Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Κύριοι της ΝΔ φοβάστε μην «κολλήσετε» δημοκρατία, όχι κορονοϊό
 
Παρέμβαση – δήλωση, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην Ολομέλεια της Βουλής | 28/1/2021
 
«Παίρνω το λόγο για να κάνω μια δήλωση ενώπιον της Βουλής. Σε λίγες ώρες πρόκειται να γίνει ένα φοιτητικό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση, ένα νομοσχέδιο το οποίο, πέραν όλων των άλλων αντιδραστικών και αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων, προτείνει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Εκ μέρους της κυβέρνησης και της ΕΛ.ΑΣ. το συλλαλητήριο αυτό έχει απαγορευτεί. Πρόκειται κατάφωρα για μία αντισυνταγματική πρακτική. Και θέλω να πω, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, και στους συναδέλφους της πλειοψηφίας, να μη διανοηθεί να απαγορεύσει το συνταγματικό δικαίωμα των φοιτητών και των φοιτητριών να διαδηλώσουν, με πρόσχημα την πανδημία. Εάν συμβεί το οτιδήποτε σήμερα στην Αθήνα, την απόλυτη ευθύνη θα την έχουν ο κ. Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση. Είναι απολύτως υποκριτικό, στο όνομα της πανδημίας, τη στιγμή που διακόσια μέτρα από τα Προπύλαια -όπου καλεί το συλλαλητήριο- χιλιάδες πολίτες ψωνίζουν, υποτίθεται ότι προστατεύουμε από τη διάδοση του κορονοϊού. Όχι, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας: Δημοκρατία φοβάστε μην “πάθετε”, όχι κορονοϊό.
Και τελειώνω λέγοντας το εξής: επειδή συζητάμε και ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και είναι στη συγκυρία της συζήτησης τα θέματα της πατέντας, χθες μάλιστα έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα ψηφοφορία στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Νομίζω ότι εκ μέρους της κυβέρνησης, η μόνη της έγνοια είναι η πρόσβαση σε μία πατέντα. Στην πατέντα της χούντας, όπως μας την παρουσίασε ο κ. Συρίγος ο οποίος μας είπε ότι θα πρέπει να ακολουθούμε την πρακτική του 1969 για ίδρυση αστυνομικών τμημάτων στα πανεπιστήμια».