Ο κόσμος προσβλέπει σ’ εμάς ως τη δύναμη που ανέτρεψε το κατεστημένο το οποίο χρεοκόπησε την χώρα
Σημεία από τη συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 / 105.8 της ΕΡΤ, στον δημοσιογράφο Φώτη Παπούλια | Παρασκευή 21/5/2021
Είναι πολλά τα ζητήματα που ανέδειξαν οι πολλαπλές κρίσεις, δεν αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές από την κυβέρνηση:
«Τα θέματα τα οποία αναδείχθηκαν με αφορμή την τελευταία υγειονομική κρίση, αλλά και την ταυτόχρονη πολλαπλή κρίση που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα και η οικουμένη, η κλιματική κρίση, η κρίση των ανισοτήτων, η κρίση των μεταναστευτικών ροών, η κρίση της αντιπροσώπευσης και της δημοκρατίας, έχουν φέρει στην επιφάνεια νέα προβλήματα».
«Είναι πυκνός ο πολιτικός χρόνος και, βλέποντας και τις κινήσεις της κυβέρνησης – για να το συγκεκριμενοποιήσουμε και να το φέρουμε στα της χώρας μας- θεωρώ ότι η κυβέρνηση, θέλοντας να εξυπηρετήσει τους δικούς της σκοπούς και αδιαφορώντας ή βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες της χώρας, ενδεχομένως να έχει πάνω στο τραπέζι ακόμη και το θέμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, βλέποντας ότι από το φθινόπωρο μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα γι’ αυτήν, άρα να προσπαθήσει να ξεγελάσει τον κόσμο, δημιουργώντας μια τεχνητή ευφορία σε όλα τα επίπεδα και να προσφύγει σε εκλογές και μέσα στον Σεπτέμβριο».
«Προφανώς όταν δεν έχει αρχίσει να φαίνεται μία ανατροπή των μέχρι τώρα συσχετισμών, είναι κάτι που μας προβληματίζει, παρ’ όλο ότι υπάρχουν τέτοια σημάδια υπέρ της δημοσκοπικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
«Θα πρέπει να αναζητήσουμε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο παρουσίασης των προγραμματικών μας θέσεων. Τον πιο αποτελεσματικό και πειστικό τρόπο αντιπολίτευσης. Ο κόσμος θέλει ειλικρίνεια, θέλει αυτοκριτική διάθεση, ο κόσμος θέλει να δείχνεις ότι έχεις μάθει από τα λάθη σου, αλλά και ότι σε εμπνέουν οι επιτυχίες που είχαν υπάρξει στο παρελθόν και παραμένεις μία δύναμη η οποία λειτούργησε ως η κύρια δύναμη ανατροπής του δικομματικού κατεστημένου που μας οδήγησε στην χρεωκοπία τα προηγούμενα χρόνια».
Η ΝΔ πάει να επιβάλει στην Αυτοδιοίκηση το πιο αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα της Ευρώπης:
«Άκουγα λίγο πριν τον κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος ήταν μέχρι προ λίγων μηνών υπουργός Εσωτερικών, και είπε κάτι τελείως αποκαλυπτικό, αλλά και προσβλητικό για τους πολίτες. Είπε ότι υπήρχε εκπροσώπηση στα δημοτικά συμβούλια ατόμων που δεν εκπροσωπούσαν κανέναν. Τι θα πει αυτό; Δεν ψηφίστηκαν; Έκαναν κάποιο κόλπο; Υπάρχει, δηλαδή, μία ψήφος η οποία μετράει μιάμιση και δύο φορές παραπάνω από την ψήφο κάποιου άλλου; Δεν υπάρχει το Συνταγματικό και δημοκρατικό, κατοχυρωμένο δικαίωμα της ισοτιμίας της ψήφου»;
«Η ΝΔ έχει διαμορφώσει και πάει να επιβάλει το πιο αντιδημοκρατικό σύστημα που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, σε σχέση με τον τρόπο ανάδειξης των δημοτικών συμβουλίων».
«Αποσκοπεί στο να δημιουργήσει συνθήκες αδιαφάνειας μέσα στους ίδιους τους δήμους. Αδιαφάνειας σε σχέση με τη διαχείριση τοπικών κονδυλίων, πράγματα τα οποία θα οδηγήσουν σε φαινόμενα αρκετά επικίνδυνα και σε διευκόλυνση του να υπάρξει η ρεμούλα ως κυρίαρχη πρακτική».
«Η απλή αναλογική εξασφάλιζε μια πραγματική αντιπροσώπευση των λαϊκών συσχετισμών».
Η ΝΔ καταψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο την πρόταση για άρση της πατέντας των εμβολίων:
«Η πορεία των εμβολιασμών θα μπορούσε και επιβάλετο να ήταν καλύτερη, με την έννοια του μεγαλύτερου ποσοστού που θα έπρεπε να έχει εμβολιαστεί αυτή τη στιγμή».
«Ανοίγουν μια σειρά δραστηριότητες, αλλά αν δούμε τους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον διπλό κύκλο των εμβολίων και τις δύο δόσεις δηλαδή, θα δούμε ότι δεν είναι τόσο μεγάλο, ίσως να κινούμαστε στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου».
«Ενώ αυτή τη στιγμή είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο το να υπάρξει ένας ταχύς εμβολιασμός κι ενώ έγινε μια παγκόσμια συζήτηση για το θέμα της άρσης της πατέντας, με αφορμή τελευταία αυτά που είχε πει ο πρόεδρος Μπάιντεν , αλλά πολύ νωρίτερα και πιο έγκαιρα τα είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Αριστερά και ο Αλέξης Τσίπρας, χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, καταψήφισε αυτή την πρόταση, η οποία πλειοψήφησε. Τη άρση της πατέντας. Τον τρόπο να έχουμε περισσότερα εμβόλια, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα μας χρειαστούν και τα επόμενα χρόνια».
Η πυρκαγιά μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να ληφθούν ριζοσπαστικά μέτρα για το περιβάλλον:
«Αναγκαιότητα να υιοθετήσουμε μια ριζοσπαστική πολιτική απέναντι στο περιβάλλον, όπου θα έρθει έστω και στο “και πέντε” να προλάβει καταστάσεις».
«Χρειάζεται να παρέμβουμε στο καταναλωτικό και παραγωγικό πρότυπό μας, να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αυτό θα ήταν μια σταγόνα στον ωκεανό. Αφορά παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα στο σύνολο του πλανήτη».
Δημοκρατία, πυρκαγιά και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: δύο μέτρα και δύο σταθμά:
«Μου κάνει εντύπωση πως αυτή η καταστροφική πυρκαγιά, που άκουσα το πρωί τον δήμαρχο Μεγαρέων να λέει ότι ενδεχομένως να έχουν καεί 80.000 στρέμματα -είναι φοβερό το νούμερο, 80.000 στρέμματα παρθένου πευκοδάσους- δεν έχει περάσει από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δυστυχώς κάνω αρνητικές σκέψεις και συγκρίσεις με άλλες εποχές, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπου βλέπαμε διαρκή ζωντανά ρεπορτάζ. Χθες “πνίγηκε” κυριολεκτικά από τον καπνό το Λεκανοπέδιο και αυτή η είδηση πέρασε μέσα από δίλεπτα και τρίλεπτα, για ποιο λόγο; Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά»;
«Εδώ επανερχόμαστε στο θέμα της δημοκρατίας σε μια άλλη διάσταση. Όχι στο κοινοβούλιο, αλλά στον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τον τρόπο που τα χειρίζεται και τους κανόνες που έχει επιβάλει η παρούσα κυβέρνηση».
Το κοινοβούλιο πρέπει να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία:
«Πράγματι, δεν μπορεί να έχουν επανέλθει σχεδόν όλα στους κανονικούς ρυθμούς και τα ελληνικά πανεπιστήμια και η Βουλή να είναι εξαιρέσεις. Είναι αδιανόητο. Στον χώρο που νομοθετούνται πράγματα τα οποία αφορούν τη ζωή των πολιτών αυτής της χώρας, εκεί που θα έπρεπε να είναι ο ναός του διαλόγου και της δημοκρατίας, να έχουμε μία ακρωτηριασμένη συμμετοχή των βουλευτών».
«Ακόμη πιο σοβαρό είναι, πέρα από τη μειωμένη συμμετοχή, να έχουμε κατάργηση της μυστικής ονομαστικής ψηφοφορίας. Διότι η πρακτική που αυτή τη στιγμή έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση και έχει επιβληθεί στη λειτουργία της Βουλής, είναι να εξουσιοδοτεί κάθε βουλευτής -ενώ προβλέπεται όταν υπάρχει ονομαστική ψηφοφορία να καταθέτει, όπως λέει και ο όρος, ονομαστικά την γνώμη του- τον γενικό γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας και να πηγαίνουν όλοι μαζί σαν “πρόβατα” να ψηφίζουν την κομματική γραμμή. Αυτό, όμως, αντίκειται στο ίδιο το Σύνταγμα».
«Αυτή η σκοπιμότητα υπάρχει: Αφενός να αποκρύψουν τον αντικοινωνικό χαρακτήρα μιας σειράς νόμων που έρχονται αυτή τη στιγμή, με κορυφαίο το θέμα των εργασιακών. Δεύτερον, να μπορέσουν να συσκοτίσουν την κατάσταση εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας και να καλύψουν οποιεσδήποτε φωνές διαφοροποιούνται από την επίσημη γραμμή. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι αντιδημοκρατικό, είναι μια ακρωτηριασμένη, μια συρρικνωμένη αντίληψη για την λειτουργία της δημοκρατίας».
«Εμείς θα προσπαθήσουμε να άρουμε στην πράξη αυτή την απαγόρευση, υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία μέσα στο κοινοβούλιο».