Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Ανάγκη αποσαφήνισης εκ μέρους της Πολιτείας όσον αφορά τον εμβολιασμό ή μη κατά της Covid-19 των εγκύων γυναικών
 
✔ Ερώτηση 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς τον Υπουργό Υγείας
 
Από το Δελτίο Τύπου:
📌«Τη θέση του Υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό ή μη των εγκύων γυναικών, κατά της covid-19, αλλά και τον σχεδιασμό του, ώστε να τις βοηθήσει να λάβουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αποφάσεις τους, ζητούν να μάθουν 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας, έπειτα από πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος και βουλευτή Επικρατείας, Πάνου Σκουρλέτη.
Στην Ερώτηση, με θέμα «Για την ανάγκη αποσαφήνισης εκ μέρους της Πολιτείας όσον αφορά τον εμβολιασμό ή μη κατά της Covid-19 των εγκύων γυναικών», επισημαίνεται ότι η απάντηση σε αυτό το ζήτημα είναι σημαντική, καθώς «μιλάμε για εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού που η εθελοντική συμμετοχή κάποιου/ας προϋποθέτει όσο το δυνατόν πιο καθαρές θέσεις από τους αρμόδιους φορείς και αδιαμεσολάβητη πληροφόρηση προς του πολίτες», αλλά και «επειδή πρέπει στα πλαίσια του ΕΣΥ να παρέχονται με ασφάλεια και αμεσότητα αυτές οι πληροφορίες για κάθε μια μεμονωμένη περίπτωση κύησης ή/και θηλασμού και όχι να αφήνεται αποκλειστικά σε μεμονωμένες οδηγίες και κατευθύνσεις».
 
Ο υπουργός ερωτάται:
1. Παραμένει η διατυπωμένη θέση του Υπουργείου Υγείας μέσω των αρμόδιων φορέων για τον μη εμβολιασμό των γυναικών που κυοφορούν; Αφορά όλη τη διάρκεια της κύησης και όλα τα παρεχόμενα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid 19;
2. Πως ακριβώς σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται η μέριμνα της Πολιτείας ώστε να λάβουν με τον καλύτερο επιστημονικά δυνατό τρόπο την προσωπική απόφαση για εμβολιασμό ή μη κυοφορούσες με υποκείμενο νόσημα, που βρίσκονται σε κίνδυνο έντονης διασποράς λόγω εργασίας κλπ;»
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης:
 
📎 Αθήνα, 31 Μαρτίου 2021
Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Για την ανάγκη αποσαφήνισης εκ μέρους της Πολιτείας όσον αφορά τον εμβολιασμό ή μη κατά της Covid-19 των εγκύων γυναικών»
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει διατυπώσει δημόσια τις θέσεις του για το πρόγραμμα του Εμβολιασμού σε πανεθνική κλίμακα, την ανάγκη της άρσης του καθεστώτος της «πατέντας», τις τεράστιες καθυστερήσεις στην εξέλιξη του προγράμματος, την καταδίκη απαράδεκτων πρακτικών εμβολιασμού εκτός σειράς στελεχών που «εκμεταλλεύονται» τη θέση τους σε δημόσια αξιώματα και αποστερούν έτσι από πολίτες που το δικαιούνται κ.α.
Καθόσον ο εμβολιασμός είναι μια δυναμική διαδικασία, χωρίς επάρκεια σε ποσότητες για τη χορήγηση τους και οφείλει να απλωθεί σε όλη την κοινωνία προκύπτει η ανάγκη να ενημερώνονται όλοι οι πολίτες με επιστημονικά θεσμικό τρόπο από την Πολιτεία και με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια.
Ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα αφορά τον εμβολιασμό ή μη κατά της Covid-19 των εγκύων γυναικών και όσων θηλάζουν και τι συνεπάγεται αυτό όσον αφορά το ποια εμβόλια δύναται να χορηγηθούν και με ποιο προγραμματισμό καθώς οι εγκυμονούσες εντάσσονται στις ομάδες υγειονομικού κινδύνου.
Στις 11.01.2021 https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2021/01/20210111.pdf η κα Θεοδωρίδου Μαρία, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μεταξύ άλλων είχε διατυπώσει τα εξής: […] Το εμβόλιο της Covid ως μόριο και ως τρόπος δράσης, φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση ή στην έγκυο ή στο κύημα. Εν τούτοις, επειδή οι κλινικές μελέτες που έγιναν δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων, η επίσημη σύσταση από τους φορείς τους υπεύθυνους για τα λοιμώδη νοσήματα, τους εμβολιασμούς, όπως το CDC, είναι ότι κατά την διάρκεια της κύησης να μην γίνεται το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.[…]
Λίγες ημέρες αργότερα στα τέλη Ιανουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με αρκετές δημόσιες αναφορές, ο οποίος δεν συνιστούσε τον εμβολιασμό των εγκύων με τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, παρά μόνο αν οι γυναίκες ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου φαίνεται να αναδιαμορφώνει τη σχετική διατύπωση του. Η νέα τοποθέτηση του ΠΟΥ, σύμφωνα με τους “Τάιμς της Νέας Υόρκης”, είναι ότι “με βάση όσα γνωρίζουμε γι’ αυτό το είδος εμβολίου, δεν έχουμε οποιονδήποτε συγκεκριμένο λόγο να πιστεύουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη του εμβολιασμού των εγκύων γυναικών”. Η νέα αυτή φρασεολογία έρχεται να ευθυγραμμισθεί εν πολλοίς με εκείνη του CDC που στην ιστοσελίδα του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: […] Getting vaccinated is a personal choice. Any of the currently authorized COVID-19 vaccines can be offered to people who are pregnant or breastfeeding. If you have questions about getting vaccinated, a conversation with your healthcare provider might help, but is not required.[…] βλ. https://www.cdc.gov/…/recommendations/pregnancy.html
Επειδή τα ζητήματα δημόσιας υγείας συνιστούν ευαίσθητα και δυναμικά κοινωνικά θέματα που όμως για τους πολίτες ως επί το πλείστο χρήζουν απαντήσεις σε ενεστώτα χρόνο.
Επειδή μιλάμε για εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού που η εθελοντική συμμετοχή κάποιου/ας προϋποθέτει όσο το δυνατόν πιο καθαρές θέσεις από τους αρμόδιους φορείς και αδιαμεσολάβητη πληροφόρηση προς του πολίτες.
Επειδή πρέπει στα πλαίσια του ΕΣΥ να παρέχονται με ασφάλεια και αμεσότητα αυτές οι πληροφορίες για κάθε μια μεμονωμένη περίπτωση κύησης ή/και θηλασμού και όχι να αφήνεται αποκλειστικά σε μεμονωμένες οδηγίες και κατευθύνσεις.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας:
1. Παραμένει η διατυπωμένη θέση του Υπουργείου Υγείας μέσω των αρμόδιων φορέων για τον μη εμβολιασμό των γυναικών που κυοφορούν; Αφορά όλη τη διάρκεια της κύησης και όλα τα παρεχόμενα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid 19;
2. Πως ακριβώς σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται η μέριμνα της Πολιτείας ώστε να λάβουν με τον καλύτερο επιστημονικά δυνατό τρόπο την προσωπική απόφαση για εμβολιασμό ή μη κυοφορούσες με υποκείμενο νόσημα, που βρίσκονται σε κίνδυνο έντονης διασποράς λόγω εργασίας κλπ;
 
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σκουρλέτης Παναγιώτης(Πάνος)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος -Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδοπουλος Σάκης
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πούλου Γιώτα
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Ψυχογιός Γεώργιος