Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βαδίζουμε σ’ αυτόν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο»
 
📍Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
 
📎 Κύριε Πρόεδρε παίρνω τον λόγο διότι θέλω να καταθέσω την απόλυτη αντίθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τον τρόπο που πάει να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση.
Το θέμα μπήκε και χθες. Δεν μπορεί κ. Πρόεδρε, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των λειτουργιών της ελληνικής κοινωνίας επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς, το μόνο που να λειτουργεί λειψά, ακρωτηριασμένα, να είναι το ελληνικό κοινοβούλιο. Το ελληνικό κοινοβούλιο και τα ελληνικά πανεπιστήμια. Ελπίζω να μη συσχετίζονται αυτά τα δύο. Ο ναός της δημοκρατίας και ο χώρος της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.
Μπορεί να υπάρξει λειτουργία του κοινοβουλίου χωρίς τους βουλευτές; Εδώ συζητάμε εάν στα νυχτερινά κέντρα θα επανέλθουν τα μπουζούκια. Οι βουλευτές δεν έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν αυτό το συνταγματικό τους δικαίωμα, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τη δια ζώσης παρουσία, την ανταλλαγή απόψεων; Ποια είναι η σκοπιμότητα τελικά; Μήπως η σκοπιμότητα είναι να αποκρυφτεί με αυτό τον τρόπο, βλέποντας την πανδημία ως μια ευκαιρία, ο αντικοινωνικός χαρακτήρας μιας σειράς κρίσιμων νομοθετημάτων που ανατρέπουν κατακτήσεις δεκαετιών; Μήπως, τελικά, υπάρχει και μια άλλη σκοπιμότητα, αυτή που είδαμε να αποτυπώνεται στη χθεσινή ψηφοφορία, να μπορέσετε να “κουκουλώσετε”, να διευθετήσετε διαφορετικές φωνές στο κόμμα σας; Αναφέρομαι στην κυβέρνηση και στους συναδέλφους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Κύριε Πρόεδρε αιτούμαι, το κυρίαρχο σώμα, να αποφασίσει σήμερα τη διεξαγωγή τουλάχιστον -σαν ένα πρώτο βήμα- αυτής της συζήτησης με πλήρη σύνθεση, κανονικά, όπως προβλέπεται, όπως επιβάλλεται.
Όσο και να ελπίζετε, κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, ότι θα βρεθεί κάποιο εμβόλιο για τη δημοκρατία, τέτοιο δεν υπάρχει. Ο “ιός” της δημοκρατίας είναι κάτι θετικό. Τον θέλουμε, είναι καλό πράγμα. Είναι το οξυγόνο.
Με αυτή την έννοια κ. Πρόεδρε, ζητάω το Σώμα να αποφασίσει να υπάρξει μία πλήρης, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό, δημοκρατική λειτουργία. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βαδίζουμε σ’ αυτόν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο. Θα μας βρίσκετε συνέχεια μπροστά σας. Θα υπερασπιστούμε το κοινοβούλιο, θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, θα υπερασπιστούμε αυτό για το οποίο ενδιαφέρονται οι Έλληνες πολίτες. Να γίνεται ένας ζωντανός, ειλικρινής, δημοκρατικός διάλογος».