Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Μια σύμβαση ενάντια στο Δημόσιο Συμφέρον, το περιβάλλον και το Σύνταγμα
 
📌 Σημεία από τις τοποθετήσεις μου, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στη συζήτηση του σ/ν για την κύρωση της νέας σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «Ελληνικός Χρυσός» | Τετάρτη, 17/3/2021
 
✔ Αναφερόμενος σε παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη:
 
Κύριε Γεωργιάδη, όταν κάτι δεν προβλέπεται από τις διατάξεις και γίνεται ειδικά για έναν υπουργό, τότε εγείρονται θέματα πλαστότητας. Διότι ο ίδιος ο κ. Χαρδαλιάς είπε χθες, μέσω του κ. Χατζηνικολάου, στον οποίο είχατε δώσει προηγουμένως συνέντευξη, ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους εξαίρεση και ειδική άδεια για τον λόγο που εσείς ζητήσατε. Μετά βγαίνει και ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής και το επιβεβαιώνει. Και επειδή είπατε ότι συμμετείχατε σε ένα Θείο μυστήριο ως νονός, φαντάζομαι ότι δεν λέει ψέματα ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής.
Ξέρετε τι ενοχλεί τον κόσμο; Ενοχλείται όταν βλέπει να παρακάμπτονται, η σειρά, ο προγραμματισμός των ανθρώπων που είναι να εμβολιαστούν και να πηγαίνουν τα κυβερνητικά στελέχη. Να υπάρχουν αυστηρότατες ποινές και πρόστιμα για τον πολύ κόσμο και ο πρωθυπουργός, για τον εαυτό του, να μπορεί να κάθεται με τους φίλους του στην Ικαρία, να κάνει βόλτες στην Πάρνηθα. Άνθρωποι του κ. Αρκουμανέα να οργανώνουν ιδιωτικά πάρτι. Ξέρετε τι ενοχλεί; Είναι η οίηση της εξουσίας. Δίνετε την εντύπωση ότι υπάρχουν δύο κόσμοι: οι κυβερνώντες και ο λαός. Αυτό ενοχλεί κ. Γεωργιάδη, ενοχλεί και προκαλεί, ακριβώς επειδή η αντίληψη αυτή είναι διάχυτη σε διάφορα πράγματα. Ακόμα και το τραγικό δυστύχημα, προχθές στη Βουλή σπεύσατε να το «κουκουλώσετε». Γιατί; Για ποιο λόγο; Αυτά ενοχλούν περισσότερο από άλλες καταστάσεις.
Και φτάνετε τώρα στο χαμηλότατο επίπεδο, μιλώντας για τον πρώην πρωθυπουργό, να αναφερθείτε στην υπόθεση του αδερφού του και μάλιστα να τη συσχετίσετε με φωτογραφικές διατάξεις, που δήθεν ψηφίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για να αθωωθεί, ενώ αυτό είχε γίνει προηγουμένως. Το «ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης» πραγματικά ταιριάζει μόνο σε σας. Και είστε η ντροπή της παράταξης και του ελληνικού κοινοβουλίου. Για να έρχεστε εδώ και να κατηγορείτε την αντιπολίτευση ότι σκόπιμα βοηθάει την υπόθεση της πανδημίας, τη διάδοση του κορονοϊού. Μέχρι που θα φτάσει πλέον αυτή η προκλητικότητα, η ψευδολογία, ο διχασμός; Δεν σέβεστε αυτό που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, που έξω από τα νοσοκομεία υπάρχουν άνθρωποι μέσα στα αυτοκίνητα και περιμένουν να τους εξετάσουν στα εξωτερικά ιατρεία. Που δεν υπάρχουν γιατροί. Που επί έναν χρόνο δείξατε ότι δεν έχετε ένα ολιστικό σχέδιο για το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί δεν πιστεύετε στο δημόσιο σύστημα υγείας και το αποδεικνύετε καθημερινά.
Να ανακαλέσετε για ό,τι είπατε για την αξιωματική αντιπολίτευση. Και έχετε πει πάρα πολλά εσείς. Μη φοβάστε, δεν θα σας «κολλήσουμε» Δημοκρατία, από αυτό έχετε αποστάσεις. Αλλά υπάρχουν και όρια.
Μιλήσατε για την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης και για τη συγκεκριμένη επένδυση. Δεν τα ξέρετε καλά κ. υπουργέ. Κρίμα, γιατί είστε και υπουργός Ανάπτυξης. Γνωρίζετε γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία δεν δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας; Διότι προσέφυγε κατά των δικών μου αποφάσεων, που της γύρισα πίσω τις αιτήσεις που είχε κάνει για αδειοδότηση στις Σκουριές. Και μετά ήρθαν τα συγκεκριμένα εξώδικα ως κίνηση αντιπερισπασμού. Δεν το γνωρίζετε. Διότι είπε ότι από τα συγκεκριμένα συμπυκνώματα δεν μπορεί να προκύψει ο χρυσός, ο αγαπημένος σας χρυσός – έχετε μια αγάπη, ως παράταξη, προς το χρυσό, μπορεί να θεωρείτε ότι μας φέρνει πιο κοντά – καθώς και ότι δεν υπήρξε ένας τρόπος διαχείρισης των απαερίων αρσενικού – ξέρετε τι σημαίνει αρσενικό για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στα χίλια και στα δυο χιλιάδες μέτρα; Το έχετε υπόψη σας αυτό; Θα πεθάνουν σαν τα ποντίκια, θα πάθουν καρκίνο πάνω στη Χαλκιδική. Διότι μπαίνει συνολικά μέσα στην αλυσίδα της ζωής και του διατροφικού κύκλου η ιστορία του αρσενικού. Δεν έχει να κάνει με το κυάνιο και τη μέθοδο κυάνωσης. Τα γνωρίζετε αυτά; Γι’ αυτό το ΣτΕ είπε ότι καλώς οι συγκεκριμένες μελέτες γύρισαν πίσω. Κι αντί εσείς, ως υπεύθυνη κυβέρνηση, να πείτε ότι «εδώ μας κοροϊδεύετε κύριοι, διότι είστε τόσα χρόνια στην Ελλάδα, πήρατε σε χαμηλό τίμημα την επένδυση, τη διαχείριση των μεταλλείων, με τι ως αντίτιμο; Να υπάρχει προστιθέμενη αξία, φορολόγηση της καθετοποίησης της παραγωγής, μέσα από την παραγωγή χρυσού και να έχει έσοδα το Ελληνικό Δημόσιο». Δεν το έχει κάνει αυτό. Και έρχεστε εδώ και ταυτίζεστε με ό,τι πιο αναχρονιστικό υπάρχει. Επενδύσεις σημαίνει να έχεις και σύγχρονο επενδυτικό πλαίσιο, δεν σημαίνει να καταργείς τα πάντα. Εκεί, λοιπόν, θέλετε να κατατάξετε την Ελλάδα, εσείς οι «σούπερ» επενδυτές;
Και για να τελειώνω. Με το Ελληνικό, τι γίνεται βρε αδερφέ»;
 
✔ Περί της αντισυνταγματικότητας συγκεκριμένων άρθρων του σχεδίου νόμου:
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ακούσαμε πριν, από τον αντιλέγοντα συνάδελφο κ. Πλεύρη, κάποια νοητικά σχήματα που θα χαρακτήριζα νομικές σοφιστείες, αλλά δεν ακούσαμε επιχειρήματα ενάντια στις κατατεθείσες αιτήσεις αντισυνταγματικότητας. Στο περιθώριο της παρέμβασής σας κ. Πλεύρη, είπατε και άλλα, πολλά, όπως συνηθίζει τώρα τελευταία ο χώρος σας με αυτό τον τρόπο να κάνει πολιτική. Θα σας έλεγα, λοιπόν, απευθυνόμενος προς εσάς που το αναφέρατε, αλλά και προς την παράταξή σας συνολικά: αν πράγματι πιστεύετε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, συνειδητά με τη στάση της, διασπείρει τον κορονοϊό και έτσι μας έχει σε ένα καθεστώς λοκντάουν και πανδημίας, να πάτε στον Εισαγγελέα. Γιατί δεν το κάνετε αυτό; Δεν σας το επιβάλει η συνείδησή σας; Εν πάση περιπτώσει, ας σοβαρευτούμε.
Επί του προκειμένου τώρα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το θέμα της απιστίας δεν έχει να κάνει μόνο με τα θέματα της αντισυνταγματικότητας, είναι βαθύτερο. Διότι η τεκμηρίωση που υπάρχει και οι συγκεκριμένες αναφορές μέσα στην ίδια τη σύμβαση, μιλούν ξεκάθαρα για παραίτηση εκ μέρους του Δημοσίου και της εταιρείας οποιονδήποτε αξιώσεων, άρα ουσιαστικά αναγνωρίζουν ότι υπήρχαν αξιώσεις. Τα έωλα εξώδικα, χωρίς καμία νομική υπόσταση, αναγνωρίζονται ως θεμελιωμένες απαιτήσεις και άρα αναγνωρίζεται ότι υπάρχει θέμα συμβιβασμού ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την εταιρεία. Το ερώτημα που γεννιέται, με βάση τα οριζόμενα από το άρθρο 100 του Συντάγματος, περί Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είναι: που είναι η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους; Υπάρχουν εξαίρετοι σύμβουλοι στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στο υπουργείο. Ποιος σχηματισμός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κατέληξε ότι είναι βάσιμα τα εξώδικα του 2018, τα οποία στάλθηκαν από την εταιρεία μετά την απόρριψη των συγκεκριμένων αδειοδοτήσεων που είχε ζητήσει το 2016, επί υπουργίας μου; Τα οποία έρχεστε εσείς, μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις αρχές του 2020 -το 2021 νομοθετήσατε- να μας πείτε ότι είναι ισχυρά. Δηλαδή αναγνωρίζετε τον τότε τακτικισμό της εταιρείας, τον αντιπερισπασμό της επειδή ήταν «ανοιχτή», επειδή είχε παραβιάσει βασικές υποχρεώσεις της και έρχεστε αυτή τη στιγμή και λέτε «σας έσωσα». Όχι κ. υπουργέ, δεν είναι έτσι. Εδώ είναι που γεννιέται το θέμα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας. Διότι όταν η ίδια η εταιρεία παραβιάζει τον θεμελιώδη όρο της προηγούμενης σύμβασης, που ήταν η καθετοποίηση της παραγωγής, η μεταλλουργία με ασφαλή τρόπο -και δεν την προχωρά επί πολλά συναπτά έτη- όταν καταθέτει αιτήσεις αδειοδότησης για τη μεταλλουργία το 2016 και το ΣτΕ κρίνει ότι αυτές δεν είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις της, δηλαδή δεν αποδεικνύει η εταιρεία ότι το λεγόμενο Flash Smelting είναι εφαρμοστέο και φιλικό προς το περιβάλλον, έρχεστε εσείς να μας πείτε «ούτε γάτα, ούτε ζημιά».
Το αντίθετο θα έπρεπε να κάνετε. Να απαιτήσετε από την εταιρεία τα διαφυγόντα κέρδη. Αυτά τα οποία δεν είχε το Ελληνικό Δημόσιο από τη μη καθετοποίηση της παραγωγής, άρα τη μη ύπαρξη προστιθέμενης αξίας εντός της χώρας, που θα αύξανε τα έσοδα του Δημοσίου και θα μπορούσαν κάπως να ισοσκελίσουν το μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος και να δικαιολογήσουν το μειωμένο αρχικό τίμημα. Αυτά είναι τα ζητήματα. Από εκεί και έπειτα: κ. Πλεύρη, η απαγόρευση μεταβολής νομοθεσίας είναι κάτι το συνταγματικό; Γιατί αυτό μας λέει εδώ η σύμβαση. Απαγορεύει οποιαδήποτε μεταβολή νομοθεσίας. Επιπλέον, η απαγόρευση η νέα τροποποιημένη ΑΕΠΟ να έχει στοιχεία τα οποία θα θεωρήσει η εταιρεία ότι την επιβαρύνουν οικονομικά, αλλά και ο συνδυασμός της παρουσίας του ανεξάρτητου ελεγκτή περιβάλλοντος, που θα είναι της δικής της επιλογής, δεν υπονομεύουν την περιβαλλοντική πολιτική στη χώρα; Δεν αντίκειται ευθέως στο γράμμα και το πνεύμα του άρθρου 24 του Συντάγματος;
Βεβαίως, έχετε δείξει πώς εννοείτε την παρουσία, τον ρόλο του Δημοσίου και του κράτους, όχι μόνο απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπου ουσιαστικά θέτετε σε αχρηστία την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, μια καταξιωμένη Επιθεώρηση, βάζοντας έναν προστάτη από πάνω, το λένε και αλλιώς επί το λαϊκότερο, αντιλαμβάνεστε τι λέω, τον ανεξάρτητο ελεγκτή περιβάλλοντος που τον πληρώνει η ίδια. Το έχετε δείξει και αλλού. Την Επιθεώρηση Εργασίας την καταργήσατε ως αυθύπαρκτη. Έχετε δείξει ποια είναι η αντίληψή σας για το κράτος. Το κράτος υπάρχει μόνο όταν αφορά τα ζητήματα της καταστολής. Και, όπως συνηθίζει να λέει ο φίλτατος Γραμματέας του ΚΚΕ, αυτοί είστε.