«Το Κτήμα Φιξ να καταστεί ελεύθερα προσβάσιμος, δημόσιος χώρος»
Από το Δελτίο Τύπου:
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κατέθεσαν 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Πάνου Σκουρλέτη και θέμα: «Το Κτήμα Φιξ να καταστεί ελεύθερα προσβάσιμος, δημόσιος χώρος».
Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημειώνουν:
– Ο Δήμος Ηρακλείου είναι καταφανώς ένας Δήμος με έλλειψη μεγάλων χώρων και χώρων πρασίνου σε όλη την έκτασή του, αφού μόνο το 2% της έκτασης του Δήμου αποτελεί χώρους πρασίνου.
– Στο ισχύον ΓΠΣ του Δήμου Ηρακλείου προβλέπεται η δημιουργία χώρου πρασίνου στο Ο.Τ 245 στο γνωστό «Κτήμα ΦΙΞ». Πρόκειται για μία έκταση 27.544 τ.μ. εντός της οποίας υφίσταται κτίσμα (έπαυλη) συνολικής επιφάνειας 726 τ.μ, που σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού αποτελεί δείγμα νεοκλασικής – εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής (ρυθμός Secession), που κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1920-1930 και ως εκ τούτου με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο ενιαία (κτίσμα και περιβάλλων χώρος).
– Τη διαχρονικά εκδηλωμένη ανάγκη να ενεργήσει το Ελληνικό Δημόσιο σχεδιασμένα, συντεταγμένα και αποτελεσματικά με γνώμονα την περιβαλλοντική, αισθητική, ιστορική βαρύτητα του μνημείου και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του εν λόγω ακινήτου συνολικά ώστε να διασωθεί και να αποδοθεί επί της ουσίας (ελεύθερα προσβάσιμος) στους κατοίκους του Δήμου Ηρακλείου αλλά και των όμορων Δήμων Λυκόβρυσης, Μεταμόρφωσης, Πεύκης έχουν φέρει στο προσκήνιο αγωνιζόμενοι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών μαζί με φορείς της Αυτοδιοίκησης εδώ και αρκετά χρόνια αλλά και συνολικότερα ευαισθητοποιημένοι πολίτες από όλη την Αττική.
– Επί τόσα χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής, με μια πρωτοφανή και ιδιαιτέρως δυναμική παρουσία, παλεύουν να καταφέρουν να αποδοθεί επιτέλους ο χώρος στους δημότες και να διαμορφωθεί ως χώρος πρασίνου που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η πόλη του Ηρακλείου. Μάλιστα κινήθηκαν και νομικά με μηνυτήρια αναφορά σχετικά με τυχόν ευθύνες για την παραίτηση από το ένδικο μέσο της αναίρεσης από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου στη δίκη για την αναγνώριση της κυριότητας της έκτασης.
– Ουσιαστικά, με σοβαρότατο προσωπικό και οικονομικό κόστος και συνεχείς παρεμβάσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς, πολίτες με τις συλλογικότητες που συγκρότησαν έχουν κρατήσει ζωντανό το αίτημα της διάσωσης του εν λόγω κτήματος και της απόδοσης του στις τοπικές κοινωνίες σε αντίθεση με την έλλειψη ανάλογης μεθοδικότητας, επιμονής και αποτελεσματικότητας εκ μέρους της Πολιτείας.
– Το κτήμα ΦΙΞ αποτελεί τον μοναδικό χώρο που η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει ως πνεύμονα πρασίνου στους πολίτες του Δήμου Ηρακλείου λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη και την κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της κλιματικής κρίσης αλλά και τις αδήριτες ανάγκες που αναδείχθηκαν και εξακολουθούν να αναδεικνύονται από τα μέτρα περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποκτηθεί και να αποδοθεί ως ελεύθερα προσβάσιμος δημόσιος χώρος το κτήμα ΦΙΞ στους πολίτες;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι και να χρηματοδοτηθεί η κτήση της κυριότητας του κτήματος και η δημιουργία χώρου πρασίνου;
3. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να εξασφαλιστεί η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των αρμόδιων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώσπου να αποδοθεί το κτήμα ΦΙΞ ως χώρος πρασίνου στους πολίτες;