Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Βαρβαρότητα η Αστυνομία στα πανεπιστήμια, θα αντιδράσει κάθε δημοκράτης που αγωνίστηκε για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών
 
📻 Σημεία από τη συνέντευξη στο Κανάλι 1, 90.4 | Τρίτη 26/1/2021
 
✔ Κάθε δημοκράτης που έχει αγωνιστεί για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών θα αντιδράσει για την Αστυνομία στα πανεπιστήμια
• «Πάει να καθιερώσει Αστυνομία στα πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Είναι άλλο η φύλαξη κι άλλο η Αστυνομία. Πρόκειται για μια βάρβαρη καταπάτηση της έννοιας του αυτοδιοίκητου πανεπιστημίου, της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της δημοκρατίας γενικότερα. Βάζει συστήματα παρακολούθησης των email, των τηλεφώνων, βάζει κάμερες μέσα στα πανεπιστήμια λες και πρόκειται για τις φυλακές Κορυδαλλού. Αυτός ο νόμος δεν πρόκειται να περάσει. Και δεν θα περάσει, όχι μόνο λόγω της αντίδρασης των φοιτητών, αλλά και κάθε δημοκράτη που έχει αγωνιστεί για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα πανεπιστήμια και γενικότερα στη χώρα».
• «Η κα Κεραμέως, η οποία είναι μια βαθιά συντηρητική πολιτικός, τι κάνει; Παίρνει δύο γεγονότα που συμβήκανε το τελευταίο διάστημα στο πανεπιστήμιο, τα οποία είναι απολύτως καταδικαστέα, και προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια συμβαίνει ό,τι και στις χειρότερες περιοχές της Ευρώπης, σ’ όλα τα γκέτο. Δεν είναι έτσι τα πράγματα».
 
✔ Αποκλείονται νέοι άνθρωποι από την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και ευνοούνται οι επιχειρηματίες της εκπαίδευσης
• «Πρόκειται για ένα μέτρο που, απ’ ότι δείχνει, θα θέσει εκτός της δυνατότητας να βρεθούν στα πανεπιστήμια, περίπου 20.000 νέα παιδιά. Αυτό γίνεται, όχι για να αναβαθμιστούν τα πανεπιστήμια μέσα από τη βάση που βάζει, γίνεται για να κατευθυνθούν σε συγκεκριμένους ιδιώτες, επιχειρηματίες που κατέχουν τα λεγόμενα ιδιωτικά ΚΕΚ και κολέγια. Πριν από λίγο καιρό αυτή η “αμαρτωλή” κυβέρνηση, γιατί πρόκειται περί “αμαρτωλής” στο συγκεκριμένο ζήτημα, ήρθε να εξισώσει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα με όσους τελειώνουν τα ΑΕΙ στη χώρα μας. Αν δεν είναι αυτό μια σχέση αντιπαροχής ανάμεσα σε τέτοιους επιχειρηματίες στον χώρο της εκπαίδευσης και την κυβέρνηση, τι άλλο είναι»;
 
✔ Χρειάζεται συμβολή του Δημοσίου για διάθεση χρήματος στην αγορά και περιορισμό της ύφεσης
• «Στην ύφεση, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο χρήμα στην αγορά, πρέπει να καλύψει αυτό το κενό, όσο μπορεί και ως ένα βαθμό, το Δημόσιο. Αυτό δεν το κάνει η κυβέρνηση. Δεύτερο, θα υπάρχουν χρέη. Το θέμα δεν είναι να αναστέλλεις υποχρεώσεις μετά από ένα χρόνο ή έξι μήνες. Αυτά θα λειτουργήσουν ως “χιονοστιβάδα” που θα πνίξουν τον κόσμο και την αγορά μετά από λίγο καιρό. Θα πρέπει να μπούμε σε μια λογική ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους που θα περιλαμβάνει και πλευρές διαγραφής ενός μέρους του. Αυτό πρέπει να γίνει. […] Η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα. Να καλύψουμε, και για το διάστημα μετά από αυτό το δειλό άνοιγμα της αγοράς, για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, το ασφαλιστικό κόστος των εργαζομένων, για να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι, για να μη χαθούν θέσεις εργασίας».
 
✔ Έχουμε μπει σε νέα περίοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς
• «Έχουμε μπει σε μια περίοδο όπου, η μεν κυβέρνηση υποχωρεί ολοταχώς, ως προς την εμπιστοσύνη που δείχνει ο κόσμος στην ικανότητά της να διαχειρίζεται την οικονομία και την πανδημία, ο δε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αντιστρέψει μια τάση συμπίεσής του και έχει όλες τις προϋποθέσεις -κι αυτό ακριβώς κουβεντιάζουμε αυτές τις μέρες κι όλο αυτό το διάστημα- έτσι ώστε πολύ σύντομα να ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς».
 
✔ Η «Ομπρέλα» υπηρετεί την παράδοση του ανοιχτού, δημοκρατικού διαλόγου που χαρακτηρίζει τον χώρο μας
• «Είναι μια πρωτοβουλία που έχει συσπειρώσει πρόσωπα, τάσεις, ρεύματα, απόψεις, η οποία έχει έναν καθαρά ενωτικό χαρακτήρα. […] Όταν, για παράδειγμα, λες ότι θα πρέπει να αποκτήσουμε έναν πιο συνεκτικό προγραμματικό λόγο για να είμαστε πιο πειστικοί στον κόσμο, όταν λες ότι πρέπει να διαφυλάξουμε τις συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες, όταν λες ότι πρέπει να είμαστε πιο μαχητικοί στην αντιπολίτευση, όλα αυτά νομίζω ότι είναι για το καλό του χώρου μας».
• «Είναι μια πολύ παλιά παράδοση του χώρου μας, η οποία μας χαρακτηρίζει και θα πρέπει να μας χαρακτηρίζει. […] Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένας άριστος συνδυασμός ανάμεσα σε πολιτικές επεξεργασίες και προτάσεις, τουλάχιστον από το 2012 και μετά και την ικανότητα να τις εκφράζει αυτές με τον πιο πειστικό και διεισδυτικό λόγο ο πρόεδρός του. […] Δεν είναι τυχαίο ότι κανείς, μα κανείς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αμφισβητεί τον Αλέξη Τσίπρα».