Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

 
 
 
 
 
▶ Όλοι να κατέβουμε στην αυριανή κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου
 
📺 Σημεία από τη συνέντευξη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» | Τετάρτη, 5/5/2021
 
✔ Προσκλητήριο στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση για τα εργασιακά:
• «Αύριο, ανεξαρτήτως Πρωτομαγιάς, πρέπει να υπάρχει μια πάνδημη απάντηση σε ένα από τα πλέον αντεργατικά νομοσχέδια που έρχονται τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είναι τα αιτήματα, εδώ και δυο δεκαετίες, των πιο ακραίων κύκλων του ΣΕΒ, που θέλουν να “ελαστικοποιήσουν” πλήρως τις εργασιακές σχέσεις».
• «Εδώ συζητάμε για το αν θα υπάρχουν μπουζούκια στην εστίαση και μου λέτε αν -για λόγους πανδημίας- θα πρέπει να κατέβει ο κόσμος να διεκδικήσει να πληρώνεται για τις υπερωρίες; Για την κατάργηση του 8ωρου; Μιλάμε για τη μεγάλη κινητοποίηση που θα γίνει αύριο. Όχι απλώς θα κατέβουμε. Όλοι πρέπει να κατέβουμε».
 
✔ Χρειάζονται μόνιμα μέτρα για την πανδημία, τα οποία δεν παίρνει η Πολιτεία:
• «Αλήθεια, στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχει το απαιτούμενο ποσό -μια και θα έρθουν 32 δισεκατομμύρια τα επόμενα έξι χρόνια- που να δίνεται στην υγεία; Δυστυχώς είναι τα λιγότερα. Εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε, αυτό είναι το χρέος της Πολιτείας».
• «Πρέπει να δούμε -κι εδώ δεν χρειάζεται καμία χαλάρωση- τα μόνιμα μέτρα ιχνηλάτησης. Καταρχάς στους χώρους εργασίας που συναθροίζονται πάρα πολλοί εργαζόμενοι. Όλα αυτά δεν τα είδαμε να γίνονται το προηγούμενο διάστημα. Αντίθετα είδαμε πως τα self-tests ήρθαν να υποκαταστήσουν, ενώ ο ρόλος τους είναι συμπληρωματικός, όλα τα μόνιμα μέτρα που θα έπρεπε να πάρει η Πολιτεία».
• «Ποιοι είναι οι διαφορετικοί όροι με τους οποίους ανοίγουν τα σχολεία τώρα απ’ ότι πριν τέσσερις, από πέντε ή από επτά μήνες; Κανένας. Έχουν κατατεθεί πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Αφενός να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες για νέες αίθουσες ή ακόμα, να πηγαίναμε σε εκ περιτροπής συμμετοχή των μαθητών. Οπότε, τη μία βδομάδα τα παιδιά θα πήγαιναν Δευτέρα- Τετάρτη – Παρασκευή, τα άλλα και Τρίτη – Πέμπτη και το αντίστροφο την επόμενη βδομάδα. Αυτά, όμως, ούτε καν δοκιμαστικά, πιλοτικά, δεν έγιναν. Απορεί κανείς πως, ένα χρόνο μετά, δεν είχε τα αντανακλαστικά η Πολιτεία για να πάρει τα ανάλογα μέτρα».
• «Να μη πούμε για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου εκεί τα πράγματα είναι τραγικά. Αν κοιτάξετε στους περιφερειακούς δήμους της Αθήνας, υπάρχουν αυτή τη στιγμή λεωφορεία τα οποία ακριβοπληρώνουμε μέσω λίζινγκ, τα οποία είναι και πεπαλαιωμένα και, κυρίως, δεν αερίζονται».