Ο διάλογος πρέπει να επιδιώκεται και στις πιο δύσκολες στιγμές – ανάγκη σύγκλισης σε μια εθνική στρατηγική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Σημεία συνέντευξης στον ΣΚΑΪ TV, στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» | Παρασκευή, 16/4/2021
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κυβερνητική προσέγγιση:
• «Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός της ανάγκης να υπάρξει προσπάθεια σύγκλισης σε μια εθνική στρατηγική. Διότι βλέπουμε, τις τελευταίες ημέρες, ανταλλαγή ανάμεσα σε πρώην πρωθυπουργούς, μέσω διαρροών, διαφόρων ερμηνειών και προσεγγίσεων για το κρίσιμο θέμα και μια ΝΔ και κυρίως το πρωθυπουργικό περιβάλλον, που είναι διπλά αμήχανο. […] Κι αυτά αντανακλούν σε πολύ μεγάλο βαθμό στις συζητήσεις που γίνονται εντός της ΝΔ, με ένα πρωθυπουργικό περιβάλλον να προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες σε διαφορετικές στρατηγικές και αυτό μπορεί να είναι επιζήμιο τελικά».
• «Για τη Χάγη τι θα κάνουμε; Υπάρχει στρατηγική εκ μέρους της κυβέρνησης ή θα αναλώνεται στο εσωτερικό της, εάν είναι με τον Καραμανλή ή με τις άλλες προσεγγίσεις που υπάρχουν; Δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτά τα ζητήματα».
• «Ο κ. Δένδιας ανέδειξε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, ωστόσο όλοι πρέπει να κατανοήσουμε ότι προϋπήρξε ένα πολύ μεγάλο διάστημα που χαρακτηρίστηκε, ορισμένες κρίσιμες στιγμές, από μία αμηχανία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Αναφέρομαι στον τελευταίο περίπου ενάμιση χρόνο. […] Αμηχανία που άφησε κενό, το οποίο εκμεταλλεύτηκε η τουρκική πλευρά. Θυμόσαστε την υπόθεση του τουρκολιβυκού συμφώνου. Οι πρώτοι μήνες δεν ήταν παραγωγικοί και ήταν μία κυβέρνηση η οποία δεν έπαιρνε πρωτοβουλίες».
• «Δεν θα πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μόνο από αυτό που είδαμε χθες στις κάμερες. Κρίνω πολύ σημαντικό να υπάρξει αυτή τη στιγμή μία σε βάθος ενημέρωση, τουλάχιστον των ηγεσιών των πολιτικών κομμάτων, για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Είναι το Κυπριακό, τα θέματα των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων, τα θέματα των ευρωτουρκικών σχέσεων, το προσφυγικό. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ατζέντα».
• «Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα και για τα ελληνοτουρκικά, εάν δεν είχαμε κλείσει την μεγάλη εκκρεμότητα, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την Βόρεια Μακεδονία».
• «Ο διάλογος πρέπει να επιδιώκεται πάντοτε και στις πιο δύσκολες στιγμές και στις πιο κρίσιμες στιγμές. Είναι μια στρατηγική επιλογή που πρέπει να χαρακτηρίζει την ελληνική πλευρά».
Για την προανακριτική επιτροπή:
• «Εδώ έχουμε μια απέλπιδα προσπάθεια εκ μέρους της ΝΔ, να δημιουργήσει εντυπώσεις. Γι’ αυτό φτιάχτηκε αυτή η επιτροπή, αλλά και για να στείλει κι ένα άλλο σήμα: κανείς δεν πρέπει να ασχολείται με τις “ιερές αγελάδες” που λέγονται καναλάρχες. Περί αυτού πρόκειται. Η ΝΔ στηρίζει αυτούς που την στηρίζουν. Αυτό είναι το μήνυμα. Εμείς θέλουμε κανόνες, κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα να φτιαχτούν κανόνες, υπάρχουν άδειες οι οποίες είναι νόμιμες για πρώτη φορά. Αυτή η χώρα πρέπει να λειτουργεί με κανόνες. Αυτό έγινε μετά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε γίνει πριν».
• «Είναι επιλογή της ΝΔ, μέσα από την προανακριτική, να “τινάξει στον αέρα” το πολιτικό σκηνικό. Nα την χρησιμοποιεί κατά το δοκούν, έτσι ώστε να δημιουργεί συνθήκες διχασμού και πόλωσης και, βέβαια, ως αντιπερισπασμό απέναντι στη σημερινή πραγματικότητα της πανδημίας και της οικονομίας, όπου έχει χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια της. Δυστυχώς θα πάμε έτσι».
• «Οι συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής είναι κλειστές. Άρα, αυτή τη στιγμή μιλάμε στη βάση κατευθυνόμενων διαρροών».
• «Θα έκανα μια παρότρυνση προς όλες τις πλευρές. Να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα αυτή η διαδικασία, να καταλήξει στα πορίσματά της – έτσι κι αλλιώς θα βγάλει η πλειοψηφία αυτό που θέλει και ας πάμε στη Δικαιοσύνη να δούμε τι γίνεται. Όλα τα άλλα είναι πολιτικά παιχνίδια».