Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ «Κοιτάξτε το ζήτημα των εμβολίων κι αφήστε τις αντιδημοκρατικές επιλογές σας στα πανεπιστήμια»
 
📺 Σημεία από τη συνέντευξη στην εκπομπή του ANT1 «Καλημέρα Ελλάδα» | Παρασκευή 15/1/2021
 
✔ Για την αντιδημοκρατική επιλογή της κυβέρνησης να τοποθετήσει αστυνομία στα πανεπιστήμια:
➖ «Η κυβέρνηση θα έπρεπε να ασχολείται με άλλα πράγματα, από το να παίρνει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, οι οποίες ενισχύουν τον αυταρχισμό στην κοινωνία. Ας κοιτάξει ο κ. Μητσοτάκης τι θα γίνει με τα εμβόλια και με τη δυνατότητα πρόσβασης στις πατέντες για να παράγονται εμβόλια στην Ευρώπη και να αφήσει αυτή την απαράδεκτη, αντιδημοκρατική επιλογή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να έχει λόγο ακόμη και για το πώς θα γίνονται οι εξετάσεις».
¬➖ «Πρόκειται για μια όχι τυχαία επιλογή. Είναι ακόμη ένα βήμα μιας επιλογής αυταρχικοποίησης της κοινωνίας. Το βλέπουμε συνολικά απέναντι στη νεολαία που θέτει ερωτήματα για το μέλλον της, για τη ζωή της. Βλέπουμε καθημερινά να συμβαίνουν αναίτιες προσαγωγές, να απαγορεύονται συγκεντρώσεις και, τώρα, να καταργείται στην πράξη το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Θυμίζει άλλες εποχές, αυτό το μέτρο δεν πρέπει να ισχύσει και πρέπει να βρει απέναντί του ένα πλατύ, δημοκρατικό μέτωπο. Δεν αφορά μόνο την πανεπιστημιακή κοινότητα, είναι θέμα δημοκρατίας στην Ελλάδα. Όπως θέμα δημοκρατίας στην Ελλάδα είναι το πώς διαχειρίζονται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το πώς φέρνουν την “Palantir” για να ψάχνει τα δεδομένα μας, μέσα από το διαδίκτυο και να τα δίνουν σε επικοινωνιολόγους και να κάνουν εισηγήσεις για να χειραγωγήσουν τον κόσμο».
 
✔ Τα μεσαία στρώματα κινδυνεύουν από την ένταση της νέας οικονομικής κρίσης και η κυβέρνηση τα αγνοεί:
➖ «Το μεγάλο πρόβλημα για τα μεσαία στρώματα είναι τώρα που, με αφορμή την κρίση της πανδημίας και την επαπειλούμενη, βαθιά οικονομική κρίση, η οποία κινείται με ραγδαίους ρυθμούς, κινδυνεύουν να υποστούν μια ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Εδώ η κυβέρνηση φαίνεται ότι κυριολεκτικά τα αγνοεί, προς όφελος λίγων, ισχυρών, οικονομικών συμφερόντων».
 
✔ Η κυβέρνηση επιμένει στα λάθη διαχείρισης στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, χρειάζεται αλλαγή τακτικής και στρατηγικής:
➖ «Το 80% των ασθενών που καταλήγουν, καταλήγουν εκτός ΜΕΘ και υπήρχε αυτή η απερίγραπτη δήλωση εκ μέρους του κ. Κοντοζαμάνη που είπε ότι αυτό είναι ευθύνη των γιατρών. Ευθύνη των γιατρών είναι όταν υπάρχουν ΜΕΘ, όταν υπάρχουν υποδομές, όχι όταν υπάρχει ένα δημόσιο σύστημα υγείας για το οποίο έχουν γίνει τα λιγότερα ώστε να στηριχθεί το τελευταίο διάστημα».
➖ «Η κυβέρνηση δεν έχει βγάλει συμπεράσματα από τα λάθη της διαχείρισης κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Δυστυχώς βαδίζουμε προς το τρίτο, με όλα τα χαρακτηριστικά που έχει, χωρίς να υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση, ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την υγεία. Δεν υπάρχει σχεδιασμός για μόνιμες προσλήψεις. Η πανδημία θα τελειώσει, το δημόσιο σύστημα υγείας, το δημόσιο αγαθό της υγείας θα είναι προσβάσιμο για όλους ή θα μας ξαναπούν ότι θα πρέπει να δώσουμε τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιώτες»;
➖ «Ή θα υπάρξουν σοβαρά συμπεράσματα και αλλαγή τακτικής και στρατηγικής σε αυτό το κρίσιμο θέμα, αλλά και για την οικονομία, ή δυστυχώς θα έχουμε τα μπρος – πίσω, τις αρρυθμίες και, τελικά, τα τραγικά αποτελέσματα».