Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

 
Βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης που τα έκανε θάλασσα στη διαχείριση της πανδημίας
 
📺 Σημεία συνέντευξης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 | Παρασκευή, 19/3/2021
 
✔ Λάθη, παραλείψεις και έλλειψη σχεδίου οι λόγοι που τα έκανε θάλασσα η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας
 
• «Τα λάθη, τις παραλείψεις της, η κυβέρνηση τα ρίχνει στην αντιπολίτευση. Γι’ αυτό ακούμε και διάφορες αστείες κατηγορίες οι οποίες προσπαθούν να συγκαλύψουν τις βαριές ευθύνες που έχουν οι κυβερνώντες».
• «Έχει μπερδευτεί η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας με όλα αυτά που συμβαίνουν. Βλέπουμε ότι εξαγγέλλονται μέτρα και ακυρώνονται τελευταία στιγμή. Τη στιγμή της κορύφωσης των κρουσμάτων και των θανάτων χαλαρώνουν κάποια μέτρα, ενώ όταν ήταν λιγότερη η πίεση από την πανδημία, ήμασταν πιο σκληροί. Εκείνο που βγαίνει ως συμπέρασμα, όχι μόνο από τις τελευταίες ημέρες, αλλά κοιτώντας συνολικά τους τελευταίους μήνες, είναι ότι χάθηκε ο έλεγχος».
• «Σήμερα έχουμε, δυστυχώς, μία από τις χειρότερες θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Αναφέρομαι στους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων. Λείπει, ακόμη και τώρα που συζητάμε, ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο θα προβλέπει τους όρους της επανάκαμψης σε μια στοιχειώδη κανονικότητα».
 
✔ Δεν χρειάζονται ισοπεδωτικά μέτρα, χρειάζονται στοχευμένα μέτρα που θα συνοδεύονται από τεστ
 
• «Ανακοινώνονται μέτρα που θα επιτρέπουν ξανά την κυκλοφορία ως έναν βαθμό και δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένα, στοχευμένα τεστ στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που αποδείχτηκε ότι είναι υπερμεταδότες. […] Δεν συνταγογραφείται το τεστ και θα το λέω συνέχεια αυτό. Συνταγογράφηση. Το λέμε εδώ και ένα χρόνο. Αυτό που έγινε είναι ένα έγκλημα, ένα διαρκές έγκλημα του τελευταίου χρόνου. Συνταγογράφηση για τεστ. […] Στα σχολεία δεν υπάρχει ένας σχεδιασμός προτεραιοποίησης για εμβολιασμούς. Όταν δεν συμβαίνουν όλα αυτά, καταλαβαίνετε ότι ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία τα πράγματα».
• «Δεν χρειάζονται ισοπεδωτικά μέτρα, χρειάζονται στοχευμένα. Άλλα μέτρα, λοιπόν, στην “κόκκινη” Μύκονο και άλλα μέτρα στο Καρπενήσι ή οπουδήποτε αλλού, σε ένα νησί, στην Ιθάκη ας πούμε, το οποίο έχει ελάχιστα κρούσματα. Αυτή η επεξεργασία, δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει».
 
✔ Η κυβέρνηση πυροδοτεί κοινωνικές αντιδράσεις, αρνούμενη να νομοθετήσει λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες
 
• «Διαδηλώσεις έγιναν, τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, όταν υπήρξε ο νόμος για την πανεπιστημιακή αστυνομία και είχαμε προειδοποιήσει γι’ αυτό. Ήταν σε εκείνη τη συζήτηση, στις αρχές Φεβρουαρίου, πολύ η κ. Κεραμέως είχε ανακοινώσει ότι ήδη είχαν μοιραστεί τα τάμπλετ. Η ψεύτρα υπουργός, η πολλαπλά ψεύτρα υπουργός. Μας έλεγε στις 2 Φεβρουαρίου στη Βουλή ότι οι μαθητές έχουν πάρει 90.000 τάμπλετ και πριν από λίγο συζητούσατε τι γίνεται με τα τάμπλετ, που τελειώνει η χρονιά. Πολλά ψέματα, μεγάλη υποκρισία».
• «Η κυβέρνηση όφειλε να “παγώσει” εκείνα τα νομοσχέδια που ήξερε ότι θα εγείρουν διαμαρτυρίες. Ο κόσμος δεν πηγαίνει για να κάνει τη βόλτα του στους δρόμους. […] Όταν, μεθαύριο, ο κ. Χατζηδάκης φέρει την κατάργηση του 8ώρου, την κατάργηση της πληρωμής υπερωριών και την κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης, οι εργαζόμενοι θα βγουν στους δρόμους. Ποιος θα φταίει γι’ αυτό; Ο κ. Χατζηδάκης που πυροδοτεί την κοινωνική ένταση».
 
✔ Ως προς τη φράση του, επίσης καλεσμένου στην εκπομπή, βουλευτή της ΝΔ κ. Λαζαρίδη, για φασίζουσα συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
 
• «“Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα”. Μιλάτε εσείς για φασίζουσα λογική και πρακτική; Πηγαίνετε να μαζέψετε τους αστυνομικούς που πετάνε μολότοφ, έχουμε καταγγελίες. Πηγαίνετε να μαζέψετε ένα μέρος των αστυνομικών, που πιάνουν νέα παιδιά και τα βασανίζουν. Για όλα αυτά πρέπει να απολογηθείτε. Απαιτώ εξηγήσεις από εσάς, εάν υπήρξε βασανισμός στη ΓΑΔΑ. Να ζητήσετε συγγνώμη κ. Λαζαρίδη για τη φασίζουσα λογική. “Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί”. Έχετε στην παράταξή σας οπαδούς της χούντας και της ακροδεξιάς».