Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Πρέπει να σεβαστείτε το Σύνταγμα, η ευθύνη οργάνωσης της φύλαξης στις πρυτανικές αρχές
 
Από το Δελτίο Τύπου | 9/2/2021:
 
* Σημεία από την παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, ως προς την αντισυνταγματικότητα διατάξεων του σ.ν του Υπ. Παιδείας
Επιχειρηματολογώντας ως προς την αντισυνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων του σ/ν για την Παιδεία, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, επεσήμανε ότι αυτή εντοπίζεται σε τέσσερα σημεία:
Στην εγκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας, στον έλεγχο και την καταγραφή τους
Στην ομάδα προστασίας των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, που θα υπάγεται στην αστυνομία
– Στις ρυθμίσεις πειθαρχικού δικαίου στα ΑΕΙ, έξω από τη δυνατότητα που δίνεται στα ίδια τα πανεπιστήμια να αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα, μέσα από τους δικούς τους κανονισμούς
– Ότι αν δεν υπάρξει προσαρμογή εκ μέρους των πανεπιστημίων σε αυτές τις διατάξεις, τότε θα υπάρξει αντίστοιχη επίπτωση στην κατανομή των ετήσιων τακτικών επιχορηγήσεων. Που είναι συνταγματική υποχρέωση.
Ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι στην πρόσφατη Συνταγματική αναθεώρηση, η Βουλή τοποθετήθηκε χωρίς να αλλάξει το άρθρο 16. Πρόσθεσε ότι ο «γενικευμένος κοινός έλεγχος», που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι πάνω από το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, είναι μια έννοια ασύμβατη με το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο χτυπά τον πυρήνα των συνταγματικών αρχών του πλήρους αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων και της ακαδημαϊκής ελευθερίας, οδηγώντας σε περιπέτειες. Σημείωσε ότι ο νόμος που θα ψηφιστεί, όχι μόνο δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις μεταπολιτευτικά, αλλά και ότι θα καταπέσει συνταγματικά.
«Θυμίζετε την Ελληνική Λύση», τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, «διότι η επιχειρηματολογία που έχουμε ακούσει από εσάς, όλες τις προηγούμενες ημέρες, σας ταυτίζει και σας κάνει έναν ενιαίο πολιτικό χώρο. Είναι η Νέα Δημοκρατία μετά την τομή της ανάληψης της προεδρίας από τον Αντώνη Σαμαρά, όπου κόβει τους δεσμούς της με την μεταδικτατορική, καραμανλίκη Νέα Δημοκρατία, είναι η Νέα Δημοκρατία του Βορίδη, του Γεωργιάδη, του ΛΑΟΣ».
Αναφέροντας ότι στη βάση αυτής της πολιτικής, η Νέα Δημοκρατία συγκρίνεται όλο και περισσότερο με τις συνταγματικές ερμηνείες και προθέσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο Πάνος Σκουρλέτης κατέληξε: «Πρέπει να σεβαστείτε το Σύνταγμα. Να αντιμετωπίσουμε, αν θέλετε από κοινού, τα όποια ζητήματα παραβατικότητας υπάρχουν, που είναι μεμονωμένα. Σταματήστε αυτή την προπαγάνδα όπου, μαζί με την αρωγή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα ελληνικά πανεπιστήμια παρουσιάζονται περίπου ως άντρα ακολασίας ή οτιδήποτε άλλο και κάντε το αυτονόητο: βάλτε τα θεμέλια μιας πολιτικής ουσιαστικής φύλαξης των πανεπιστημίων μέσα από μόνιμες προσλήψεις, όπου την ευθύνη οργάνωσης αυτής της φύλαξης θα τις έχουν οι πρυτανικές αρχές».