Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Να αρθεί ο αποκλεισμός των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από τα δωρεάν τεστ

Δήλωση | 11/1/2021

Τα σχολεία άνοιξαν με το υπουργείο Παιδείας και συνολικά την κυβέρνηση, να μην ανταποκρίνονται στην ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

Ακόμη και κάποιες ενέργειες, όπως αυτή της διενέργειας δωρεάν τεστ στους εκπαιδευτικούς, υλοποιούνται με προβληματικούς όρους, περισσότερο για το «φαίνεσθαι», παρά για την ουσία. Τώρα μαθαίνουμε ότι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη σε αυτό το πεδίο, καθώς οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία εξαιρούνται από τον δωρεάν έλεγχο για τον κορονοϊό.

Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν καλύπτονται από την πλατφόρμα που έχει ανοίξει γι’ αυτό τον σκοπό, αλλά ούτε ελήφθη κάποια απόφαση από την κυβέρνηση ώστε να υποχρεώσει τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να χορηγήσουν αυτά τα απαραίτητα τεστ.

Πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας στο οποίο δεν χωρούν, ούτε η αποσπασματική προσέγγιση στην οποία μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση, ούτε η λογική της εξυπηρέτησης φίλων και ημέτερων. Στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία φοιτούν πάνω από 50.000 μαθητές. Δεν έχει κανένας δικαίωμα να τους αφήσει στην τύχη τους.

Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι αναλώσιμοι αλλά εργαζόμενοι σε δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Τα συχνά τεστ στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στους μαθητές δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει αμέσως μέτρα για να τα εξασφαλίσει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.