Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Η στάση ολιγωρίας για την υπόθεση Λιγνάδη αποτελεί τεράστια πολιτική ευθύνη για την κυβέρνηση
 
📺 Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Πάνου Σκουρλέτη στην εκπομπή του ANT1 «Καλημέρα Ελλάδα» | Πέμπτη 25/2/2021
 
Για την υπόθεση του Δ. Κουφοντίνα
 
Το ζήτημα της απεργίας που έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλές μέρες ο καταδικασμένος Κουφοντίνας. Νομίζω ότι για να προσεγγίσουμε το θέμα πρέπει να συμφωνήσουμε στο εξής :
πως ερμηνεύουμε την έννοια του κράτους δίκαιου. Ο κάθε καταδικασμένος έχει μια φορά δικαστεί,του έχουν αποδοθεί ευθύνες και εκτίει την ποινή του.
Από κει και πέρα μια εκδικητική στάση δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζει μια σύγχρονη δημοκρατία .Ο συγκεκριμένος κατάδικος, όπως ενδεχομένως και αρκετοί άλλοι, δικαιούται με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, από τη στιγμή που του αφαίρεσαν το δικαίωμα να εκτίει την ποινή του στις αγροτικές φυλακές να ξαναγυρίσει εκεί που ήτανε πριν,δηλαδή στις φυλακές Κορυδαλλού. Τίποτα περισσότερο ,τίποτα λιγότερο.
Το να μην του αναγνωρίζεται αυτό το το δικαίωμα που του δίνει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο έχει να κάνει με μια εκδικητική στάση της πολιτείας, η οποία δεν τιμά τη Δημοκρατία μας. Θεωρώ ότι
πραγματικά θα ναι μια άσχημη στιγμή για τη μεταπολιτευτική δημοκρατία, αν για πρώτη φορά έχουμε ένα νεκρό από απεργία πείνας.
Μα θα μου πείτε συμφωνείτε με αυτά που έχει κάνει;Σε καμία περίπτωση. Δεν συζητάμε επ’ αυτού. Μα και ο ίδιος ο Κουφοντίνας δεν αναγνώρισε το δικαίωμα στη ζωή, αυτό που η δημοκρατία το αναγνωρίζει στον ίδιο αυτή τη στιγμή. Με ποια έννοια : καταδικάστηκε,εκτίει την ποινή του. Η ανθρώπινη αξία, το δικαίωμα στη ζωή ισχύει για όλους.
Από κει και πέρα πρέπει να ισχύουν οι νόμοι και να εφαρμόζονται .Όχι λοιπόν εκδικητικές προσεγγίσεις στο θέμα.
Για τις έντεκα ζωές που έχει αφαιρέσει έχει δικαστεί και έχει καταδικαστεί και κάνεις από τις δυνάμεις που υπερασπίζονται τη δημοκρατία δεν τον έχει καλύψει . Αυτό να είναι απόλυτα σαφές. Αυτό όμως είναι τελείως διαφορετικό και υπό αυτή την έννοια διαφωνώ με την προσέγγιση που είπατε. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στελέχη από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ που λένε να δούμε λιγο διαφορετικά τα εγκλήματα που διέπραξε ο κ. Κουφοντίνας.
Αλλά σας θυμίζω στο σημείο αυτό της συζήτησης ότι η Ένωση Εισαγγελέων και Δικαστών κάνοντας μια νομική προσέγγιση ζήτησε να υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση και να του ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα εντός εισαγωγικών . Δεν νομίζω ότι κάποιος εκβιάζει όταν κινδυνεύει με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά η ζωή του .Δεν ξέρω αν υπάρχει δρόμος επιστροφής , αν συζητάμε και είναι πάρα πολύ αργά , τι ζημιές έχει υποστεί,πως είναι η υγεία αυτού του ανθρώπου.Ίσως να κάνουμε και εκ περισσού αυτή τη συζήτηση. Αλλά εδώ είναι η ανωτερότητα της δημοκρατίας .Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Πλευρές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας επιχειρούν πολιτικά να επενδύσουν πάνω σε αυτό το θέμα ανασύροντας όλες αυτές τις αστείες,τις αστήρικτες κατηγορίες, φιλοσοφίες , φιλολογίες περί του ΣΥΡΙΖΑ, των σχέσεων του με την τρομοκρατία και τα λοιπά.
Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία μετά τον Αντώνη Σαμαρά έχει μια ακροδεξιά συνιστώσα, η οποία διχάζει τον ελληνικό λαό και στοχοποιεί την δημοκρατική αριστερά .
Έμενα με ενδιαφέρει το κράτος δίκαιου, μια ανθρωπιστική προσέγγιση, ένας ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας που πρέπει να υπάρχει στη δημοκρατία μας.
 
• Για την Υπόθεση Δ. Λιγνάδη
 
Εδώ τα ερωτήματα τα οποία προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση είναι τα εξής:
Εάν τελικά με τη στάση της ,με τη στάση της ολιγωρίας, διευκόλυνε τον κ. Λιγνάδη να κερδίσει 2-3 εβδομάδες, έτσι ώστε να κρύψει τα ίχνη μιας ολόκληρης πορείας συγκεκριμένων πράξεων ,τρομακτικών πράξεων για τις οποίες κατηγορείται.
Μιλάω ευθέως για μια ολιγωρία η οποία σχετίζεται με το γεγονός ότι ενώ είχαμε μια επίσημη καταγγελία, υπήρξανε στη αρχή αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις εκ μέρους κυβερνητικών, της κ. Υπουργού που από τη μια μιλάγανε για μια εξαπάτηση, για τις υποκριτικές ικανότητες του κ. Λιγνάδη μέχρι το ότι είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος,
Άλλα η μεγάλη πολιτική ευθύνη που συνίσταται;
Όταν διορίζεις κάποιον άνθρωπο με δικιά σου ευθύνη καταργώντας ένα πλαίσιο μιας αξιοκρατικής διαγωνιστικής επιλογής και αυτό έγινε από την κ. Μενδώνη σε σχέση με την περίπτωση του κ. Λιγνάδη, αναλαμβάνεις μια επιπλέον ευθύνη. Πολλά ακούγονταν και θα μου πείτε με βάση το τι ακούγεται γενικώς, μπορούμε να να κρίνουμε κάποιους ανθρώπους; Οχι
άλλα όταν υπάρχει μια επιλογή αξιοκρατική και προκηρύσσεται μια θέση τότε αναλαμβάνει και αυτός που είναι υποψήφιος το κόστος , το να κριθεί μέσα από κάποιες διαδικασίες. Όταν λες τα βάζω όλα αυτά στην άκρη και επιλέγω ως έμπιστό μου τον κ. Λιγνάδη ή τον κάθε κύριο Λιγνάδη
αναλαμβάνεις μια πολύ μεγαλύτερη ευθύνη. Κατά συνέπεια το θέμα της παραίτησης της κ. Υπουργού είναι κατά τη γνώμη μου μονόδρομος .
Δεν μιλάμε για κάποια μεμονωμένα γεγονότα, μιλάμε ένα τσουνάμι αποκαλύψεων που ξεκίνησε με την κυρία Μπεκατώρου, μιλάμε για παρενοχλήσεις ,απόπειρες βιασμού ,για βιασμούς, για παιδεραστία.
Το απόστημα έχει σπάσει αυτή τη στιγμή και άρα αυτό που,οφείλουμε όλοι μας να κάνουμε από τη θέση που υπηρετούμε,είναι να διευκολύνουμε να αποκαλυφθούνε όλα αυτά τα ζητήματα και να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό πλαίσιο προστασίας απέναντι στη νέα ή στο νέο ηθοποιό,απέναντι στη νέα και στο νέο εργαζόμενο που κάποιοι εκμεταλλεύονται τη θέση ισχύος απέναντί του και οδηγούμαστε σε τέτοιες καταστάσεις .
Καταρχάς ήταν οικειοθελής η παραίτηση του κ.Λιγνάδη ή τον παραίτησανε; Αυτά είναι τα πολιτικά ζητήματα .Τα υπόλοιπα θα τα δει η δικαιοσύνη .
Εγώ είμαι πάρα πολύ σαφής. Μίλησα για παραλείψεις, μίλησα για πολιτικές ευθύνες και για ολογωρία. Από κει και έπειτα αυτό το οποίο πραγματικά δεν ανέχομαι από μια κυβέρνηση που τις τίθενται αυτά τα ερωτήματα , να βγαίνει και από πάνω και να βγαίνει στην αντεπίθεση γα να μην απαντήσει ακριβώς σε αυτά τα ζητήματα και για να συγκαλύψει τις μεγάλες ευθύνες της κ. Υπουργού σε αυτά τα ζητήματα .Για την οποία μας λένε ότι είναι και πάρα πολύ καλή Υπουργός.
Δεν είναι καλή υπουργός .Θυμηθείτε την υπόθεση των αρχαίων στη Θεσσαλονίκη στο σταθμό Βενιζέλου που δεν έχει παγκόσμιο προηγούμενο .Δεν ξέρω αν έχει κάνει τα χατίρια κάποιων επενδυτών παρακάμπτοντας τη νομοθεσία ,όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης αλλά αυτά είναι άλλου είδους ζητήματα .Σε κάθε περίπτωση όμως, η κ. Μενδώνη ,και αυτό το συμμερίζονται πάρα πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας , έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί. Το γεγονός ότι παραμένει με τη συγκάλυψη του Πρωθυπουργού αυτό νομίζω ότι βαραίνει τον Πρωθυπουργό όλα τα άλλα εμένα δεν με εκφράζουνε δεν μ αρέσει το ύφος της αντιπαράθεσης που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο .Είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα .Αυτά αφορούν αυτούς που τα μεταχειρίζονται και εκφράζονται με αυτόν τον τρόπο.