Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Η πραγματικότητα διαψεύδει την κυβέρνηση για την πανδημία
 
📰 Συνέντευξη στην εφημερίδα «Realnews» και στον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό | Σάββατο, 13/3/2021
 
✔ Η κυβέρνηση λέει ότι όλοι όσοι έως τώρα χρειάστηκαν μια κλίνη ΜΕΘ την είχαν και την έχουν. Πώς απαντάτε;
 
🖋 Τη διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα. Μέχρι τώρα μας έλεγαν πως έχουν υπερδιπλασιάσει τις κλίνες των ΜΕΘ, αλλά τώρα διαπιστώνουμε πως χρειάστηκε να μεταφερθούν ασθενείς από την Αθήνα στο νοσοκομείο της Χαλκίδας. Υπάρχουν καταγγελίες πως πάνω από 80 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ενώ μόλις τις τελευταίες ημέρες εντάχθηκαν στο ΕΣΥ δύο ιδιωτικές κλινικές με μεγάλη καθυστέρηση. Δυστυχώς, η κατάσταση έχει ξεφύγει.
 
✔ Δεν συμφωνείτε με την άποψη ότι η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών στην πανδημία;
 
🖋 Και εδώ η κυβέρνηση κάνει ένα «τρικ». Υιοθετεί τη λογική του μέσου όρου των κρουσμάτων και των απωλειών στο σύνολο του χρονικού διαστήματος από πέρυσι τον Μάρτιο, για να υποστηρίξει πως τα πάμε καλά. Όλοι, όμως, γνωρίζουμε πως πέρυσι, λόγω των έγκαιρων περιοριστικών μέτρων, δεν είχαμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Η εικόνα, όμως, ανατρέπεται δραματικά από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων δεν μας κατατάσσει στις καλύτερες θέσεις εντός της Ευρώπης. Το συμπέρασμα από τον ένα χρόνο διαχείρισης της πανδημίας είναι πως η κυβέρνηση δεν στήριξε το ΕΣΥ, γιατί δεν πίστεψε σε αυτή την αναγκαιότητα. Ούτε ένα σχέδιο μαζικών προσλήψεων για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είδαμε, ούτε στήριξη της πρωτοβάθμιας υγείας, ούτε αύξηση των πόρων για την υγεία. Ούτε καν το στοιχειώδες, να ενταχθούν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών. Δυστυχώς, πληρώνουμε τις λάθος επιλογές και την απραξία λήψης μέτρων στον τουρισμό, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και στα σχολεία.
 
✔ Η κυβέρνηση λέει ότι η ύφεση 8,2% που καταγράφηκε το 2020 είναι ένα θετικό νέο. Πως σχολιάζετε;
 
🖋 Να επισημάνουμε πως αυτό που θεωρεί θετικό νέο η κυβέρνηση μας κατατάσσει στην δεύτερη χειρότερη επίδοση εντός της ΕΕ. Τελικώς, άποψη της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει την πανδημία και την συνεπακόλουθη ύφεση ως μια ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της αγοράς. Γι’ αυτό ακριβώς και έχει κάνει τα λιγότερα δυνατά για τη στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων. Η αδράνειά της, πέρα από το γεγονός της διόγκωσης της ύφεσης, θα οδηγήσει σε χιλιάδες λουκέτα, εκτίναξη της ανεργίας και στη συγκέντρωση οικονομικής ισχύος σε λίγους. Όσο η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν μετατρέπεται σε μη επιστρεπτέα και δεν ανοίγει το θέμα της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή ενός μέρους του, τα πράγματα στην οικονομία θα επιδεινώνονται ραγδαία.
 
✔ Γιατί λέτε ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα δημοκρατίας; Συμφωνείτε με τη ρητορική περί χούντας;
 
🖋 Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες ακραίων φαινομένων καταστολής, με πιο πρόσφατο αυτό της απρόκλητης επίθεσης αστυνομικών σε ανυποψίαστους πολίτες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Βεβαίως, προηγουμένως είχαμε παρόμοιες σκηνές στα Πετράλωνα και στο Χαλάνδρι. Δυστυχώς, δεν πρόκειται για μεμονωμένα γεγονότα. Είναι η κατάληξη μια επιλογής, της στρατηγικής της έντασης και της αυταρχικοποίησης της κοινωνίας. Σας θυμίζω τον νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, την κατάφορα αντισυνταγματική δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, τις αστυνομικές απαγορεύσεις συγκεντρώσεων άνω των τριών ατόμων και την προληπτική διάλυση συγκεντρώσεων. Την ίδια στιγμή που η πλουραλιστική ενημέρωση σπανίζει στην ΕΡΤ και στα μεγάλα συστημικά ΜΜΕ, η Βουλή νομοθετεί «ακρωτηριασμένη», ενώ η κοινωνία εκβιάζεται και καλείται να μη διαμαρτυρηθεί, διότι θα τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών λόγω πανδημίας. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: γίνεται προσπάθεια διαμόρφωσης μιας αστυνομικής δημοκρατίας, με προσπάθεια περιορισμού των συνταγματικών ελευθεριών. Για την κυβέρνηση, τελικά, η πιο προσφιλής επιλογή είναι ο αυταρχισμός και η καταστολή.
 
✔ Αν αναλάβετε ξανά την κυβέρνηση, τι θα κάνετε με τους αστυνομικούς που δεν έχουν τελειώσει με τις σχολές τριετούς φοίτησης, αλλά έχουν τρίμηνη ή ακόμη και εικοσαήμερη εκπαίδευση;
 
🖋 Θα σας έλεγα πως αυτό το οποίο επιβάλλεται είναι όλοι αυτοί οι αστυνομικοί να περάσουν από την εκπαίδευση που στερούνται. Παράλληλα, πρέπει να τερματιστεί η πρακτική της εισαγωγής στην Αστυνομία ατόμων εκτός των προβλεπόμενων εξετάσεων. Ο αστυνομικός δεν πρέπει να διαπαιδαγωγείται με την αντίληψη πως όλοι τον μισούν, έτσι ώστε και αυτός να μη θεωρεί αντίπαλη την κοινωνία. Τέλος, θα πρέπει να καταργηθούν μονάδες όπως αυτή της ομάδας Δράση, που από τη φύση της λειτουργεί ως εκπυρσοκροτητής επεισοδίων και ακραίων καταστάσεων, παρά προληπτικά. Εκτιμώ πως υπάρχει ένα ώριμο πλειοψηφικό αίτημα εκδημοκρατισμού της Αστυνομίας.
 
✔ Πως σχολιάζετε την επιλογή της Ν.Δ. για παραπομπή του Νίκου Παππά σε προανακριτική για την υπόθεση Καλογρίτσα;
 
🖋 Πρόκειται για μια προαναγγελθείσα πρόταση παραπομπής, που συνιστά ένα κλασικό αντιπερισπασμό σε μια δύσκολη στιγμή γι’ αυτή. Όσο βλέπει η κυβέρνηση μπροστά της το φάσμα της κοινωνικής απομόνωσης, λόγω της αποτυχίας της, τόσο θα υιοθετεί τέτοιες πρακτικές.
 
✔ Τι σημαίνει για την εσωκομματική λειτουργία του κόμματός σας η ανανέωση των νομαρχιακών επιτροπών και τι σημαίνει ότι είδαμε μέχρι και χειροδικία στις σχετικές διαδικασίες;
 
🖋 Ολοκληρώσαμε μια κορυφαία πολιτική διαδικασία σε όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, δεκάδων χιλιάδων νέων μελών, που έκαναν την επιλογή να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά τις τελευταίες εκλογές του 2019. Ταυτόχρονα ήταν και η πρώτη πολιτική συζήτηση από τον Ιούλιο του 2019 σε όλη την Ελλάδα, με μια τόσο μεγάλη θεματολογία. Μιλήσαμε για την κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ, τον ρόλο του κόμματος και τον τρόπο παρέμβασής του στις σημερινές συνθήκες. Για τον ρόλο των μελών του κόμματος, τη νέα σχέση με την πολιτική. Ξεκινάμε, λοιπόν, από ένα καλύτερο σημείο, για μια νέα πορεία επανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως εκφραστής της Αριστεράς της εποχής μας, γίνεται σημείο αναφοράς του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου. Τέλος, δεν γνωρίζω, ούτε έχω ακούσει, αυτά στα οποία αναφέρεστε.