Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Δίνουμε το παρών στη νέα περίοδο, διαμορφώνουμε ριζοσπαστικό πρόγραμμα για τις πλειοψηφικές ανάγκες της κοινωνίας
 
📻 Σημεία συνέντευξης Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7 | Παρασκευή 5/3/2021
 
–Για το πώς πρέπει να κινηθεί το κόμμα μέσα στις νέες συνθήκες–
• «Είμαστε στην αρχή μιας νέας περιόδου, με νέα πολιτικά χαρακτηριστικά και πρέπει να δώσουμε ένα δυναμικό και ηχηρό παρών, με ό,τι δυνατότητες έχουμε».
• «Οφείλουμε, παρά τις αντιξοότητες, να θέσουμε -και ήδη βλέπετε ότι έχει αρχίσει να γίνεται αυτό- ως προτεραιότητα την παρουσίαση της επικαιροποιημένης, της νέας προγραμματικής μας πρότασης. […] Βρισκόμαστε σε μια ιστορική καμπή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλο τον κόσμο, άρα μία δύναμη με τα δικά μας χαρακτηριστικά, μιας σύγχρονης Αριστεράς της εποχής μας που θέλει, όμως, να εκφράσει τις πλειοψηφικές, τις μεγάλες ανάγκες του κόσμου, οφείλει να ενσωματώσει τα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί από την πολλαπλή κρίση που αντιμετωπίζουμε, στο πρόγραμμά της. Κι αυτό κάνουμε. Ξεκινήσαμε με την Υγεία. Θα υπάρξουν και άλλοι κύκλοι παρουσίασης του προγράμματος και όλη αυτή η διαδικασία θα κορυφωθεί τον Απρίλιο σε μια συνολική παρουσίασης του προγράμματος που θα τύχει και μιας πολιτικής συζήτησης και έγκρισης από ένα πανελλαδικό σώμα, απ’ ότι βλέπουμε διαδικτυακά και πάλι».
• «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από μια επίμονη προσπάθεια να μιλήσεις για τα πραγματικά προβλήματα, να πιάσεις τον σφυγμό των ζητημάτων και θεωρώ ότι η αλήθεια πάντοτε βρίσκει τον τρόπο να “τρυπώνει και να ξετρυπώνει” και να φτάνει στον κόσμο. Όταν ο κόσμος βλέπει το έδαφος να υποχωρεί κάτω από τα πόδια του, δεν μπορεί αυτό το πέπλο της σιωπής που έχει χτίσει η κυβέρνηση, να είναι χωρίς ρωγμές. […] Δεν ξέρω αν είδατε και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης το οποίο δυσανασχετεί -και αμφισβητεί- σε σχέση με τη δυνατότητα της κυβέρνησης να χειριστεί τα πράγματα στον τομέα της πανδημίας, της οικονομίας και γενικότερα».
 
–Εφαλτήριο μιας νέας πορείας οι νέες Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ–
• «Έχει τεράστια σημασία η εξελισσόμενη διαδικασία ανάδειξης των καινούργιων Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλη την Ελλάδα, διότι είναι η πρώτη, κατ’ ουσίαν, μεγάλη πολιτική συζήτηση μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, που γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο. Αυτή είναι η μία διάσταση που θεωρώ ότι είναι καθοριστική σε σχέση με τη σημασία αυτών των διαδικασιών. Το δεύτερο στοιχείο, που είναι εξίσου σημαντικό, είναι ότι για πρώτη φορά, με έναν συντεταγμένο και ισότιμο τρόπο συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες νέα μέλη, που έχουν ενταχθεί στην κοινή μας προσπάθεια από τον Ιούλιο του ‘19. Η συζήτηση έχει μια μεγάλη ατζέντα, πέρα από τα περιφερειακά και τοπικά ζητήματα».
• «Θεωρώ ότι τα καινούργια όργανα που θα προκύψουν, οι νέες Νομαρχιακές Επιτροπές, μπορούν να είναι το εφαλτήριο για να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο αποτελεσματική πορεία από εδώ και μπρος, να έχουμε έναν πιο ουσιαστικό τρόπο παρέμβασης και σχεδιασμό σε περιφερειακό επίπεδο».
 
–Βλέπουμε την κυβέρνηση να ενοχοποιεί τις κοινωνικές διαμαρτυρίες–
• «Φτάσαμε να βλέπουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να ενοχοποιήσει οποιαδήποτε, συνταγματικά κατοχυρωμένη, κοινωνική διαμαρτυρία επικαλούμενη την πανδημία, αλλά με σκοπό όχι, τελικά, να προστατέψει την υγεία των πολιτών, αλλά να φιμώσει τους πολίτες και να μην έχει εμπόδια σε αυτά τα οποία θέλει να περάσει. […] Ετοιμάζονται να καταργήσουν, ουσιαστικά, το οκτάωρο. Ε, μη μου πείτε ότι δεν αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτό γεννάει εύλογες και δικαιολογημένες ενστάσεις και διαμαρτυρίες εκ μέρους του κόσμου της εργασίας».
 
–Για τις απευθείας αναθέσεις από το Δημόσιο και τον νέο νόμο–
• «Φαίνεται ότι υπάρχει σωρεία αναθέσεων επ’ ευκαιρία και με “αξιοποίηση” των δυνατοτήτων των ειδικών συνθηκών που ζούμε λόγω της πανδημίας. Η κυβέρνηση πατάει πάνω σε μια πραγματική κατάσταση που είναι η πανδημία, έχει βάλει στην άκρη όλο εκείνο το προστατευτικό πλαίσιο που υπάρχει σε σχέση με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και έχουμε, πια, σε όλα τα πεδία μικρές ή μεγάλες περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων που θέτουν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα χρηστής διαχείρισης των δημόσιων πόρων».
• «Έχουμε κι άλλα πράγματα, όπως την περίπτωση του κ. Πατούλη του Περιφερειάρχη, ο οποίος αγόρασε τα rapid τεστ σε μια τιμή πολλαπλάσια, απ’ ότι, τα ίδια τεστ, ο ομόλογός του στην Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Τζιτζικώστας».
• «Η ιστορία των απευθείας αναθέσεων βασίζεται στο γεγονός των εκτάκτων συνθηκών λόγω της πανδημίας, το οποίο είναι εύλογο. Αλλά, από εκεί και πέρα υπάρχει μια πολιτική ευθύνη που έχουν οι διοικούντες. Προφανώς όταν θέλεις να προμηθευτείς κάτι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, δεν μπορείς να ακολουθήσεις τις προβλεπόμενες διαδικασίες, αντιλαμβάνονται όλοι για ποιους λόγους. Αλλά εδώ έχουμε περάσει στο άλλο άκρο. Εδώ φτάσαμε, για να θυμίσω κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ γνωστό, να αιτιολογηθεί ο “μεγάλος περίπατος” στην Αθήνα, που έκανε ο κ. Μπακογιάννης, λόγω της πανδημίας».
• «Η πιο τραβηγμένη διάταξη του νέου νόμου είναι ότι στην επίβλεψη των δημόσιων έργων, παύει πλέον την ευθύνη να την έχουν οι δημόσιες υπηρεσίες και οι μηχανικοί του Δημοσίου, αλλά θα μπορούν αυτοί που έχουν αναλάβει, μετά από κάποιο διαγωνισμό, ένα δημόσιο έργο να έχουν τον δικό τους ελεγκτή. Ελεγκτής και ελεγχόμενος είναι από την ίδια πλευρά».