Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Επιχείρηση τρομοκράτησης στην Αθήνα με πολιτικό προϊστάμενο τον κ. Χρυσοχοΐδη
 
Ντροπή είναι να υπονομεύεις τη δημοκρατία και να καταπατάς το Σύνταγμα
 
Παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή |10/2/2021
Από το Δελτίο Τύπου:
 
Με αφορμή την ενημέρωση προς την Ολομέλεια της Βουλής για προπηλακισμό της Αντιπροέδρου της, Σοφίας Σακοράφα, από αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και τις πληροφορίες για ανάλογα περιστατικά εκτεταμένης βίας από εναντίον διαδηλωτών και φωτορεπόρτερ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης, έκανε την Τετάρτη δύο συγκεκριμένες τοποθετήσεις, στη Βουλή. Με την πρώτη ζήτησε να παραστεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή για τις σοβαρές καταγγελίες:
«Πριν από λίγο ακούσαμε μία καταγγελία και νομίζω ότι πρέπει όλοι, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης να εκφράσουν όχι μόνο τη συμπαράστασή τους, αλλά και τον αποτροπιασμό τους.
Πριν από μερικές ώρες είχε τεθεί το θέμα της απρόκλητης σύλληψης και προπηλακισμού φωτορεπόρτερ, την ώρα που έκαναν τη δουλειά τους. Είχαμε ζητήσει και είχε συμφωνήσει η προεδρεύουσα εκείνη την ώρα, να κληθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και να μας δώσει κάποιες εξηγήσεις.
Δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε καλά και δεν αναφέρομαι μόνο στις περίπου 100 προσαγωγές στη ΓΑΔΑ, αναίτιες απ’ ότι φαίνεται στο σύνολό τους. Αναφέρομαι και σε φωτογραφίες που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, οι οποίες δείχνουν ανθρώπους της ομάδας «Δράση» να έχουν πέσει με τις μηχανές τους πάνω σε διαδηλωτή.
Πρόκειται για μια άλλη περίπτωση Τζορτζ Φλόιντ εδώ. Είναι τεράστιες οι ευθύνες! Να έρθει εδώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και να δώσει εξηγήσεις. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μη τρέχει τίποτα. Κινδυνεύουν άνθρωποι, διότι έχει εξαπολύσει τρομοκρατικά Σώματα στην Αθήνα. Τρομοκρατούν την κοινωνία και είναι ο πολιτικός προϊστάμενος αυτής της επιχείρησης. Καταθέτω στα πρακτικά τη συγκεκριμένη φωτογραφία.
Υπάρχει μείζον θέμα και θέλω να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα και η κυβέρνηση».
Παίρνοντας το λόγο και πάλι, λίγο αργότερα, ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην «παράνομη σύλληψη φωτορεπόρτερ έξω από την Βουλή την ώρα άσκησης των καθηκόντων τους», αλλά και στα όσα δόθηκαν ως εξηγήσεις για την κ. Σακοράφα, λέγοντας: «δεν ξέρω ποιος ήταν ο βαθμός του προπηλακισμού, αλλά, σε μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου και μία τρίχα να πειράξει αστυνομικό όργανο αντιλαμβάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά, για να το πω επιεικώς».
Απευθυνόμενος στον παρόντα υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ε. Οικονόμου, του είπε: «Θα αναζητήσετε τελικά, αν υπάρχει κάτι έξω από τις εντολές σας; Μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να δρουν χωρίς κανένα όριο; Ή ο ηθικός αυτουργός αυτής της υπόθεσης είναι η ίδια η πολιτική και η φυσική ηγεσία; Όταν βγάζετε κατ’ επανάληψη αντισυνταγματικές ανακοινώσεις, όπου απαγορεύετε τη συγκέντρωση άνω των τριών ατόμων και το έχετε κάνει δύο φορές, όταν ιδρύετε ομάδες όπως η προηγούμενη (σ.σ. ομάδα «Δράση») η οποία είχε καταργηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, που από τη δομή της, ο τρόπος που λειτουργεί είναι χωρίς να παίρνουν εντολές. “Βαράτε τους” είναι το σήμα και χτυπάνε ασυστόλως».
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε επίσης και στις πιέσεις που δέχονται αστυνομικά όργανα για να αντιδρούν με ακραίο τρόπο, ενώ θύμισε θύματα της αστυνομικής βίας, όπως τους Γρηγορόπουλο, Κουμή, Κανελλοπούλου, Καλτεζά, ρωτώντας: «θα συνεχίσετε σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο της καταστολής»;
Στο σημείο αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα των βουλευτών της ΝΔ, για να απαντήσει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι ντροπή όταν υπερασπίζεσαι τη δημοκρατία, ντροπή είναι να την υπονομεύεις τη δημοκρατία, να καταπατάς το Σύνταγμα και να καταγγέλλεις την Αριστερά -που το υπερασπίστηκε πάντοτε στην πρώτη γραμμή- ότι έχει σχέση με τρομοκράτες, όπως κάνατε εσείς το πρωί». Καθώς οι αντιδράσεις συνεχίζονταν, ο Πάνος Σκουρλέτης, ανταπάντησε: «Μας απειλείτε; Μέχρι τώρα απειλούσε η Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή βγήκε, με την ψήφο του ελληνικού λαού, έξω από αυτή την αίθουσα, τι θέλετε λοιπόν, να πάρετε τη θέση της»;