Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Η κυβέρνηση υιοθετεί τα αιτήματα των πιο ακραίων εργοδοτικών κύκλων για τις εργασιακές σχέσεις
 
📺 Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1
 
✔ Από το Δελτίο Τύπου:
Με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, που μεταξύ άλλων αντικαθιστά τη συλλογική διαπραγμάτευση με την ατομική για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η κυβέρνηση υιοθετεί τα αιτήματα των πιο ακραίων εργοδοτικών κύκλων. Αντί να συζητά για την αύξηση των θέσεων εργασίας, κοιτάζει πώς να πιέσει τους εργαζόμενους να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες και καταργεί το 8ωρο μέσω της καταστρατήγησής του, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», με τον Γιώργο Παπαδάκη.
 
✔ Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:
• «Η παρουσίαση, επιτέλους, του νομοσχέδιου, επιβεβαιώνει πλήρως την κριτική μας. […] Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, του ωραρίου, για πρώτη φορά -κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό- δεν θα είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο συνδικάτο, το σωματείο, τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους και τους επιχειρηματίες, αλλά πλέον μπαίνει σε μια ατομική βάση».
 
«Δεν μπορεί αυτή η διευθέτηση να γίνεται με βάση μια ατομική συναλλαγή με τον εργαζόμενο, που ντε φάκτο είναι σε μια δυσμενέστερη θέση».
 
• «Στην κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία, δεν θα έπρεπε να συζητάμε πως θα συμπιέσουμε το εργασιακό κόστος και πως θα πιέσουμε τους εργαζόμενους να δουλεύουν με απλήρωτες υπερωρίες. Θα έπρεπε να δούμε πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αυτός ο μηχανισμός αντίκειται και στην αύξηση της απασχόλησης».
 
«Τα μέτρα αυτά αποτελούν συνέχεια αντιμεταρρυθμίσεων που τις είχαμε δει κατά το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο».
 
• «Επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαμε να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο εις βάρος των εργαζομένων. Θυμίζω, πρώτα απ’ όλα, την αύξηση του κατώτατου
μισθού στα 650 ευρώ. Την κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους κάτω των 25 ετών. Τις ειδικές προστατευτικές ρυθμίσεις για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, που τις κατάργησε το 2019 η ΝΔ. Την επαναφορά συλλογικών συμβάσεων σε πάνω από 15 κλάδους, που οδήγησαν 200.000 εργαζόμενους στο να αυξηθεί το μηνιαίο εισόδημά τους. Και τώρα έρχεται η ΝΔ, ικανοποιώντας αιτήματα μιας εικοσαετίας των πιο ακραίων επιχειρηματικών κύκλων, να συνεχίσει αυτό το έργο εις βάρος του κόσμου της εργασίας».
 
• «Την ίδια στιγμή που για τους εργαζόμενους επιφυλάσσουμε απλήρωτες υπερωρίες και καταστρατήγηση του 8ώρου, που ισοδυναμεί με κατάργησή του, αυτή η κυβέρνηση χαρίζει, στα ΕΛΠΕ και στον κ. Λάτση, το δημόσιο μάνατζμεντ. Την ίδια στιγμή, μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, χαρίζουμε δημόσιο χρήμα στους μεγαλομετόχους της τράπεζας. Ξεπουλάνε την Εθνική Ασφαλιστική»