Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Ακόμη και σήμερα κάποιοι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και η κυβέρνηση περιορίζεται στην επικοινωνιακή διαχείριση
 
📻 Σημεία από τη συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα | 19/2/2021
 
🎙 Σχετικά με το αν και πως λειτούργησε το «επιτελικό κράτος»
• «Την απάντηση την ξέρει καλύτερα όλος αυτός ο κόσμος, οι χιλιάδες των νοικοκυριών που ακόμη και σήμερα, από τη Δευτέρα, δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και σε κάποιες περιπτώσεις νερό και τηλέφωνο. Δεν υπάρχει προηγούμενο ως προς αυτή την ανοργανωσιά και την αναποτελεσματικότητα των αρμόδιων υπηρεσιών. […]Η παντελής έλλειψη συνεννόησης ανάμεσα στην Περιφέρεια, τους δήμους, την Πολιτική Προστασία, δεν έχει προηγούμενο. Αλήθεια, τι έγινε ο περιβόητος καινούργιος νόμος και η νέα επιτελική δομή για την Πολιτική Προστασία που έχει επικεφαλής της τον κ. Χαρδαλιά; Είδαμε ότι ήταν και είναι εντελώς αναποτελεσματικός. Εδώ υπάρχουν πολύ μεγάλες ευθύνες και ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να αρκείται στο να περιγράφει την κατάσταση και να μιλάει για «πιγκ – πογκ» ευθυνών. Η πρώτη ευθύνη ανήκει σ’ αυτόν, που δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα και δεν ζητάει μια μεγάλη συγγνώμη από τον κόσμο που ταλαιπωρείται αυτή τη στιγμή».
 
🎙 Το «αδειανό πουκάμισο» της επικοινωνιακής πολιτικής
• «Εδώ έχουμε ένα επιτελικό, επικοινωνιακό, “πουκάμισο” που είναι “αδειανό”. Έχουμε μια “άριστη” επικοινωνιακή πολιτική χωρίς περιεχόμενο, που προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο, που θεωρεί ότι το να αναπαράγεται μια ψευδής εικόνα για τα γεγονότα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αρκεί για να αλλάξει η ίδια η πραγματικότητα».
• «Δεν είναι μόνο η περίπτωση της τελευταίας κακοκαιρίας. Βλέπουμε την έλλειψη σχεδίου σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Διαπιστώνουμε ότι τόσους μήνες μετά από την πρώτη φάση, που τα πήγαμε καλά ως χώρα, δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένα, αποτελεσματικά μέτρα, δεν υπάρχουν πολιτικές μιας ολιστικής αντιμετώπισης του ζητήματος και, κυρίως, έγινε η επιλογή να μη στηριχθεί ολόπλευρα το δημόσιο σύστημα υγείας».
 
🎙 Η δημοκρατία δέχεται σημαντικές πιέσεις
• «Αυτή τη στιγμή η δημοκρατία εμφανίζεται ”ψαλιδισμένη”, πρώτα και κύρια ως προς τις λειτουργίες του κοινοβουλίου. Πέρα από τα μέτρα ελλιπούς λειτουργίας της ίδιας της Βουλής, βλέπουμε ότι, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλεται να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, παρ’ όλο ότι αυτά πλήττουν τις ελευθερίες των πολιτών, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κατάσταση, έτσι ώστε ανεμπόδιστα να προωθεί το δικό της νομοθετικό έργο. Αυτό είναι ένα σκηνικό απίστευτου εκβιασμού απέναντι στην κοινωνία, όπου από τη μία της δείχνει τους κινδύνους που εγκυμονούν από την πανδημία, καλώντας τον κόσμο να μη μιλάει, να μην αντιδρά, να μη βγαίνει να εκφράσει το συνταγματικό δικαίωμά του της διαμαρτυρίας, όταν υπάρχει κάτι που θεωρεί ότι τον θίγει και από την άλλη, η ίδια δεν αντιλαμβάνεται τις ειδικές συνθήκες και προσπαθεί να υλοποιήσει ένα έργο το οποία είναι κατάφωρα αντικοινωνικό».
• «Θέμα δημοκρατίας υπάρχει και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. […] Η απαίτηση είναι η Δημόσια τηλεόραση, το Δημόσιο ραδιόφωνο, να λειτουργήσουν με βάση τον κανόνα της αποστολής τους. […] Δεν μπορεί να είναι όργανο στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης. […] Πρέπει να υιοθετηθεί πια ένας διαφορετικός τρόπος ανάδειξης της διοίκησης της ΕΡΤ, μέσα από αυτό που σήμερα εμφανίζεται ως ο πλέον δημοκρατικός τρόπος, μέσα από τη Βουλή, με την εξασφάλιση μιας ευρείας πλειοψηφίας και συναίνεσης από τις πολιτικές δυνάμεις, μέσα από τις αντίστοιχες Επιτροπές. Γιατί δεν το δέχεται αυτό η κυβέρνηση»;
 
🎙 Τα εντεινόμενα αδιέξοδα μπορεί να οδηγήσουν και σε εκλογές
• «Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Έχουμε μια ραγδαία επιδείνωση όλων των ζητημάτων, στην οικονομία, στα ζητήματα που αφορούν την απασχόληση, τη ζωή των πολιτών. Κατά συνέπεια, μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να είναι αναγκαστική, τελικά, η προσφυγή στις κάλπες. […] Περισσότερο βλέπω αυτή την πιθανότητα, τα αδιέξοδα που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές, παρά την πιθανότητα να έχουμε έναν εκλογικό σχεδιασμό εκ μέρους της κυβέρνησης για να εξυπηρετήσει τις δικές της πολιτικές σκοπιμότητες».
 
🎙 Οι εκλογικές συνεργασίες προϋποθέτουν προγραμματικές συγκλίσεις
• «Οι συνεργασίες, για να είναι φερέγγυες, πρέπει να βασίζονται πάντοτε σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, προϋποθέτουν προγραμματικές συγκλίσεις. Τα προβλήματα είναι γνωστά, είναι μεγάλα, κάθε πολιτική δύναμη που σέβεται τον εαυτό της, από όλο το φάσμα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, οφείλει να καταθέσει τις δικές της προτάσεις και απαντήσεις. Αυτό είναι το πεδίο όπου, τελικά, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να υπάρξει μια βιώσιμη, προοδευτική προοπτική διακυβέρνησης της χώρας».