Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

 
Υποκριτική η στάση ΝΔ για τις πατέντες, τα self-tests να μην υποκαταστήσουν τους ελέγχους του ΕΟΔΥ
 
📺 Σημεία από τη συνέντευξη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», με τον Γιώργο Παπαδάκη | Δευτέρα 24/5/2021
 
✔ Τι κάνει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ΕΕ, για να εξασφαλίσει περισσότερα τεστ;
• «Η εκτεταμένη χρήση των self-tests δεν πρέπει να γίνει το υποκατάστατο μιας μόνιμης παρουσίας συνεργείων του ΕΟΔΥ σε μεγάλους χώρους, ώστε να γίνονται τα rapid tests, τα οποία εκ των πραγμάτων είναι πιο αξιόπιστα».
• «Αυτό που έγινε με τα σχολεία, που αν δεν κάνω λάθος την Πέμπτη με Παρασκευή είχαν φτάσει γύρω στα 700 τα τμήματα που είχαν κλείσει λόγω κρουσμάτων, θα μπορούσε ίσως να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχε σε κάθε δήμο ένα μόνιμο συνεργείο του ΕΟΔΥ, το οποίο θα γύριζε στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα ανά ημέρα».
• «Επειδή αυτή η υπόθεση θα μας απασχολήσει και του χρόνου, τι κάνει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ΕΕ, για να εξασφαλίσει περισσότερα τεστ; Η συζήτηση παραπέμπει στο κρίσιμο θέμα της πατέντας, το οποίο, προχθές στο Ευρωκοινοβούλιο, καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι άλλα λένε στο εσωτερικό της χώρας, όπου ο πρωθυπουργός “έτρεξε” πίσω από τις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν, ενώ είχε χλευάσει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όταν είχαν θέσει το θέμα αυτό. Έξω, στην Ευρωβουλή, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ το καταψήφισαν, δείχνοντας ότι είναι πιστοί στην υπεράσπιση των συμφερόντων των μεγάλων πολυεθνικών, βάζοντας το θέμα της υγείας σε δεύτερη μοίρα».
 
✔ Μακάρι να μην έρθει τέταρτο κύμα πανδημίας, γιατί θα δούμε ότι, για άλλη μια φορά, χάσαμε πολύτιμο χρόνο
• «Γιατί δεν έχει γίνει τίποτα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, γιατί τα σχολεία ξεκίνησαν με τις ίδιες αίθουσες και με την ίδια αναλογία ανάμεσα στους μαθητές και τους καθηγητές; Από εκεί και έπειτα, μακάρι να μην επιβεβαιωθεί ότι θα είμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο, διότι τότε θα φανεί ότι έχουμε χάσει, για άλλη μια φορά, πολύτιμο χρόνο και θα ξεπεράσουμε το αρνητικό ρεκόρ που είχε η χώρα μας σε απώλεια ζωών ανά εκατομμύριο τους προηγούμενους μήνες, κάτι που την είχε κατατάξει στην πρώτη και στη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρώπη».
 
✔ Τεράστιο το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, δεν αφορά μόνο στον εμβολιασμό, όπου εκδηλώθηκε πρόβλημα
• «Το θέμα των προσωπικών δεδομένων είναι ένα τεράστιο ζήτημα και δεν αφορά μόνο στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον εμβολιασμό. Η υπόθεση των προσωπικών δεδομένων πρέπει να είναι προτεραιότητα για τα πάντα. Για παράδειγμα, πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε υποκλοπή στοιχείων από το facebook. Τι θα κάνει η χώρα -και η Ευρώπη συνολικά-για να οχυρώσει τους πολίτες, από το να έχουν πρόσβαση διάφοροι, για διάφορους λόγους, στα προσωπικά τους δεδομένα»;
 
✔ Τα δάση χρειάζονται φροντίδα όλη τη χρονιά, είναι αδιανόητο να μιλάμε για έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στις 24 και στις 25 Μαΐου
• «Είναι αδιανόητο, μετά από λάθη, τραγικές εμπειρίες, να λέμε ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά στις 24 και στις 25 Μαΐου. Αυτή είναι μια λάθος προσέγγιση εξαρχής. Πρώτα απ’ όλα γιατί τα δάση χρειάζονται αντιμετώπιση, προσέγγιση, περιποίηση, όλη τη χρονιά. Είναι λάθος ακόμη και το μοντέλο των εποχιακών εργαζομένων. Ένα δάσος τον χειμώνα πρέπει να καθαρίζεται, να ανοίγονται δρόμοι».
• «Το θέμα των αρμοδιοτήτων, που το θέσατε κι εσείς. Εμείς είχαμε προσπαθήσει και ιδιαίτερα εγώ, ως υπουργός Εσωτερικών, να ξετυλίξουμε το θέμα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τα υπουργεία και τους ΟΤΑ. Τώρα η κυβέρνηση φέρνει ένα νόμο, που με το μόνο που ασχολείται είναι πώς θα περιορίσει τη δημοκρατία και θα καταργήσει την απλή αναλογική».
 
✔ Ο κ. Καλογρίτσας δεν είναι αξιόπιστος μάρτυρας, θα καταρρεύσουν όσα ακούγονται
• «Η υπόθεση Καλογρίτσα σχετίζεται με ένα κορυφαίο ζήτημα, που λέγεται κανόνες λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ο τελευταίος που δικαιούται να μιλάει είναι ο χώρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που επί 20 – 30 χρόνια είχαν στήσει το σύστημα της διαπλοκής».
• «Παραπέμφθηκε ο κ. Παππάς σε μια Επιτροπή, θα φανεί πως θα καταρρεύσουν όλα αυτά τα οποία ακούγονται, ο κ. Καλογρίτσας δεν είναι ένας αξιόπιστος μάρτυρας, το βλέπετε καθημερινά. Το μείζον είναι η δημοκρατία και η λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».
• «Εγώ δεν τον γνωρίζω, εσείς που τον γνωρίζετε μπορεί να τον θεωρείτε και αξιόπιστο. […] Εγώ δεν τον γνωρίζω, ο κ. Παπαδημητρίου απ’ ότι κατάλαβα τον ξέρει».