Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

 
▶ Με νέες προτάσεις για τα νέα προβλήματα που γεννά η κρίση, κόντρα στις ιδεοληψίες της κυβέρνησης
 
📻 Σημεία από τη συνέντευξη στον prisma 91.6 και τον δημοσιογράφο Χρήστο Τσούτση | 21/1/2021
 
📌 Η υγειονομική κρίση δημιούργησε νέα προβλήματα και όξυνε τα παλιά, χρειάζονται νέες επεξεργασίες και προτάσεις:
✔ «Όταν τελειώσει αυτή η υπόθεση θα έχουμε σε πάρα πολλά επίπεδα έναν διαφορετικό κόσμο. Αυτό, ουσιαστικά είναι μια ιστορική καμπή που μας επιβάλλει να σκεφτούμε, να αναλύσουμε και να βρούμε τις πιο γόνιμες προτάσεις και λύσεις. […] Αν θέλουμε να μειώσουμε τις ανισότητες, αν θέλουμε περισσότερη δικαιοσύνη, οφείλουμε να καταθέσουμε προτάσεις που να ενσωματώνουν όλα τα καινούργια προβλήματα, είτε αυτά αφορούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό κράτος και την οργάνωση των συστημάτων υγείας, είτε με θέματα της εργασίας, που θα μπουν σε μια εντελώς νέα βάση με τη διείσδυση της τηλεργασίας. Ακόμη και με τα θέματα της δημοκρατίας, που είδαμε να φτάνουν στα όριά τους το τελευταίο διάστημα. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα».
✔ «Νομίζω ότι θα πρέπει να παραταθεί η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και μετά το 2022, αλλιώς δεν θα μπορέσει η Ευρώπη στο σύνολό της να βγει γρήγορα από την βαθιά οικονομική κρίση που την μαστίζει, αλλά θα πρέπει να οδηγηθούμε και σε μια αλλαγή της αρχιτεκτονικής της Ευρώπης».
 
📌 Αναμένονται πυκνές πολιτικές διεργασίες και υπάρχει ανάγκη για κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες σε προγραμματική βάση:
✔ «Υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία συμμαχιών, τόσο μέσα στην κοινωνία, όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Για να είναι φερέγγυες και στέρεες αυτές οι συμμαχίες, πρέπει να βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις. Πολύ περισσότερο, αυτό επιβάλλεται με βάση το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Όταν υπερασπιζόμαστε την απλή αναλογική, προφανώς υπερασπιζόμαστε και την ανάγκη συμμαχικών κυβερνήσεων που θα προκύψουν από αυτές τις εκλογές. Υπάρχει ανάγκη ενός συντονισμού αλλά, παράλληλα, και της δημιουργίας των προϋποθέσεων μιας συνολικότερης συνεργασίας ανάμεσα στις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης. […] Αυτό δεν αφορά μόνο κάποιες κινήσεις κορυφής, αφορά και διεργασίες μέσα στην ίδια την κοινωνία, στο βαθμό που αυτές μπορούν να γίνουν μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες».
✔ «Πριν από την πανδημία, ίσως ήταν νωρίς για να δούμε μια υποχώρηση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση μέσα στον κόσμο. Και η πανδημία «πάγωσε» τις πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες. Άλλωστε, σε όλο τον κόσμο, συνήθως σε τέτοιες κρισιακές καταστάσεις, ο κόσμος συσπειρώνεται με τους εκάστοτε κυβερνώντες. Από εδώ και πέρα θα δούμε πολύ πυκνές και βαθύτερες κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες».
 
📌 Δεν αξιοποιήθηκε η καθολική προσπάθεια της κοινωνίας στην αρχή της πανδημίας, που έδωσε χρόνο για καλύτερη προετοιμασία:
✔ «Αυτή την κατάκτηση της κοινωνίας δεν την αξιοποίησε η κυβέρνηση, την σκόρπισε θα μπορούσε να πει κανείς, μέσα από τις αστοχίες της, τις ατολμίες, αλλά και τις ιδεοληψίες της. Αν κοιτάξει κανείς όλο το φάσμα των μέτρων, είτε αυτά αφορούσαν τον τουρισμό, είτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, την εκπαίδευση και, πάνω απ’ όλα, τα θέματα της δημόσιας υγείας, θα διαπιστώσει ότι δεν υπήρχε σχέδιο, αντίθετα υπήρχε μια δυστοκία στο να υιοθετήσει πράγματα τα οποία δεν ταίριαζαν, απ’ ότι φαίνεται, με τη δική της ιδεολογικοπολιτική και προγραμματική συγκρότηση».
✔ «Αξίζει να θυμηθούμε ότι αυτή η κυβέρνηση, δεν το έκρυψε άλλωστε προεκλογικά, πίστευε στην εκχώρηση ολόκληρων τμημάτων του δημόσιου συστήματος υγείας στον ιδιωτικό τομέα. Και το κάλυπτε μέσα από την πρόταση των ΣΔΙΤ, της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ολόκληρες πτέρυγες των δημόσιων νοσοκομείων, με βάση το πρόγραμμα της ΝΔ, θα δίνονταν σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση».
 
📌 Ο διάλογος με την Τουρκία είναι θεμιτός, αλλά απαιτεί στρατηγική και έχει όρια:
✔ «Είναι θετικό ότι ανοίγει ένας διάλογος. Το ερώτημα είναι εάν ανοίγει με τους καλύτερους όρους και αν θα μπορούσε να είναι καλύτεροι οι όροι. Αυτό θα έπρεπε να υπηρετείται από μια αντίστοιχη στρατηγική, που θα πρόκρινε εξαρχής και με σαφήνεια μια τέτοια προοπτική. Η κυβέρνηση είχε μια, κρυφή θα έλεγε κανείς, στρατηγική, με την έννοια ότι δεν ήξερε κανείς τι ακριβώς ήθελε. […] Σε κάθε περίπτωση αυτός ο διάλογος, εκ μέρους της Ελλάδας, πρέπει να έχει τα όριά του. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε ούτε για αποστρατικοποίηση των νησιών, ούτε για “γκρίζες” ζώνες, που μπορεί να θέσει η άλλη πλευρά. Αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μια ειρηνική επίλυση, η οποία δεν θα θίγει τα συμφέροντά μας, πέρα από τον διάλογο. Με βάση, βεβαίως, και το διεθνές δίκαιο».