Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ «Για την ασφαλή λειτουργία των Δημοτικών Κατασκηνώσεων»
 
🖋 Ερώτηση 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και Υγείας
 
📌 Από το Δελτίο Τύπου: «Σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να μη χαθεί το φετινό καλοκαίρι ως προς την λειτουργία των Δημοτικών Κατασκηνώσεων, ρωτούν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίοι κατέθεσαν σχετική Ερώτηση στη Βουλή, με θέμα “Για την ασφαλή λειτουργία των Δημοτικών Κατασκηνώσεων”, έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
 
📎 Αθήνα, 28 Μαΐου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Εσωτερικών
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Υγείας
ΘΕΜΑ: «Για την ασφαλή λειτουργία των Δημοτικών Κατασκηνώσεων».
Η πανδημία, από την εκδήλωση της μέχρι σήμερα, έχει διαταράξει την ομαλή καθημερινότητα της κοινωνίας και ειδικότερα στις νεότερες ηλικίες (μαθητές/μαθήτριες όλων των βαθμίδων), που για αρκετούς μήνες έχουν μείνει χωρίς τις αναγκαίες συλλογικές δράσεις λόγω της μη λειτουργίας δια ζώσης των σχολικών μονάδων αλλά και πλήθος άλλων αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Επομένως, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι υπηρεσίες και δράσεις που αφορούν ειδικότερα τη Νέα Γενιά αλλά και τον προγραμματισμό οικογενειών θα λειτουργήσουν στο ακέραιο και με ασφάλεια ώστε να μη χαθεί και αυτό το καλοκαίρι.
Οι Δημοτικές κατασκηνώσεις αποτελούν μια τέτοια περίπτωση και είναι αναγκαίο να υπάρξουν όλες εκείνες οι παρεμβάσεις, συνεργασίες και πρωτοβουλίες εκ μέρους της Πολιτείας προκειμένου να ενισχυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να λειτουργήσουν φέτος, για όσες και όσους το επιθυμούν και το δικαιούνται, με ασφάλεια και τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για ανάλογες υποδομές. Αφορά χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα, τις οικογένειες τους, χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται σε αυτές τις δομές-ιδιαίτερα νέων-και συνολικά την σταδιακή ανάκτηση μιας ομαλής καθημερινότητας που δεν θα αφήσει παρατημένο οτιδήποτε έχει αναφορά στον δημόσιο χώρο και χρήση.
Ήδη, σε μεγάλους Δήμους της χώρας όπως για παράδειγμα της Νέας Ιωνίας ανακοινώθηκε στις 21.05.2021 από την Δημοτική Αρχή ότι δεν θα λειτουργήσει ούτε φέτος η δημοτική κατασκήνωση στο Αλεποχώρι σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: […] O Δήμος Νέας Ιωνίας σας ενημερώνει ότι παρά τη συστηματική και έγκαιρη προετοιμασία των υπηρεσιών με σκοπό την άρτια λειτουργία της Δημοτικής Κατασκήνωσης στο Αλεποχώρι, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν να θέσουμε σε κίνδυνο τις ζωές των παιδιών, των γονέων και των εργαζομένων στην κατασκήνωση. Αυτή άλλωστε ήταν, είναι και παραμένει η προτεραιότητα την οποία στηρίζει σύσσωμη η κοινωνία.[…]
Σημειώνεται ότι η δημοτική κίνηση «ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ» έχει δημόσια ζητήσει σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να ενημερωθούν οι πολίτες για το πώς προετοιμαζόταν το πλήρες και ασφαλές άνοιγμα της Δημοτικής Κατασκήνωσης (διαγωνισμοί για τις μετακινήσεις, συντήρηση, προμήθειες, πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού-Κοινοταρχών και Ομαδαρχών, Ιατρικού προσωπικού, απόσπαση των γυμναστών με τις σχετικές εγκρίσεις από τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να μην υπάρξει αρνητική εξέλιξη και μη άνοιγμα της υποδομής και φέτος.
Επειδή η πανδημία και τα μέτρα ανάσχεσής της στέρησαν από τα παιδιά μικρής ηλικίας ένα σημαντικό μέσο κοινωνικοποίησης, άσκησης, επαφής με τη φύση, ομαδικής δράσης λαμβάνοντας υπόψη τις βλαβερές συνέπειες από το κλείσιμο των σχολικών μονάδων και την πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης.
Επειδή οι δημοτικές κατασκηνώσεις αποτελούν επιπρόσθετα μέτρο στήριξης των εργαζόμενων γονέων κατά το διάστημα που οι σχολικές μονάδες κλείνουν λόγω θερινών διακοπών.
Επειδή είναι αναγκαία η ασφαλής και ομαλή λειτουργία των δημοτικών κατασκηνώσεων, με γνώμονα πάντα τη δημόσια σωματική και ψυχική υγεία.
Επειδή η αυτοδιοίκηση χρειάζεται την πλήρη στήριξη των συναρμόδιων Υπουργείων για να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις που προκαλεί η πανδημία.
 
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί (έκδοση σχετικών πρωτοκόλλων, ενίσχυση με μέσα, δωρεάν διαγνωστικά τεστ, προσωπικό υγείας και λοιπό προσωπικό, πόρους κ.α.) ώστε να λειτουργήσουν άμεσα, πλήρως και με ασφάλεια οι δημοτικές κατασκηνώσεις;
2. Η επίκληση κινδύνου σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα από τη λειτουργία της Δημοτικής Κατασκήνωσης του Δήμου Νέας Ιωνίας που αναφέρει η Δημοτική Αρχή προήλθε από επικοινωνία-ενημέρωση με τα συναρμόδια Υπουργεία; Υπάρχουν και άλλοι Δήμοι που έχουν θέσει ανάλογα ζητήματα και προχωρούν σε αναστολή λειτουργίας εκ νέου;
3. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε έστω και τώρα να μη χαθεί το φετινό καλοκαίρι για παιδιά, οικογένειες και εργαζόμενους όσον αφορά δημοτικές κατασκηνώσεις και εν τέλει να συνδράμετε ώστε να λειτουργήσουν;
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
Σκουρλέτης Παναγιώτης(Πάνος)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλεξανδρος -Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νίκος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος