Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να ενσταλάζει το μίσος και τον διχασμό στην κοινωνία
Σημεία συνέντευξης στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ του ΣΚΑΪ | Πέμπτη, 11/3/2021
Στρατηγική της κυβέρνησης η ένταση, με στόχο την αυταρχικοποίηση και την παρουσίαση «έργου», αφού απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας
• «Πρέπει να δούμε πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης. Να “παγώσει” η διάταξη για την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια, που είναι κατάφωρα αντισυνταγματική. […] Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να ενσταλάζει το μίσος και τον διχασμό. Και να μη τροφοδοτεί την κοινωνική σύγκρουση. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, μεθαύριο, όταν θα έρθει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, να μας πει ότι θα καταργηθούν οι υπερωρίες και το οκτάωρο και να περιμένει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα βγουν στους δρόμους. Και την ίδια στιγμή να εκβιάζει την κοινωνία, λέγοντας “μη βγείτε να διαμαρτυρηθείτε γιατί έτσι βοηθάτε στην εξάπλωση της πανδημίας”. Αυτός είναι ένας ωμός εκβιασμός που τινάζει τα πάντα στον αέρα. […] Η κυβέρνηση να εισακούσει αυτό που έχουμε πει, ότι δεν μπορεί να θεωρεί ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες κανονικότητας και να εισαγάγει μέτρα προς ψήφιση και νομοσχέδια τα οποία δημιουργούν κοινωνικές εντάσεις».
• «Δυστυχώς, έχουμε μία στρατηγική με δύο σκέλη: αφενός, επειδή υπάρχει μια παταγώδης αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας […] η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι κάπου τα καταφέρνει. Τι πιο εύκολο, λοιπόν, να δείξει; Μία πυγμή εις βάρος των πολιτών. Το δεύτερο σκέλος αυτής της στρατηγικής, το οποίο δυστυχώς είναι μονιμότερο, είναι μία επιλογή έντασης και αυταρχικοποίησης. Δεν ψήφισε ο κόσμος τη Νέα Δημοκρατία για να εισαγάγει την αστυνομία στα πανεπιστήμια. Βεβαίως την ψήφισε γιατί έλεγε ότι θα πατάξει τα φαινόμενα ανομίας, αλλά δεν είπε σε καμία περίπτωση να κάνει αυτό που δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου, αστυνομία στα πανεπιστήμια, απαγόρευση των διαδηλώσεων -τα είδαμε κι αυτά- και αστυνομικές διατάξεις τις οποίες είχαμε να δούμε από την εποχή της δικτατορίας».
• «Κάθε καλοπροαίρετος παρατηρητής και πολίτης αυτής της χώρας, αντιλαμβάνεται ότι δεν είχαμε ένα τυχαίο και μεμονωμένο γεγονός στη Νέα Σμύρνη την Κυριακή, δηλαδή την απρόκλητη επίθεση αστυνομικών σε γιαγιάδες, σε μανάδες σε νέα παιδιά τα οποία έκαναν την κυριακάτικη βόλτα τους».
• «Πριν από λίγες ημέρες είχαμε δει παρόμοιες σκηνές στο Χαλάνδρι, στα Πετράλωνα. Τους τελευταίους μήνες, χιλιάδες νέα παιδιά υφίστανται κυριολεκτικά μπούλινγκ από αποθρασυμένους αστυνομικούς, τουλάχιστον από ένα μέρος τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν λειτουργούν από μόνοι τους ή κι όταν λειτουργούν από μόνοι τους, οφείλει η φυσική και πολιτική ηγεσία να τους μαζεύει».
Για την κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω από τις αντιδράσεις και υποδαυλίζει κλίμα «μπαχαλοποίησης»
• «Άρα, μαζί κατηγορείται και το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ, όλη η προοδευτική, αριστερή αντιπολίτευση, η οποία ασκεί κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Είδατε το διάγγελμα του πρωθυπουργού την επομένη των επεισοδίων της Δευτέρας στη Νέα Σμύρνη; Βγήκε και κούνησε το δάχτυλο στη νεολαία. Και δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να πει οτιδήποτε για την αστυνομική αυθαιρεσία. Εγώ θέλω να σας καταθέσω ευθέως μία πρόταση βγαλμένη μέσα από την εμπειρία της λειτουργίας της αστυνομίας. Εδώ και τώρα. Να διαλυθεί η ομάδα “Δράση”. Δεν μπορεί άνθρωποι με μηχανάκια να πέφτουν αδιακρίτως πάνω στο πλήθος, αυτό είναι εμπρηστικό και θα οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις».
Για τη διαστρέβλωση του νοήματος της φράσης «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»
• «Στις εκλογές κατεβαίνουμε για να διεκδικήσουμε νίκη για τον εαυτό μας και όχι για τους αντιπάλους. […] Το να το μετατρέπεις αυτό σε ένα διχαστικό μήνυμα θέλει πάρα πολύ μεγάλη φαντασία».
Αδιέξοδη η λογική των μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης για την οικονομία
• «Κινείται στην ίδια αδιέξοδη λογική. Για άλλη μια φορά έχουμε επανάληψη μέτρων τα οποία, στην πράξη, δεν κατόρθωσαν να συγκρατήσουν τη ραγδαία πτώση της οικονομίας».
• «Όσο η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν μεταφράζεται σε μη επιστρεπτέα, δηλαδή σε άμεση ενίσχυση, φοβάμαι ότι η ύφεση θα διογκώνεται, θα μεγαλώνει και θα οδηγηθούμε σε μία κατάσταση με χιλιάδες λουκέτα και έκρηξη της ανεργίας».
• «Δεν άκουσα πουθενά τη λέξη για μια αναγκαία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Δεν μπορεί η μοναδική ρύθμιση να είναι η μεταφορά των υποχρεώσεων σε έναν άλλο χρόνο. […] Μιλάμε πλέον για το πολλαπλό χρέος των πολιτών. Αυτό θα είναι δυσβάσταχτο».