Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Η κυβέρνηση μειώνει κατά 25% τους εισακτέους στα ΑΕΙ, προωθεί την «αριστεία» της αγοράς
 
Συνέντευξη στο Newsbomb και στον Αντώνη Γκιόκα

Την άποψη πως η κυβέρνηση προωθεί τα συμφέροντα των «χορηγών» της, αδιαφορώντας για την πραγματική αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, καταθέτει στο Newsbomb.gr ο Πάνος Σκουρλέτης, εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι με η τοποθέτηση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια δεν υφίσταται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, προσθέτοντας ότι καταπατά το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση ευθύνεται για ότι συμβεί «τόσο στο υγειονομικό πεδίο όσο και στο πεδίο των κοινωνικών συγκρούσεων», εξαιτίας του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς την κυβερνητική πλευρά για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία, υπογραμμίζοντας ότι η «κυβέρνηση σχεδιάζει να αποδράσει» μέσω πρόωρων εκλογών. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο και προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να τεθεί ξανά σε κυβερνητική τροχιά χρειάζεται να αποκαταστήσει τις σχέσςις εμπιστοσύνης με τον κόσμο που στο παρελθόν τον στήριξε, αλλά και να επικοινωνήσει με νέα τμήματα της κοινωνίας.

 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη:

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Πως απαντάτε στην κυβερνητική θέση ότι θα πρέπει να «παταχθεί η ανομία στα πανεπιστήμια»; Δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα;

Οι ρυθμίσεις που εισάγει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ δεν υφίστανται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα. Αναφέρομαι στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας αλλά και σε συστήματα καταγραφής της οποιασδήποτε επικοινωνίας και κίνησης εντός των ΑΕΙ. Καταπατώντας κάθε έννοια του συνταγματικά κατοχυρωμένου πανεπιστημιακού αυτοδιοίκητου, εφόσον περάσουν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις, η ΕΛ.ΑΣ. θα μπορεί να ελέγχει κάθε κίνηση μέσα στα πανεπιστήμια και να παρεμβαίνει σε καθημερινά ζητήματα της πανεπιστημιακής ζωής. Τέτοιες κατάφορα αντιδημοκρατικές διατάξεις δεν έχουν σχέση με την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών που πρέπει να χαρακτηρίζει τα ΑΕΙ. Η κυβέρνηση υπερδιαστασιολογεί μεμονωμένα, απολύτως καταδικαστέα, φαινόμενα για λόγους προπαγανδιστικούς. Τα ελληνικά πανεπιστήμια κατατάσσονται στα καλύτερα στο κόσμο και είναι απαράδεκτο να τα υπονομεύει η κυβέρνηση για λόγους φθηνής προπαγάνδας. Άλλο λοιπόν η αναγκαία φύλαξη των ΑΕΙ και άλλο η αστυνομοκρατία και η κατάφορη υπονόμευση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.

 

 

 

Γιατί υποστηρίζετε ότι το νομοσχέδιο είναι «δώρο» στα ιδιωτικά κολλέγια;

Η βίαιη αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ, που θα οδηγήσει σε μείωση των εισακτέων κατά 25%, σε συνδυασμό με την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ιδιωτικών κολεγίων με εκείνα των αποφοίτων των ΑΕΙ, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προωθεί τα συμφέροντα των «χορηγών» της αδιαφορώντας για την πραγματική αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Για την κυβέρνηση, μπορείς να μπαίνεις σε ένα ιδιωτικό κολέγιο και να έχεις τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με έναν απόφοιτο ενός ελληνικού πανεπιστημίου, αρκεί να πληρώσεις τα αντίστοιχα δίδακτρα. Πρόκειται για την «αριστεία» της αγοράς.

Έπρεπε η αντίδραση των φοιτητών να είναι με κινητοποιήσεις εν μέσω πανδημίας;

Η κυβέρνηση δεν σέβεται τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας και νομοθετεί προσπαθώντας να τις χρησιμοποιήσει ως φόβητρο, ως μέσο εκβιασμού της πανεπιστημιακής κοινότητας. Για ό,τι συμβεί, τόσο στο υγειονομικό πεδίο όσο και στο πεδίο των κοινωνικών συγκρούσεων, την απόλυτη ευθύνη θα την έχει η ίδια. Η αντίδραση των φοιτητών δεν θα μπορούσε να είναι άλλη.

Αφού αναφερθήκαμε στην πανδημία και με τα στοιχεία να δείχνουν πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τρίτο κύμα, τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να έχει κάνει η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση εξακολουθεί, τόσους μήνες μετά από το πρώτο κύμα, που είχαμε τον περασμένο Μάρτιο, να μην έχει ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό σχέδιο. Γι’ αυτό βλέπουμε την μια ημέρα να μιλάνε για μέτρα χαλάρωσης και την αμέσως επόμενη να τα αναιρούν. Δεν υιοθετήθηκε ένα συνολικό σχέδιο μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ. Δεν αύξησαν τις δαπάνες για την υγεία στον προϋπολογισμό του 2021. Δεν νοιάστηκαν να βρουν νέες σχολικές αίθουσες, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα. Αρνήθηκαν να καταστρώσουν ένα στοχευμένο και διαρκές σύστημα διενέργειας τεστ. Δεν έκαναν τίποτα για το συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ καλλιέργησαν ένα κλίμα ευφορίας σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού, το οποίο διαψεύστηκε από την εξέλιξη των πραγμάτων.

Δυσκολία στην αντιμετώπισή της παρουσιάζεται σε όλη την Ευρώπη…

Βεβαίως, η όλη αντιμετώπιση αποτελεί μια μεγάλη ήττα της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης που συμβιβάζεται με τα συμφέροντα λίγων εταιρειών. Οι οικονομικοί ανταγωνισμοί και τα επιχειρηματικά συμφέροντα δοκιμάζουν τη σημερινή ΕΕ. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση, ακόμα και τώρα, δεν συντάσσεται με εκείνες τις δυνάμεις που διεκδικούν τη δυνατότητα πρόσβασης στην πατέντα, έτσι ώστε να υπάρξει σύντομα μαζική παραγωγή εμβολίων. Η λογική της ανεξέλεγκτης αγοράς υποτάσσει την υγεία στα κέρδη των πολυεθνικών. Όσο συμβαίνει αυτό, οι αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν από μια πανδημία όπως αυτή, θα γίνονται ακόμη πιο σοβαρές λόγω αντικοινωνικών επιλογών εις βάρος όλων των λαών της Ευρώπης και, φυσικά, του δικού μας.

Πόσο πιθανή θεωρείτε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών;

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση το συζητάει, ωστόσο περισσότερο θα μοιάζει με προσπάθεια απόδρασης και αναγκαστική επιλογή παρά με κίνηση αιφνιδιασμού.

Με βάση την εκτίμηση σας, να φανταστούμε ότι ο Προσυνεδριακός διάλογος του ΣΥΡΙΖΑ είναι περισσότερο «προεκλογικός»;

Στην κυριολεξία δεν θα τον χαρακτήριζα προσυνεδριακό, μια και το συνέδριό μας δεν μπορεί ακόμα να προσδιορισθεί χρονικά, λόγω των υγειονομικών συνθηκών. Είναι όμως ένας ζωντανός διάλογος που περιλαμβάνει κρίσιμα ζητήματα σε σχέση με το πρόγραμμα και την αντιπολιτευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έχοντας περάσει μια πρώτη φάση οργανωτικής ανασυγκρότησης με διπλασιασμό των οργανωμένων δυνάμεων μας, σήμερα υπάρχει και η ανάγκη εμβάθυνσης και σε αλλά ζητήματα. Η δυνατότητα να κυβερνήσουμε ξανά απαιτεί από εμάς θαρραλέες προτάσεις, οι οποίες θα απαντούν πειστικά στις σύγχρονες ανάγκες και στα μεγάλα ζητήματα, έχοντας και έναν οραματικό χαρακτήρα. Χρειάζεται, όμως, και την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης με τον κόσμο που στο παρελθόν μας είχε στηρίξει, αλλά και επικοινωνία με νέα τμήματα της κοινωνίας.

Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για την δράση των τάσεων στο κόμμα σας. Διαβάζοντας τοποθετήσεις στελεχών σας, δεν έχω καταλάβει αν τελικά είναι «ευλογία» ή «κατάρα»…

Η δημοκρατία και η συλλογικότητα είναι μέσα στο «DNA» της δίκης μας Αριστεράς. Η ικανότητα των συνθέσεων συνιστά την ανώτερη μορφή δημοκρατικής λειτουργίας, ενώ η προσπάθεια ώστε να επιβεβαιώνεται στην πράξη πως τα μέλη ενός κόμματος έχουν ρόλο και λόγο στις αποφάσεις του, διαμορφώνουν μια νέα σχέση με την πολιτική. Τα κόμματα του παλαιού και χρεοκοπημένου δικομματισμού δεν εμπνέουν κανέναν και ιδιαιτέρως τους νέους ανθρώπους.