Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ O κ. Χρυσοχοΐδης οφείλει εξηγήσεις για το οργανωμένο έγκλημα, η αστυνομία δεν είναι για να καταστέλλει τους κοινωνικούς αγώνες
 
📺 Σημεία από τη συνέντευξη στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «Από τις έξι» | Τρίτη 1/6/2021
 
«Έχουμε ένα “σίριαλ” δολοφονιών, επιθέσεων, χτυπημάτων, που δεν έχουν προηγούμενο. Εδώ πρέπει να δοθούν εξηγήσεις»
• «Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτά τα κυκλώματα αφορούν παράγοντες και καταστάσεις αποκλειστικά της νύχτας ή έχουν να κάνουν και με τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό ή τις παρυφές του. Είναι πάρα πολύ σοβαρά τα ζητήματα και η κυβέρνηση δείχνει σπουδή να κάνει προκηρύξεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Είδατε πόσο άτοπο είναι τελικά αυτό, το έγκλημα δεν είναι στα πανεπιστήμια, είναι αλλού και το βλέπουμε καθημερινά».
• «Η αστυνομία δεν είναι για να κυνηγάει τη νεολαία στις πλατείες, δεν είναι για να πουλάει “τσαμπουκά” στους εργαζόμενους όταν διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Η αστυνομία είναι για να δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες, κατά αυτών που απειλούν τη ζωή μας».
• «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνά κάνοντας αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση. Ας αφήσουμε, λοιπόν, αυτή την “καραμέλα” την οποία υιοθετεί σε κάθε μέτωπο, σε κάθε πρόβλημα, να αναφέρεται στο τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Να δούμε τι θα κάνει εκείνη».
• «Βλέπω τον κ. Χρυσοχοΐδη να έχει πνιγεί κυριολεκτικά στα προβλήματα. Και βλέπω αυτή την παράλογη εμμονή, αυτόν τον λάθος προσανατολισμό, η αστυνομία αντί να επιτελεί το έργο της, να χρησιμοποιείται σε άλλες κατευθύνσεις, να χρησιμοποιείται για την καταστολή, για να δημιουργήσει αναστολές και εμπόδια στη διεκδίκηση δικαιωμάτων, να καταστείλει τους αγώνες».
• «Χρειάζεται πραγματικά να πέσουν όλες οι δυνάμεις έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, να το χτυπήσουμε στον πυρήνα του. Όλα τα άλλα που λέγονται, περί του νόμου Παρασκευόπουλου, είναι πράγματα εκτός τόπου και χρόνου. Διότι οι αλλαγές οι οποίες έχουν γίνει στο νομικό μας πλαίσιο επωάζονται εδώ και δεκαετίες, όπως αυτή για τους Ποινικούς Κώδικες. Έγκριτοι νομικοί, πανεπιστημιακοί, ασχολήθηκαν, υπάρχει μια εμπειρία, κατά κύριο λόγο από τον ευρωπαϊκό χώρο, μια ενσωμάτωση τέτοιων κατευθύνσεων και εμπειριών στην ελληνική νομοθεσία».
• «Όταν μιλάμε για σωφρονιστικό σύστημα πρέπει η υπογράμμιση να είναι στον όρο “σωφρονιστικό”».
• «Φοβάμαι ότι επιχειρείται μια φτηνή προπαγάνδα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης να απαντήσει και να δούμε έργα. Αυτά που δεν βλέπουμε για την ώρα».