Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ «Στα ΕΛΠΕ ανατρέπετε, εις βάρος του Δημοσίου, μια συμφωνία μετόχων που ισχύει εδώ και χρόνια»
 
📍 Οι δύο τοποθετήσεις μου στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσα προς τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα: «Κίνδυνος για το μέλλον του Ομίλου εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ Α.Ε.) – Απεμπόληση δικαιωμάτων του Δημοσίου και των εργαζομένων στη διοίκηση» | Δευτέρα, 17/5/2021
 
✔ Πρωτολογία:
Σε μια εταιρεία όπως τα ΕΛΠΕ, της σημασίας της, του ειδικού ρόλου και της δεσπόζουσας θέσης που έχει, όχι μόνο για την ελληνική Οικονομία αλλά, συνολικά για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, -ένα εργαλείο αναπτυξιακό, ένα εργαλείο που εξυπηρετεί την υπόθεση της ενεργειακής ασφάλειας- έχετε σκεφτεί τι σημαίνει να ανατρέπεται εις βάρος του Δημοσίου, που θεωρητικά, τουλάχιστον εκπροσωπείτε εσείς ως υπουργός Οικονομικών, μια συμφωνία μετόχων που ισχύει εδώ και χρόνια; Γιατί, τι άλλο είναι το γεγονός, ότι έρχεστε να ανατρέψετε αυτή την αρχική συμφωνία μετόχων, μειώνοντας τη συμμετοχή στη διοίκηση των εκπροσώπων του Δημοσίου, ανατρέποντας τις ισορροπίες, χαρίζοντας ουσιαστικά δικαιώματα κατοχυρωμένα στο Δημόσιο και μαζί με αυτά, το μείζον θέμα του μάνατζμεντ. Το μείζον θέμα του μάνατζμεντ που, σε κάθε περίπτωση, από μόνο του προσδίδει μία επιπλέον αξία 15 με 20% -λέει η αγορά- στην αξία του μεριδίου του 35,5% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο.
Όλα αυτά στο όνομα ενός νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, του 2020, σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση. Αλλά, σε καμία περίπτωση όλα όσα υπάρχουν μέσα στο νομό δεν “μεταφράζονται” σε αυτή την αλλαγή, που δείχνει ότι εδώ πέρα υπάρχει μία ειλημμένη απόφαση, μία προσυνεννόηση -πριν ακόμα από τις εκλογές- της κυβέρνησής σας με τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που οδηγεί, όμως, στο να απεμπολήσει το Δημόσιο τα δικαιώματά του, που οδηγεί στην υπονόμευση του δημόσιου συμφέροντος.
Βεβαίως, μαζί με τα «νερά», πετάμε και το «μωρό». Βγάζουμε και τους εργαζόμενους έξω! Ποια αντίληψη επιβάλλει, σε μία τέτοιου μεγέθους επιχείρηση, σε έναν τέτοιο ενεργειακό όμιλο με χιλιάδες εργαζόμενους, να μην εκπροσωπούνται στη Διοίκηση οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους. Ποια τέτοια, παρόμοια, διεθνής πρακτική υπάρχει;
Αντί αυτών, ακούμε για σχέδια δημιουργίας μιας holding εταιρείας έξω από την Ελλάδα, που θα διευκολύνει ενδεχόμενη συμμετοχή τρίτων στο επιχειρηματικό σχήμα. Αυτά τι σχέση έχουν με τα εθνικά συμφέροντα, τα ενεργειακά συμφέροντα, το Δημόσιο Συμφέρον αυτής εδώ της χώρας; Οφείλετε να μας το απαντήσετε, αλλιώς είστε έκθετος, ως εκπρόσωπος, ως υπουργός Οικονομικών -όχι εσείς, στενά προσωπικά- αλλά η κυβέρνηση και η πολιτική της. Ευχαριστώ.
 
✔ Δευτερολογία:
Κύριε υπουργέ, περίμενα να μου απαντήσετε ως υπουργός Οικονομικών. Να μου παρουσιάσετε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Προφανώς δεν το θέλετε, γιατί θέλετε να την αποκρύψετε. Ήρθατε εδώ και μιλάτε περισσότερο ως ένας καθηγητής εταιρικού δικαίου. Δεν είναι ο ρόλος σας αυτός, αλλά κι αυτός να ήταν ο ρόλος σας, μάλλον δεν τον ασκείτε καλά. Σε καμία περίπτωση ο νόμος του 2018, αλλά ακόμη και του 2020, δεν δίνουν τη δυνατότητα μιας τέτοιας ερμηνείας, δηλαδή της μείωσης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της ανατροπής της βασικής συμφωνίας των μετόχων. Η βασική συμφωνία των μετόχων ήταν η τότε πολιτική βούληση της Πολιτείας, στο πλαίσιο της συγχώνευσης της ΠΕΤΡΟΛΑ με τα Ελληνικά Πετρέλαια. Γι’ αυτά θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά, ποιανού όφελος υπήρξε τελικά αυτή η ιδιόμορφη ιδιωτικοποίηση- αλλά αυτό είναι μια πολύ παλιά παράδοση της δικής σας παράταξης, να δουλεύετε πάντοτε για τους ιδιώτες. Αλλά ο λαός δεν σας εξέλεξε γι’ αυτό! Στο πρόγραμμά σας δεν λέτε ότι θα εκχωρήσετε το μάνατζμεντ στους ιδιώτες! Δεν το λέτε πουθενά. Για ιδιωτικοποίηση λέτε, αλλά ακόμη και σ’ αυτό το επικίνδυνο και αντικοινωνικό σχέδιο της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, που εξακολουθεί ακόμα και υπάρχει πάνω στο τραπέζι κι αυτό το υπονομεύετε, διότι εκχωρείτε προηγουμένως το μάνατζμεντ. Άρα έχετε μια απώλεια, κατά επιεικείς υπολογισμούς, άνω των 100 εκατομμυρίων, από την αξία των μετοχών που αντιστοιχεί στο Ελληνικό Δημόσιο.
Είναι θέμα απιστίας αυτό, εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου; Απαντήστε μου. Είναι θέμα απιστίας; Αυτά λύνονται μέσα από πολιτική βούληση. Ποιο είναι, λοιπόν, το σχέδιό σας; Η εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου ιδιώτη, που κατέχει ποσοστό γύρω στο 45%, -ο κ. Σκρέκας ίσως ξέρει να μας πει ακριβώς πόσο έχει πάει αυτή τη στιγμή- της Paneuropean. Ο όμιλος συμφερόντων Λάτση. Αυτόν εξυπηρετείτε. Αυτή είναι η δικιά σας προτεραιότητα.
Σε καμία περίπτωση, όλα τα άλλα που μας είπατε, που ήταν μια νομικίστικη “αλχημεία”, δεν δικαιολογούν αυτό που κάνετε αυτή τη στιγμή εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και των συμφερόντων του. Υπάρχει σε αυτή τη χώρα εθνική ενεργειακή πολιτική; Υπάρχουν ευρύτερα γεωστρατηγικά συμφέροντα; Γιατί τα υπονομεύετε μέσα από αυτή την πράξη; Ποιος σας δίνει αυτή την εντολή; Η ψήφος του ελληνικού λαού, των προηγούμενων εκλογών, του Ιουλίου του 2019, είπε ότι πρέπει να μεταχειριστείτε έτσι τη δημόσια περιουσία; Διότι εκφεύγει οποιωνδήποτε δημόσιων, μέχρι τώρα, αναφορών, σχεδιασμών και προεκλογικών σας θέσεων, αυτό που πάτε να κάνετε αυτή τη στιγμή. Που είναι κατάφωρα εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.
Κατά συνέπεια, κ. υπουργέ, πρέπει να σταματήσει αυτή η διαδικασία.
Το δε ισχύον καταστατικό, ήταν σε πλήρη εναρμόνιση με το νόμο του 2018. Και αναφέρεται μέσα. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος. Αλλά, ακόμα κι αν, κατά οποιαδήποτε ερμηνεία, υπήρχε ανάγκη να αλλάξουν ορισμένα πράγματα, θα μπορούσαν να γίνουν μέσα από αύξηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να μην ανατρέπονται εις βάρος του Δημοσίου οι συσχετισμοί εντός της Διοίκησης και να πληρούνται και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των ανεξάρτητων μελών στη Διοίκηση.
Τέλος, κάντε μια σύγκριση -την ξέρει η ελληνική κοινωνία, την ξέρει όλη η αγορά- ανάμεσα στην περίοδο του ιδιωτικού μάνατζμεντ μέχρι το ’14 και του Δημόσιου μάνατζμεντ από το ‘15 έως το ’19. Ανάμεσα σε αυτούς που όρισε ως Διοίκηση η δική μας κυβέρνηση και αυτούς οι οποίοι είναι τώρα ή ήταν πριν το ’15. Η διαφορά είναι κέρδη με ζημιές. Κερδοφορία χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του Ομίλου, διότι υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι τιμούσαν τον ρόλο τους και δεν δουλεύανε για το σχέδιο του επενδυτή. Του άλλου επενδυτή και μετόχου, του οποίου βεβαίως η αξιοπιστία ελέγχεται, όπως θα ξέρετε εσείς πολύ καλά εκ της θέσεώς σας, για την εν γένει επιχειρηματική του υπόσταση και δραστηριότητα. Ευχαριστώ.