Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Πανδημία και «Μήδεια»: Οι εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές, κούριερ, ντελίβερι και διαλογείς, δεν είναι αναλώσιμοι
 
Δήλωση | 16/2/2021
 
Οι πρόσφατες καταγγελίες για απόκρυψη κρουσμάτων κορωνοϊού, από επιχειρήσεις στον κλάδο των ταχυμεταφορών, προκειμένου αυτές να μην κλείσουν όσο θα εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, περιγράφουν μια αδιανόητη κατάσταση, η οποία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για εργαζόμενους και συναλλασσόμενους. Η υποχρεωτική εργασία ακόμα και αυτές τις ημέρες, παρά την έντονη κατά τόπους χιονόπτωση, επιβεβαιώνει τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν σ’ αυτό το πεδίο εργασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει συγκεκριμένες τροπολογίες στη Βουλή για τη στήριξη των εργαζομένων, είτε πρόκειται για οδηγούς δικύκλου, είτε για προσωπικό στα κέντρα διαλογής. Ήδη, με τον νόμο 4611/2019, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναβαθμίσει δικαιώματα αυτής της κατηγορίας εργαζομένων. Η πραγματικότητα επιβάλει την ένταξη κούριερ, διαλογέων-συσκευαστών και ντελίβερι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά με την ανάλογη ισχυροποίηση των δικαιωμάτων τους. Πρέπει, επιτέλους, να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι ατομικής υγιεινής για το προσωπικό. Πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι για τη συντήρηση των οχημάτων, που επιβαρύνονται υπέρμετρα αυτή την περίοδο.
Η αύξηση των τεστ στους χώρους εργασίας είναι επιτακτική. Η ειδική πλατφόρμα για δωρεάν rapid τεστ στους εργαζόμενους δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία και, καθώς αποκλείει χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, δεν θα απαντήσει αποτελεσματικά στην ανάγκη για τακτικό έλεγχο τυχόν διασποράς της νόσου στους εργασιακούς χώρους.
Άμεσα πρέπει να αναλάβει ο ΕΟΔΥ, μέσω των Κινητών Ομάδων Υγείας του, την πραγματοποίηση σε εβδομαδιαία βάση μέχρι και δύο δωρεάν rapid τεστ για όλο το προσωπικό στις επιχειρήσεις ταχυμεταφορών. Αλλά να υποχρεωθούν και οι επιχειρήσεις να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.