Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ «Αναγκαία η πολύπλευρη ενίσχυση των Δήμων για την όσο το δυνατό ασφαλέστερη λειτουργία των παιδικών χαρών σε όλη την χώρα»
 
✔Ερώτηση 48 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας
📌 Από το Δελτίο Τύπου: «Το ζήτημα της αναγκαίας υποστήριξης των Δήμων από την Πολιτεία, για την ασφαλέστερη λειτουργία των παιδικών χαρών υπό τις συνθήκες της πανδημίας, έφεραν στη Βουλή 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, Πάνου Σκουρλέτη.
Στην Ερώτηση, με θέμα «Αναγκαία η πολύπλευρη ενίσχυση των Δήμων για την όσο το δυνατό ασφαλέστερη λειτουργία των παιδικών χαρών σε όλη την χώρα», επισημαίνεται καταρχάς ότι «σε όλη αυτή την περίοδο οι Δήμοι έχουν κληθεί να σηκώσουν μεγάλο βάρος για την κάλυψη νέων κοινωνικών αναγκών. Η κυβέρνηση από τη μεριά της οφείλει να σταθεί αρωγός στο έργο τους χωρίς καθυστερήσεις».
Προκειμένου να γίνει αυτό, οι ερωτώντες βουλευτές θεωρούν ότι «κρίνεται αναγκαίο να ενισχυθούν στελεχικά και σε επίπεδο πόρων και εξοπλισμού όλοι οι Δήμοι στη χώρα μας με έμφαση στα μεγάλα αστικά κέντρα ώστε μια καθημερινή δραστηριότητα που αφορά εκατομμύρια οικογένειες και αφορά την επίσκεψη στις παιδικές χαρές να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια σε αντίθεση με ότι συμβαίνει από τις 22.03.2021 μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ για την εκ νέου λειτουργία αυτών».
Προσθέτοντας ότι «οι κυβερνητικές αποφάσεις γύρω από την πανδημία όλο το τελευταίο διάστημα δημιουργούν συνεχώς ανασφάλεια στους πολίτες και δίνουν εσφαλμένα μηνύματα στην κοινωνία», οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο αρμόδιος Υπουργός ώστε να λάβουν οι Δήμοι άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να μπορούν να παρέχουν καθημερινά στις παιδικές χαρές σε σταθερά, ασφαλή σημεία στις αναγκαίες ποσότητες απρόσκοπτα κατάλληλες μάσκες για παιδιά και ενήλικες καθώς και αντισηπτικά;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να προσληφθούν για όσο διάστημα απαιτείται οι κατάλληλοι ειδικοί, επιστήμονες ώστε να βρίσκονται στις παιδικές χαρές που θα κρίνουν οι Δήμοι ότι χρειάζονται παρεμβάσεις και να ενημερώνουν με λεπτομέρεια όλους τους πολίτες;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
 
📎ΕΡΩΤΗΣΗ
προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Εσωτερικών
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Υγείας
ΘΕΜΑ: «Αναγκαία η πολύπλευρη ενίσχυση των Δήμων για την όσο το δυνατό ασφαλέστερη λειτουργία των παιδικών χαρών σε όλη την χώρα»
Οι κυβερνητικές αποφάσεις γύρω από την πανδημία όλο το τελευταίο διάστημα δημιουργούν συνεχώς ανασφάλεια στους πολίτες και δίνουν εσφαλμένα μηνύματα στην κοινωνία.
Η έλλειψη στόχευσης για την ομαλοποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα μας εκ μέρους της κυβέρνησης ελλοχεύει τον άμεσο κίνδυνο να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα η σημερινή τραγική εικόνα που έχει άμεσες επιδράσεις και στο ΕΣΥ και στην οικονομία.
Η ανάγκη οργανωμένων και καλά μελετημένων αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πιο αναγκαία από ποτέ στη χώρα μας.
Σε όλη αυτή την περίοδο οι Δήμοι έχουν κληθεί να σηκώσουν μεγάλο βάρος για την κάλυψη νέων κοινωνικών αναγκών. Η κυβέρνηση από τη μεριά της οφείλει να σταθεί αρωγός στο έργο τους χωρίς καθυστερήσεις.
Υπό αυτό το πρίσμα κρίνεται αναγκαίο να ενισχυθούν στελεχικά και σε επίπεδο πόρων και εξοπλισμού όλοι οι Δήμοι στη χώρα μας με έμφαση στα μεγάλα αστικά κέντρα ώστε μια καθημερινή δραστηριότητα που αφορά εκατομμύρια οικογένειες και αφορά την επίσκεψη στις παιδικές χαρές να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια σε αντίθεση με ότι συμβαίνει από τις 22.03.2021 μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ για την εκ νέου λειτουργία αυτών.
Όπως δημόσια έχουν θέσει ειδικοί επιστήμονες, η καλύτερη γνώση και εφαρμογή των μέτρων για τη μη διασπορά από τους πολίτες επιτυγχάνεται με το να αξιοποιηθούν κοινωνικοί λειτουργοί για την ενημέρωση όλων μας και όχι μόνο να ανακοινώνονται ή να επιβάλλονται πρόστιμα.
Άρα είναι σημαντικό να υπάρξει άμεσα παρέμβαση των ερωτώμενων Υπουργείων με τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (Νόμος 4387 (ΦΕΚ 85/Α/12-5-2016) σύσταση του ΝΠΔΔ ΣΚΛΕ) και άλλους αντίστοιχους επιστημονικούς φορείς ώστε άμεσα να βρίσκονται κοινωνικοί λειτουργοί και άλλοι κοινωνικοί επιστήμονες σε ώρες αιχμής στους εν λόγω δημόσιους χώρους ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες ότι πρέπει όλοι πρέπει να φορούν μάσκα, να τηρούνται οι αποστάσεις (αναλογία ενός (1) ατόμου ανά 10 τ.μ.) κ.α.
Επίσης είναι σημαντικό να παρέχονται σε ειδικά σταθερά σημεία, εντός των παιδικών χαρών, δωρεάν από τους Δήμους κατάλληλες μάσκες (για ανήλικους και ενήλικες) καθώς και να υπάρχουν σταθερά σημεία για χρήση αντισηπτικών.
Ενδεικτικό της προχειρότητας για το πως άνοιξαν εκ νέου τη λειτουργία τους οι παιδικές χαρές συνιστά το ότι σχετική επιστολή προς τους Δήμους έστειλε ο αρμόδιος Υπουργός 09.04.2021 βλ. https://www.airetos.gr/epistoli-petsa-stoys-dimarxoys-gia… και όχι την ίδια μέρα με την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ ώστε να υπάρξει στοιχειωδώς μια οργανωμένη διαδικασία.
Επειδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί με άμεσο τρόπο να ικανοποιήσει άμεσες κοινωνικές ανάγκες.
Επειδή η απρόσκοπτη πρόσβαση σε μέσα που προσφέρουν στη μείωση της διασποράς πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλη αυτή την περίοδο.
Επειδή η κυβέρνηση με τις ασκούμενες πολιτικές οδηγεί πολίτες σε σύγχυση για το τι ισχύει από μέτρα μη διασποράς και τι όχι.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο αρμόδιος Υπουργός ώστε να λάβουν οι Δήμοι άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να μπορούν να παρέχουν καθημερινά στις παιδικές χαρές σε σταθερά, ασφαλή σημεία στις αναγκαίες ποσότητες απρόσκοπτα κατάλληλες μάσκες για παιδιά και ενήλικες καθώς και αντισηπτικά;
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να προσληφθούν για όσο διάστημα απαιτείται οι κατάλληλοι ειδικοί, επιστήμονες ώστε να βρίσκονται στις παιδικές χαρές που θα κρίνουν οι Δήμοι ότι χρειάζονται παρεμβάσεις και να ενημερώνουν με λεπτομέρεια όλους τους πολίτες;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σκουρλέτης Παναγιώτης(Πάνος)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη -Ελένη
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάννα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη(Πέτη)
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χαρίτσης Αλέξης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος