Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

 

 

Όταν μιλάμε για την ανάγκη συνολικής στήριξης του δημόσιου συστήματος uγείας, αυτό πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες, από τις ΜΕΘ μέχρι την πρωτοβάθμια υγεία, από τους γιατρούς μέχρι τους νοσηλευτές. Εδώ λοιπόν, όταν ανακοινώνετε νούμερα, πρέπει να κάνετε και μία άλλη πράξη, να μας λέτε πόσοι αποχώρησαν από το σύστημα και όχι μόνο να ανακοινώνετε συλλήβδην προσλήψεις, συμβασιούχων κατά κύριο λόγο, επικουρικών και κάποιες λίγες μόνιμων.
Το παγκόσμιο συμπέρασμα από την πανδημία είναι ότι θέλουμε ένα ακριβό δημόσιο σύστημα υγείας, για να έχουν πρόσβαση όλες και όλοι, αν αντιλαμβανόμαστε ότι η υγεία είναι ένα δημόσιο αγαθό και δεν είναι εμπόρευμα. Αν δεν συνεννοηθούμε πάνω σε αυτήν την αρχή, τότε ό,τι και να μας πείτε, τουλάχιστον εμάς δεν μας πείθετε, νομίζω και τον κόσμο, ο οποίος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Κλείνει ο κύκλος του δογματικού νεοφιλελευθερισμού, της λατρείας της αγοράς και μόνο, της αντίληψης ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι πάνω από την υγεία των ανθρώπων.
Μιλήσατε –για να περάσω σε αυτούς- για το θέμα των εμβολιασμών. Κατ’ αρχήν, η κατανομή των εμβολίων γίνεται αναλογικά με τον πληθυσμό σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και αυτό είναι σωστό, αλλιώς θα είχαμε άλλου είδους ανταγωνισμούς. Το ερώτημα, όμως είναι, το εξής: Υπάρχει η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου λέει ότι πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί για την πρόσβαση στην πατέντα, έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μαζική παραγωγή αξιόπιστων εμβολίων και από άλλα εργοστάσια, όχι από συνεννόηση που θα κάνουν οι ίδιες οι εταιρείες, αλλά με πρωτοβουλία των ίδιων των ευρωπαϊκών ηγεσιών. Δεκαεννέα εργοστάσια σήμερα στην Ευρώπη μπορούν να κάνουν αυτήν τη δουλειά. Γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση δεν αθροίζει τη φωνή της με αυτές τις δυνάμεις;
Διότι εμμένει στη λογική της προστασίας των συμφερόντων των εταιρειών που –σημειωτέον-, για να ανακαλύψουν αυτά τα εμβόλια, χρηματοδοτήθηκαν από δημόσια χρήματα. Αυτή είναι μια τεράστια αντίφαση, αλλά είναι μια αντίφαση που είναι εις βάρος της δημόσιας υγείας και των λαών της Ευρώπης και όχι μόνο.
Βεβαίως, οι επαγγελματικές νόσοι είναι κάτι διαφορετικό από τα βαρέα και ανθυγιεινά. Κατ’ αρχήν, η σύσταση επιτροπής για το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών είχε γίνει και επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς επανασυστήσατε την επιτροπή. Υπήρξαν δε περιπτώσεις κατεπείγουσες, που δεν περιμέναμε να αποφανθεί η επιτροπή για το ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα ενταχθούν, όπως το κάναμε -και το γνωρίζω πολύ καλά, γιατί ήμουν Υπουργός Εσωτερικών τότε- για τις σχολικές καθαρίστριες, αυτές τις αδικημένες και κακά αμειβόμενες κατά κύριο λόγο γυναίκες, στην πλειοψηφία τους, οι οποίες επί δέκα, δεκαπέντε χρόνια αμείβονται με 200, 300 ευρώ -μπορεί να λέω και πολλά- το μήνα, όποτε τα πάρουν. Μάλιστα, δεν τους αναγνωριζόταν και η πραγματική εργασιακή τους σχέση. Αυτές υπάχθηκαν στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.
Είναι τώρα κατεπείγον να γίνει, πέρα από το νοσηλευτικό προσωπικό, και για τους ταχυμεταφορείς, για τους ανθρώπους που δουλεύουν στην αποθήκευση και συσκευασία όλων των διαδικτυακών συναλλαγών που αφορούν εμπορεύματα; Αυτό πρέπει να μας το πει μια επιτροπή; Δεν το αντιλαμβανόμαστε; Διότι όλοι μιλάμε για την τηλεργασία, τις μεγάλες ανατροπές που κάνει, πώς αλλάζει τη ζωή μας. Δεν ήρθε, για να φύγει. Θα μείνει. Πολλές μεγάλες εταιρείες ήδη δρομολογούν τη μείωση του προσωπικού τους σε σχέση με την φυσική τους παρουσία, ανεξαρτήτως πανδημίας. Τους λένε «θα δουλεύετε από τα σπίτια». Ξενοικιάζουν γραφεία, για να μειώσουν το κόστος τους. Άρα, θα αυξηθεί εκ των πραγμάτων η δουλειά σε αυτούς τους ανθρώπους.
Ξέρετε, τι σημαίνει να δουλεύεις συσκευαστής σε μια μεγάλη αποθήκη; Έρχεται κακοκαιρία. Θα παραγγείλετε κάτι, φαντάζομαι. Δεν ξέρω. Μπορεί να έχετε μια υπέροχη σύζυγο και καλή μαγείρισσα, αλλά κάποια στιγμή θα της πείτε: «Καθίστε να παραγγείλουμε κάτι απ’ έξω.». Ποιος θα το μεταφέρει αυτό και σε ποιες συνθήκες; Περπατάμε στους δρόμους και το μόνο που βλέπουμε είναι μηχανάκια αυτήν τη στιγμή. Άρα, λοιπόν, και σε αυτούς πρέπει κατά προτεραιότητα να αναγνωριστεί αυτό το δικαίωμα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναφερθήκατε στο θέμα της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου. Προσέξτε. Αν αυτή η αξιοποίηση γίνει κάτω από όρους και προϋποθέσεις, προαπαιτούμενα μνημονιακού τύπου, το χάσαμε το τρένο, διότι είναι ανοιχτή αυτή η συζήτηση. Πρέπει να δοθεί ένας σχετικός βαθμός ελευθερίας στη βάση αυτών των τριών μεγάλων κατευθύνσεων για τους πόρους του Ταμείου, που να δώσει την δυνατότητα σε κάθε κυβέρνηση να προσαρμόσει την απορρόφηση αυτών των χρημάτων με βάση τα χαρακτηριστικά και τις αδυναμίες του εγχώριου παραγωγικού μοντέλου. Αλλιώς, δεν γίνεται.
Δεν μπορεί, δηλαδή, οι πόροι του Ταμείου να είναι μια έμμεση επιδότηση των προϊόντων των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες, να τα πάρουμε εμείς, αλλά να τα επαναδιοχετεύσουμε στην κεντρική Ευρώπη κατευθυνόμενα αυτά μόνο στο τι παράγουν αυτές. Πρέπει να τους δούμε και με βάση το δικό μας παραγωγικό μοντέλο και που θέλουμε να το πάμε.
Μου συνέστησε ο κ. Χατζηδάκης να ξαναπάω στη βιομηχανική. Ελπίζω μετά την ψήφιση του χθεσινού νόμου -Πανεπιστήμιο Πειραιά τώρα- να μου το επιτρέψει η Αστυνομία, κύριε Χατζηδάκη. Αν είναι θα σας συζητήσω μια συστατική επιστολή, για να μπορώ να μπαίνω στο Πανεπιστήμιο. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει το άσυλο, γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση, γι’ αυτό οι αγορεύσεις των πανεπιστημιακών δασκάλων πρέπει να είναι ελεύθερες, για να πηγαίνουμε και εμείς που έχουμε τελειώσει κάποια χρόνια να ακούμε ξανά κάποια πράγματα.
Υπάρχουν ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα. Τι θα γίνει με τις συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες λήγουν μέχρι τον Μάρτιο; Είναι 19 κλαδικές, 9 οι ομοιοεπαγγελματικές, 404 επιχειρησιακές και 1 από τη Διαιτησία. Θα παραταθούν όσο υπάρχει αυτό το ειδικό καθεστώς των περιοριστικών μέτρων; Είναι μια πολύ σοβαρή δικιά σας ευθύνη. Και βεβαίως, μετά τη λήξη τους, πρέπει να δοθεί και όλο το εύλογο διάστημα, έτσι ώστε να απελευθερωθεί -αν όλα πάνε καλά- η συλλογική διαπραγμάτευση και να καταλήξουν εκεί που πρέπει να καταλήξουν οι κοινωνικοί εταίροι.
Τι θα γίνει -δεν μας είπατε- με τα θέματα των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας που αφορούν τους δήμους; Δεν το αντιλαμβάνομαι. Αφαιρούμε πόρους από το σύστημα, αφαιρούμε πόρους από τον ΟΑΕΔ, διαμαρτύρονται και καταρρέουν οι δήμοι, δεν γίνονται μόνιμες προσλήψεις και ταυτόχρονα οδηγούμαστε σε ένα αδιέξοδο. Τι θα γίνει, λοιπόν, με αυτό; Σας το ζητάνε. Η ΚΕΔΕ χθες συνεδρίασε -αν δεν κάνω λάθος- και σας έθεσε το ανάλογο ερώτημα.
Κύριε Κατρίνη δεν πρέπει να κάνει κανείς άλματα και να παρακάμπτει κάποιες περιόδους διακυβέρνησης και, πολύ περισσότερο, δεν πρέπει να παρακάμπτει και να αγνοεί το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν διακυβέρνηση. Να θυμίσω και σε εσάς, όσον αφορά τους ΑΜεΑ, ότι εμείς αυξήσαμε το ποσοστό της υποχρεωτικής πρόσληψης, στις μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο, κατά 15%. Μάλιστα, υπήρξαν και περιπτώσεις που εφαρμόστηκε και σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας -επειδή επρόκειτο για τον μεγάλο διαγωνισμό για την αυτοδιοίκηση- μας κατηγορούσαν. Μας έλεγαν: “Μα, καλά, εδώ αφορά την καθαριότητα. Θα βάλετε ΑΜεΑ;”. Υπήρχαν περιπτώσεις, όμως και στον τομέα των ανταποδοτικών της καθαριότητας, όπου υπήρχε αυτό το περιθώριο και πήγαν οι άνθρωποι. Τα θυμάται και η κ. Ξενογιαννακοπούλου, ως τότε αρμόδια, του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Η περίοδος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ από το 2009 και έπειτα είναι η μεγαλύτερη περίοδος αποεπένδυσης στην ιστορία του τόπου. Άλλος έχει το όνομα και άλλος έχει τη χάρη. Ερχόσαστε, λοιπόν, οι πολλά υποσχόμενοι και ένα πράγμα το οποίο μας λέγατε ότι ξεκινάει τα Χριστούγεννα, ξεκινάει τον Μάρτιο -τα προ-προηγούμενα Χριστούγεννα- η επένδυση στο Ελληνικό, δεν ακούω τίποτα! Εκεί τι γίνεται τώρα; Ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβάλλεται; Τι γίνεται εκεί πέρα; Φαίνεται ότι ο επενδυτής λίγο δεν μπορεί, μπαίνουν σχήματα, βγαίνουν σχήματα. Υπάρχει αξιοπιστία των επενδυτών; Υπάρχει σχέδιο; Τι θα πείτε τώρα, λοιπόν, στους ψηφοφόρους σας;
Για τον κατώτατο μισθό τι θα κάνετε; Με βάση τον μηχανισμό που έχετε, θα τον μειώσετε;
Θέλω, επιπλέον, να θυμίσω στον κ. Χατζηδάκη ότι πέρα από αυτόν τον πολύπλοκο αλγόριθμο που μας παρουσίασε, σε σχέση με τις εκταμιεύσεις από το Πρόγραμμα SURE, έχουμε την Πορτογαλία. Γιατί η Πορτογαλία που είναι μια χώρα με αντίστοιχο πληθυσμό και ΑΕΠ όσο εμείς, έχει τριπλάσια απορροφητικότητα, τριπλάσια ποσά; Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο θα πρέπει να σας προβληματίσει.
Όπως θα πρέπει να σας προβληματίσει γιατί, για πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους, την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το ΣΕΠΕ, μέσα από τους ελέγχους του, οδήγησε στο να υπάρξει το μεγαλύτερο ποσοστό πληρωμής υπερωριών στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί εμείς πιστεύουμε στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Θα ήθελα να σας πω και το εξής: Ήδη είχατε δανειστεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 12 δισεκατομμύρια ευρώ με τις διάφορες εξόδους μέσω των εντόκων γραμματίων. Αυτά αντιστοιχούν, αν τα είχατε κάνει, στο πρόγραμμα των προτάσεων και μέτρων που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να στηρίξουμε την εργασία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν το κάνατε. Αντίθετα, με τον τρόπο που δώσατε και κατευθύνατε τις ενισχύσεις πήγαν σε εταιρείες οι οποίες δεν το είχαν ανάγκη και γι’ αυτό παρουσιάζεται μια αύξηση των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα αυτή τη στιγμή. Έμειναν αναξιοποίητα αυτά τα χρήματα. Υπήρχαν τα χρήματα αυτά ούτως η άλλως, γιατί υπάρχει το «μαξιλαράκι» των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ και αυτά τα χρησιμοποιήσατε με τον χειρότερο τρόπο.
Τελειώνοντας, κύριοι της κυβέρνησης βάλατε την υπογραφή σας στην ύφεση για πάρα πολύ συγκεκριμένους λόγους, πριν την πανδημία. Πρώτα απ’ όλα διότι καταργήσατε το κοινωνικό μέρισμα που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σταματήσατε τα μεγάλα έργα. Υπονομεύσατε το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ στην Αυτοδιοίκηση, το οποίο αφορούσε μικρά περιφερειακά έργα. Υπονομεύσατε την ιστορία των συλλογικών συμβάσεων, που, όπως είπαμε, σε πάνω από διακόσιες χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό οδήγησε σε αύξηση του μισθού τους.
Μην ξεχνάτε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία έγινε πράξη επί ΣΥΡΙΖΑ στα 650 ευρώ και επρόκειτο να γίνει και η δεύτερη δόση στα 751 ευρώ, όταν εσείς τον καταργήσατε είχε κι αυτό τη συμβολή του σε μια υφεσιακή πορεία.
Όσον αφορά τις επενδύσεις δε, υπήρξε και εκεί μια αντιστροφή της προηγούμενης καθοδικής πορείας για τις άμεσες επενδύσεις, ξένες εισροές κεφαλαίου. Αναφέρομαι σε ξένες εισροές παγίου κεφαλαίου. Οι ίδιες οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν έγινε ως δια μαγείας ό,τι έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το ότι αντιστράφηκε η καθοδική πορεία και βεβαίως, είχαμε αύξηση της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας.
Εδώ λοιπόν, πάνω σε όλα αυτά τα πεδία θα μετρηθείτε και θα βαθμολογηθείτε, κύριοι της κυβέρνησης. Δεν θα υπάρχει το άλλοθι της πανδημίας κάποια στιγμή. Θα υπάρχει μόνο η νεοφιλελεύθερη στενοκεφαλιά σας.
Ευχαριστώ