Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Το Υπουργείο Παιδείας επιμένει στα ίδια λάθη, δεν εγγυάται covid τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς
 
Δήλωση | 12/1/2021
 
Η κα Κεραμέως, παρά την παραμονή της στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, φαίνεται πως έχει χάσει απολύτως το έλεγχο του χαρτοφυλακίου της, τουλάχιστον, σε ό, τι σχετίζεται με τη δημόσια εκπαίδευση. Καταγράφει καλύτερες επιδόσεις ως «κουμανταδόρος» ιδιοκτητών κολλεγίων και ιδιωτικών ΙΕΚ. Και επιλέγει να χρησιμοποιεί το υπουργείο ως μηχανισμό στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης.
Η απώλεια ελέγχου και η έλλειψη στοιχειώδους ψυχραιμίας αποτυπώνεται στη σημερινή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με την κατηγορία της διασποράς fake news, αναφορικά με τα τεστ covid-19 στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Πάει πολύ να επιτίθεται ο «κλέφτης» για να φοβηθεί ο «νοικοκύρης».
Αφού κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας γνωρίζει ότι η κυβέρνηση αρνούνταν επί 11 ολόκληρους μήνες τη διενέργεια δωρεάν τεστ στους εκπαιδευτικούς. Ενώ, σχετικά με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς αδυνατεί ακόμη και τώρα να διαβεβαιώσει ότι μπορούν να τα διενεργούν δωρεάν και κρύβεται πίσω από διαδικαστικά ζητήματα, επικαλούμενη εγκυκλίους του 2009, τους οποίους αγνοεί το ιδιωτικό διδακτικό προσωπικό, για να «νίψει τας χείρας» του. Παράλληλα απευθύνεται με μειωτικούς χαρακτηρισμούς για την Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών που αντέδρασε σε αυτή την κατάσταση και έχει, σήμερα, μια νέα παρέμβαση για το θέμα. Το καταπληκτικό είναι ότι η υποτιθέμενη δυνατότητα διενέργειας των δωρεάν τεστ ανακοινώθηκε μετά την γενική κατακραυγή για τον τρόπο με τον οποίο άνοιξαν τα σχολεία, ενώ, το σωστό θα ήταν οι εκπαιδευτικοί να είχαν ελεγχθεί όλοι πριν την έναρξη των μαθημάτων.
Εστιάζοντας στο ουσιαστικό ερώτημα, για το αν η Πολιτεία εξασφαλίζει με καθολικό τρόπο δωρεάν τεστ για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στους οποίους αναφέρεται, καλό θα είναι να θυμάται το υπουργείο τις επίσημες ανακοινώσεις ότι τα δωρεάν τεστ γίνονται με επιλογή, με σειρά χρονικής αλλά και γεωγραφικής προτεραιότητας και πάντα υπό την αίρεση διαθεσιμότητας. Με λίγα λόγια, αυτή τη στιγμή το υπουργείο δεν μπορεί να εγγυηθεί τη διενέργεια covid τεστ ούτε για το σύνολο των εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων, ενώ σίγουρα δεν τα προβλέπει για καμία κατηγορία των μαθητών δημοτικού, που επέστρεψαν στις αίθουσες.
Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει η παραμικρή ανταπόκριση στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, ειδικά, όσων πάσχουν από σοβαρό νόσημα.
Αυτά είναι τα έργα του υπουργείου Παιδείας. Άνοιγμα των σχολείων χωρίς αραίωση στις τάξεις, χωρίς τακτικά τεστ στους εκπαιδευτικούς και στους ευπαθείς μαθητές, χωρίς εναλλαγές και μείωση ωραρίου. Μοιάζει να μη καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης, επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη στο άνοιγμα των σχολείων.
Η στιγμή της επίθεσης και των υψηλών τόνων δεν είναι τυχαία. Η υπουργός Παιδείας, δεδομένης της αυξανόμενης κοινωνικής αποδοκιμασίας, χρησιμοποιεί ξεθυμασμένες και παλαιοκομματικές πρακτικές για να ξεγλιστρήσει από τις τεράστιες ευθύνες που της αναλογούν. Δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγορεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση για fake news. Τον Οκτώβριο χαρακτήριζε fake news την άποψη ότι και στα σχολεία διαδίδεται ο ιός. Το Νοέμβριο τα έκλεισε!
Τόση αξιοπιστία!