«Φλερτάρετε» με την απιστία σε βάρος του Δημοσίου, πάρτε πίσω τη νέα σύμβαση με την «Ελληνικός Χρυσός»
Τοποθέτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, την Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Κύρωση Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ” και συναφείς διατάξεις»:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε υπουργέ,
νομίζω ότι πριν έρθετε στην αίθουσα και εισηγηθείτε τη ψήφιση της συγκεκριμένης σύμβασης, θα έπρεπε να γνωρίζετε την πορεία αυτής της μοιραίας επένδυσης στη Χαλκιδική. Τι εννοώ με αυτό; Διαχρονικά η Πολιτεία, απέναντι στην εξορυκτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική, κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: ότι πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, για μια δραστηριότητα με μεγάλο αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ότι δεν θέλει, η μεταλλουργία που είναι συνδεδεμένη με αυτή, να γίνεται με τη χρήση κυανίου, με την κυάνωση. Αυτές οι δύο σταθερές είναι που έχουν επιβεβαιωθεί από πολλαπλές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Με βάση αυτά τα δύο στοιχεία, η προηγούμενη σύμβαση -την οποία θέλετε να παρακάμψετε όχι για να την βελτιώσετε, αλλά για να βελτιώσετε τη θέση της εταιρείας, για να κάνετε το χατίρι της εταιρείας– έλεγε το εξής: ότι κύριοι, για να μπορέσω -εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου λεγόταν αυτό- να μετριάσω τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όσο μπορούν και εάν μπορούν να μετριαστούν -εδώ είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό- θέλω αυτή η δραστηριότητα να είναι συνδεδεμένη με μια διαδικασία εσόδων και προστιθέμενης αξίας για το Ελληνικό Δημόσιο. Γι’ αυτό και θα πρέπει να μην έχουμε απλή εξόρυξη συμπυκνωμάτων και εξαγωγή τους, αλλά παραγωγή χρυσού και άλλων μετάλλων, έτσι ώστε μέσα από την φορολογική επιβάρυνση της εταιρείας αλλά και την προστιθέμενη αξία εδώ στον τόπο μας, να υπάρχει όφελος ως προς το Δημόσιο Συμφέρον.
Επαναλαμβάνω ότι, κατά τη γνώμη μου, αυτό δεν μπορεί να εξισορροπήσει το τεράστιο αποτύπωμα στο περιβάλλον της Χαλκιδικής. Της μικρής Χαλκιδικής. Διότι αυτές οι δραστηριότητες είναι πολύ μεγάλες, με βάση τα χαρακτηριστικά της μικρής Ελλάδας και της μικρής Χαλκιδικής.
Το δεύτερο που, διαχρονικά, υιοθέτησε η ελληνική Πολιτεία, ήταν ότι αυτός ο τρόπος μεταλλουργίας, για να γίνει αποδεκτός, θα πρέπει να μη χρησιμοποιεί το κυάνιο. Επομένως, “φέρτε μας έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μεταλλουργίας ”. Αυτός ήταν το flash Smelting.
Ακριβώς αυτές οι δύο επισημάνσεις ήταν στον πυρήνα της προηγούμενης σύμβασης και η αιτία έτσι ώστε, με πολύ χαμηλό τίμημα η συγκεκριμένη εταιρεία να αναλάβει την εκμετάλλευση των μεταλλείων Χαλκιδικής. Ταυτόχρονα ήταν υποχρεωμένη να αποδείξει ότι διαθέτει τον λιγότερο επιβλαβή τρόπο για τη μεταλλουργία στη συγκεκριμένη περιοχή, έτσι ώστε να έχουμε μικρότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά να έχουμε και τα προσδοκώμενα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο. Έγιναν αυτά; Όχι, δεν έγιναν!
Καταπάτησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις η εταιρεία; Τις καταπάτησε, αφού προηγουμένως, προ των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τύχαινε μιας απαράδεκτα επιεικούς στάσης εκ μέρους της Πολιτείας. Περιβαλλοντικά πρόστιμα, τα οποία ήταν καταχωνιασμένα στα γραφεία του υπουργείου, τα ανακαλύψαμε, τα ανασύραμε στην επιφάνεια και υποχρεώσαμε την εταιρεία να τα πληρώσει. Ελεγκτικοί μηχανισμοί τους οποίους είχατε βάλει στην «κατάψυξη».
Τώρα έρχεστε, αγνοώντας τον πυρήνα της προηγούμενης σύμβασης, να πείτε ότι τελικά, η εταιρεία μπορεί κατά το δοκούν, να μας φέρει μέσα στην επόμενη διετία αυτό που αποτελούσε συμβατική της υποχρέωση, τη νέα, ασφαλή μέθοδο μεταλλουργίας και ταυτόχρονα να εισαγάγετε μια σειρά ρυθμίσεις, τις οποίες ψάχνω να βρω λέξη για να τις χαρακτηρίσω. Ο όρος “αποικιοκρατική σύμβαση” είναι πολύ λίγος για να αποτυπώσει αυτό που κάνετε αυτή τη στιγμή εδώ κ. υπουργέ. Που καταργείτε τον ρόλο των ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου. Την περιβαλλοντική νομοθεσία. Την φορολογική πολιτική. Μετατρέπετε τη Χαλκιδική σε μια Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη, χωρίς φορολογικούς νόμους.
Ξέρετε τι κάνετε, κατ’ ουσίαν; Προσέξτε μη φανείτε τελικά εσείς ο “χρήσιμος”, σε αυτή την υπόθεση, κάτι που απέφυγε ο προκάτοχός σας. Διότι κ. υπουργέ, με αυτά που σκέφτεστε να υπογράψετε, “φλερτάρετε” με την παράβαση καθήκοντος και με την απιστία. Την απιστία, σε βάρος του Δημόσιου Συμφέροντος. Και τα δύο είναι βαριά. Και να γνωρίζετε κ. υπουργέ ότι με την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση υπάρχει δυνατότητα, ακόμη και με πρόταση της μειοψηφίας και της αντιπολίτευσης να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή. Διότι αυτό που πάτε να κάνετε, τέτοια ζητήματα εγείρει. Δεν μπορείτε να τα παραδώσετε όλα σε μια εταιρεία. Δεν μπορείτε να καταργήσετε τα πάντα. Δεν μπορεί η σύγχρονη Δημοκρατία στην Ελλάδα, η οποία ακόμη αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωση, να εισαγάγει ρυθμίσεις που μας κατατάσσουν σε άλλα μέρη του πλανήτη.
Είστε “αλά καρτ” ευρωπαίοι εσείς. Παίρνετε από την Ευρώπη τις πολιτικές λιτότητας και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, αλλά τις περιβαλλοντικές πολιτικές τις αφήνετε στην άκρη. Το κάνατε και πριν από λίγες ημέρες, με τις προβλέψεις που είχατε για τις περιοχές Natura. Είστε υποκριτές και σ’ αυτό το ζήτημα. Εσείς, οι δήθεν ευαίσθητοι για το περιβάλλον, που ξέρετε να μιλάτε μόνο για την ηλεκτροκίνηση για να κάνετε “μπίζνες” και να επιδοτήσετε τις γερμανικές εξαγωγές πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Αλλά εδώ που κρίνεται, τελικά, η πραγματική περιβαλλοντική ευαισθησία, έχετε διαλύσει τα πάντα.
Σας προειδοποιούμε και δεν είναι υπερβολή αυτά που σας λέμε.
Πάρτε πίσω αυτή τη σύμβαση. Υπερασπιστείτε το Δημόσιο Συμφέρον. Μη τινάζετε τη Χαλκιδική στον αέρα.
Η Χαλκιδική έχει δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να εξασφαλίσουν μια υψηλής ποιότητας ζωή στους κατοίκους της. Ακούστηκαν και πριν. Ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός. Έχει τα δάση της, έχει τα νερά της. Εσείς θέλετε όλα να τα ισοπεδώσετε. Γιατί; Για 80 εκατομμύρια, αντισταθμιστικά της εταιρείας; Για 10% που προβλέπεται αύξηση στα τέλη; Όταν θα έπρεπε να καταγγείλετε τη σύμβαση. Θα έπρεπε να την καταγγείλετε και να ζητήσετε τεράστιες αποζημιώσεις. Και εδώ είναι η απιστία εις βάρος του Δημοσίου. Αυτό πάτε να κάνετε αυτή τη στιγμή.
Καταδικάζετε μια ολόκληρη περιοχή σε οικολογική καταστροφή και στον οικονομικό μαρασμό. Λέτε ψέματα για θέσεις εργασίας, όπως τα λέγατε επί των δικών μας ημερών. Άλλα έλεγε η “Εργάνη” και εικονικά εμφανίζετε θέσεις εργασίας. Πηγαίνετε στα χωριά της περιοχής να ρωτήσετε, με τι αμοιβές και κάτω από ποιους όρους εργάζονται αυτοί που έχουν απομείνει να εργάζονται. Όλα αυτά σας τα λέμε ως προειδοποιήσεις, για να μην αναλάβετε μια πολιτική ευθύνη η οποία θα σας κυνηγά και στη μετέπειτα πολιτική σας διαδρομή.