Εισάγετε τον ψηφιακό χαφιεδισμό στα πανεπιστήμια – Είστε τα «βαποράκια» των ιδιοκτητών κολεγίων
Τοποθέτηση στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων | Παρασκευή 5/2/2021
Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα σήμερα σε σχέση με την πρώτη συνεδρίασή μας. Διότι έχουμε μια κυβέρνηση η οποία δεν ακούει τίποτα. Δεν ακούει τις κραυγές αγωνίας των υποψηφίων, των οικογενειών τους, των φοιτητών, τις αποφάσεις των Πρυτάνεων, τις συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών. Κι αν θα μπορούσε κανείς να βάλει έναν τίτλο σε ένα μέρος του νομοσχεδίου, θα ήταν “η μηχανική της αστυνόμευσης” ή αλλιώς, “η εισαγωγή στον ψηφιακό χαφιεδισμό”. Διότι αυτό που έχετε περιγράψει με απόλυτη ακρίβεια, το “κάμερες παντού”, καθώς και ο τρόπος, που παρά τις επισημάνσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, θέλετε να επεξεργάζεστε αυτά τα στοιχεία, ουσιαστικά δείχνουν ότι πάτε να δημιουργήσετε -με βάση μια αντίληψη ανελεύθερης κοινωνίας– έναν κλειστό χώρο, ο οποίος διαρκώς θα παρακολουθείται και που καμιά σχέση δεν έχει με την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, που θα πρέπει να κυριαρχεί σε ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
Μήπως, τελικά, δεν είναι τυχαίο αυτό που είδαμε χθες στους δρόμους της Αθήνας με τα επεισόδια σε βάρος των φοιτητών, όταν την ίδια ώρα συμβαίνανε, για παρεμφερείς λόγους, επεισόδια στη γειτονική μας Τουρκία; Μήπως, τελικά, συγκρίνεστε με τον Ταγίπ Ερντογάν και τη δημοκρατία του; Γιατί προς τη Δύση δεν βλέπετε. Αστυνομία στα δυτικά πανεπιστήμια δεν υπάρχει. Δημοκρατία Ερντογάν. Κι εσείς κ. Συρίγο, που σας ενδιαφέρουν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα έπρεπε να μην έχετε την Τουρκία ως πρότυπο σύγκρισης. Δυστυχώς.
Ο τρόπος που το κάνετε, αυτός ο κατάπτυστος, ο απαράδεκτος τρόπος, της δημιουργίας Αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια, γίνεται ακόμη χειρότερος καθώς βάζετε ειδικούς φρουρούς. Εκείνη την κατηγορία αστυνομικών, με τη μικρότερη εκπαίδευση. Με διαδικασίες οι οποίες, προφανώς, βολεύουν την αντίληψη που έχετε για τον ρόλο της Αστυνομίας, θέλοντας να διαμορφώσετε σε αυτούς τους ανθρώπους -διότι δεν μπαίνουν μέσα από τις Σχολές, μπαίνουν από όχι και τόσο αδιάβλητες διαδικασίες– την αντίληψη του “Ράμπο”, του αστυνομικού – φόβητρο. Διότι θέλετε, σε αυτούς τους ανθρώπους, να δημιουργείτε την εντύπωση ότι είναι μισητοί στην κοινωνία, για να μισούν την κοινωνία. Είναι η αρχή κάθε ολοκληρωτικής εξουσίας. Αυτό επιχειρείτε να κάνετε, όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση, αλλά βλέπουμε ότι, τελικά, είναι ο μπούσουλάς σας για να αντιμετωπίζετε τη νόμιμη, συνταγματική και κατοχυρωμένη διαμαρτυρία.
Ερχόσαστε και παρουσιάζετε στοιχεία περί δήθεν μείωσης των δαπανών επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ξέρουν όλοι ότι και η Υγεία και η Εκπαίδευση ήταν στο στόχαστρο των μνημονιακών πολιτικών που υλοποιήσατε ως οδοστρωτήρες από το ’10 έως το ’15 κι όταν ξέρουμε ότι για τα θέματα της φύλαξης, ιδιαίτερα τα πανεπιστήμια και τα σχολεία είχαν την τιμητική τους. Ο σημερινός πρωθυπουργός, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ήταν αυτός που απέλυσε τους σχολικούς φύλακες. Αυτά βέβαια δεν μπορεί να τα ξεχάσει ο κόσμος. Και έρχεστε σήμερα και μιλάτε για υπαρκτά γεγονότα, μεμονωμένα γεγονότα, απολύτως καταδικαστέα απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις, στα οποία, όμως, δίνετε τέτοιες διαστάσεις για να υπονομεύσετε τα ελληνικά πανεπιστήμια και για να στηρίξετε την προπαγάνδα σας.
Θα σας θυμίσω δε, επειδή αναφέρθηκε πριν η εισηγήτριά σας για διορισμούς διοικητικού προσωπικού, ότι στο προεκλογικό σας πρόγραμμα λέγατε για πέντε αποχωρήσεις και μία πρόσληψη, συνολικά στο Δημόσιο. Ήρθε η ίδια η πραγματικότητα, ήρθε η κρίση της πανδημίας για να αποδείξει πόσο σκληρά νεοφιλελεύθερο και ιδεοληπτικό ήταν αυτό. Και συνεχίζετε.
Ακούσαμε δε, πως η εισοδηματική κατάσταση των οικογενειών δεν είναι εμπόδιο για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το λέτε σε μια χώρα που έχει τις μεγαλύτερες ιδιωτικές δαπάνες στην παραπαιδεία. Το λέτε σε μια χώρα που “ματώνουν” οι ελληνικές οικογένειες για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μπουν στην ανώτατη εκπαίδευση, διότι αυτή, όντως, έχει δώσει πολλές ευκαιρίες κοινωνικής ανέλιξης.
Τελειώνω λέγοντας το εξής. Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου που μας φέρατε, θα μπορούσατε να βάλετε έναν τίτλο “business as usual”, όπως ξέρετε να το κάνετε και στους άλλους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής. Είστε τα βαποράκια των επιχειρηματιών, ιδιοκτητών κολεγίων. Όλες σας οι ρυθμίσεις θέλουν να σπρώξουν πελατεία προς τα εκεί. Το κάνετε σε μια σειρά άλλους τομείς, αυτό εκφράζετε, ένα μικρό πυρήνα οικονομικών συμφερόντων, αδιαφορείτε για την εκπαίδευση των παιδιών, αδιαφορείτε για την αξιοπιστία αυτής της εκπαίδευσης, αδιαφορείτε για τα δημόσια πανεπιστήμια. Το μόνο που σας νοιάζει, είτε πρόκειται για την Υγεία, είτε για την Εκπαίδευση, είτε για τα Δίκτυα Ενέργειας, είναι να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των λίγων.