχέδιο, στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων Ανθρώπου, της Βουλής | Τετάρτη 9/6/2021
 
📎 Νομίζω ότι η επιλογή της απαξίωσης της συζήτησης ενός τόσο κρίσιμου νομοσχεδίου, αποτυπώθηκε πλήρως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες συζητήσαμε πριν με τους φορείς. Διότι σε μία αίθουσα που κάποιους τους ακούγαμε και κάποιους δεν τους ακούγαμε, με κρίσιμες παρατηρήσεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ήταν εναντίον σας, κύριοι της κυβέρνησης, εσείς επιλέξατε αυτό τον τρόπο. Διότι, όπως έχετε δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα, φοβάστε τον διάλογο πάνω στο περιεχόμενο των διατάξεων που περιέχει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Και η απαξίωση αυτή επιβεβαιώνεται από τη μη παρουσία του κ. υπουργού. Ο κ. υπουργός, ο οποίος εδώ και δύο μήνες έχει «γαζώσει» τα τηλεπαράθυρα σε ατέλειωτους μονολόγους, δεν θέλει να ακούσει τους φορείς, δεν τον ενδιαφέρει. Τι φοβάται, μη κάνει υπερωρίες; Εμείς εδώ έχουμε μια διαφορετική σχέση με το ωράριο κύριοι. Πληρωνόμαστε αρκετά, ευτυχώς δεν έχουμε υπερωρίες, τις υπερωρίες τις κάνει ο κόσμος και θέλετε να τις κάνει απλήρωτες από εδώ και μπρος. Διότι αυτή είναι η βασική στόχευση του νομοσχεδίου. Ένας μηχανισμός, που πάση θυσία, αφού κάνει τη ζωή των ανθρώπων «λάστιχο», θα μειώσει το κόστος εργασίας.
Δεν τα είπατε αυτά προεκλογικά. Είπατε στους εργαζόμενους ότι θα δουλεύουν πάνω από 8 ώρες, θα καταστρατηγηθεί το 8ωρο και δεν θα πληρώνονται; Τους είπατε ότι θα υπάρχει σπαστό ωράριο; Είπατε στη νέα γυναίκα, στην εργαζόμενη, που θα αφήνει τα παιδιά της; Αναρωτηθήκατε ποτέ; Θα πηγαίνει δυο ώρες στο σούπερ μάρκετ και θα ξανάρχεται μετά από τηλεφώνημα της εργοδοσίας και του προσωπάρχη, να δουλέψει το απόγευμα; Σας απασχόλησαν ποτέ αυτά; Πρέπει να έχεις τέτοιες προσλαμβάνουσες για να μπορείς να εκτιμήσεις ποια είναι τα προβλήματα του κόσμου της εργασίας.
Φαίνεται ότι στα εφηβικά του χρόνια ο κ. υπουργός θα διάβαζε πολύ Τιραμόλα, δεν δικαιολογείται αλλιώς. Τόσο πολύ έχει επηρεαστεί, γιατί με τέτοιες διατάξεις θέλει να κάνει τη ζωή των εργαζομένων λάστιχο. Αλλά, όταν δουλεύεις πάνω από 8 ώρες -ακόμα και στο 8ωρο- αυξάνει ο κίνδυνος εργατικών ατυχημάτων. Έχετε κοιτάξει τις στατιστικές, τι σημαίνει αυτό; Αλήθεια, ποιος είναι ο λόγος -μου το θύμισε πριν ανέβω στο βήμα ο συνάδελφος κ. Βαρδάκης- να δουλεύουν όλες τις Κυριακές τα λατομεία; Ποιος είναι ο λόγος; Τι θέλετε να πετύχετε μ’ αυτό;
Είπατε στους εργαζόμενους πριν τις εκλογές, ότι δεν θα έχουν Συλλογικές Συμβάσεις; Διότι η μεγάλη αναχρονιστική τομή αυτού του νομοσχεδίου είναι η εισαγωγή της ατομικής σύμβασης. Και μας αραδιάζετε στους τηλεοπτικούς μονολόγους, σε προστατευμένο περιβάλλον, σε πληρωμένο περιβάλλον, ψευδή επιχειρήματα λες και δεν καταλαβαίνει ο κόσμος. Λες και δεν καταλαβαίνει ο κόσμος τι είναι να δουλεύεις με ανασφάλεια, χωρίς συλλογική διαπραγμάτευση. Και η συλλογική διαπραγμάτευση, το μοναδικό όπλο που διαθέτουν εδώ και δύο αιώνες οι εργαζόμενοι, να αντικαθιστάται από μια ετεροβαρή σχέση, από μία ανισότιμη σχέση: της ατομικής σύμβασης.
Αλήθεια, κ. εισηγητά της πλειοψηφίας, σας ακούσαμε να λέτε πως οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη τις επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις τους εργαζόμενους. Βεβαίως, υπάρχει υπεραξία που παράγεται από τους εργαζόμενους και αυτή την υπεραξία δεν την καρπώνονται ισομερώς τα δύο μέρη. Αλλά, όμως, υπήρξαν αγώνες στην ανθρωπότητα, στην κοινωνία. Δεν μπορείτε να ζητάτε, χωρίς μάλιστα να υπάρξουν αντιδράσεις, να καταργηθούν αυτά. Γιατί, αφού τα αποκρύψατε όλα αυτά ως περιεχόμενο των θέσεών σας, από τους εργαζόμενους που σας ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, έρχεστε τώρα και τους απειλείτε, γιατί ποινικοποιείτε τους αγώνες. Ποινικοποιείτε τον συνδικαλισμό. Αυτό κάνετε! Ακόμα και το ιερό δικαίωμα της απεργίας θέλετε να το καταργήσετε. Αν ένας εργαζόμενος, ο οποίος μπορεί να είναι και στο ΠΑΜΕ -να κάνω και το άνοιγμά μου στην Αριστερά του κοινοβουλίου- φωνάζει με μία ντουντούκα και καλεί τους άλλους να μη μπούνε μέσα, τι γίνεται τότε; Παραβιάζει τη νομοθεσία; Για εξηγήστε μας. Μήπως ασκεί ψυχολογική βία; Μήπως θα του κάνει αγωγή η εργοδοσία εις βάρος της ατομικής του περιουσίας; Ποιο είναι το μέλλον του κόσμου που παραδίδετε στις επόμενες γενιές;
Αντί να αντλήσετε συμπεράσματα από τις μεγάλες αλλαγές της εποχής μας, από την εισβολή των νέων τεχνολογιών, την αύξηση της παραγωγικότητας, τις δυνατότητες για νέες θέσεις εργασίας, για καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, που μας γυρίζετε; Που επιβεβαιώθηκαν αυτές οι αλλαγές; Που δημιούργησαν περισσότερη ευτυχία στον κόσμο; Αυτό δεν είπε ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης πριν από λίγες ημέρες, ότι το θέμα είναι η ευτυχία; Μα είναι ευτυχία αυτή; Δυστυχία είναι για τους εργαζόμενους και η δική σας κοινωνική αναλγησία.
Ε, σ’ αυτόν τον νόμο, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η πλειοψηφία του κόσμου, στις δημοσκοπήσεις, σε αυτές τις δημοσκοπήσεις που βγαίνουν, πλειοψηφικά εναντιώνεται, το βλέπετε. Δεν μπορεί, ό,τι και να κάνετε, να τον νομιμοποιήσουν. Θα καταργηθεί αυτός ο νόμος. Όχι μόνο από την επόμενη κυβέρνηση, αλλά στην πράξη. Διότι αν δεν το κάνετε καταλαβαίνετε ότι ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου. Ανοίγετε ένα πεδίο τεράστιων κοινωνικών συγκρούσεων που δεν υπάρχει προηγούμενό τους σε όλη την Ευρώπη. Υποκριτικά και δήθεν με οργισμένο ύφος, ο κ. Χατζηδάκης δηλώνει, εδώ και μήνες στις τηλεοράσεις, «μα καλά, πιστεύετε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που να έχει καταργηθεί το 8ωρο;». Όχι! Εδώ το κάνετε εσείς! Πρωτοστατείτε σε αυτό! Αυτό, λοιπόν, θα τιμωρηθεί. Και θα τιμωρηθεί από τον κόσμο κύριοι συνάδελφοι.