Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Εκτεθειμένη η κυβέρνηση για τις ακραίες εργασιακές συνθήκες στις ταχυμεταφορές
 
Δήλωση |7/1/2021
 
Οι σκληρές συνθήκες εργασίας για τους χιλιάδες εργαζόμενους «πρώτης γραμμής» στις ταχυμεταφορές, είναι η μία όψη της συνολικής πίεσης που ασκείται στην εργασία υπό συνθήκες πανδημίας, με επιπρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα τη διακυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία. Η άλλη όψη είναι οι απολύσεις, η περικοπή αποδοχών, οι αναστολές εργασίας, ακόμη και η «αναστολή» ολόκληρων επαγγελματικών κλάδων.
Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας υπερπροσπάθειας από τους εργαζόμενους των ταχυμεταφορών, πίσω από την οποία, όπως καταγγέλλουν χαρακτηριστικά οι συνδικαλιστικοί φορείς τους, βρίσκονται εργοδοτικές αυθαιρεσίες, η συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας και μια έντονη πίεση σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής. Σίγουροι κερδισμένοι είναι οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, που αδιαφορούν για τις αφόρητες συνθήκες στους χώρους δουλειάς και απαιτούν αποτέλεσμα ανεξάρτητα από τις αντικειμενικές δυσκολίες. Μέσα σε αυτό το κλίμα, λίγες μέρες πριν είχαμε και τον ξυλοδαρμό εργαζόμενου ταχυδρομικής εταιρείας στα Γλυκά Νερά, έπειτα από την ένταση που δημιουργήθηκε λόγω της αδυναμίας του να παραδώσει όλα τα δέματα που του είχαν αναθέσει.
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν, μεταξύ άλλων, την επιλογή της κυβέρνησης να αποδυναμώσει τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά και την γενικότερη νοοτροπία που καλλιέργησε, ότι τα δικαιώματά τους μπορούν να μπαίνουν σε «δεύτερη μοίρα» χωρίς συνέπειες.
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους επεμβαίνοντας θεσμικά, ώστε να σταματήσει η εκδήλωση τέτοιων καταστάσεων και κάθε παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας στους χώρους εργασίας. Εκ των πραγμάτων, προτεραιότητα έχει η επαναφορά και ουσιαστική ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, το οποίο συστηματικά και συνειδητά υποβάθμισε από το 2019 και έπειτα, δίνοντας λανθασμένα μηνύματα στην εργοδοσία και γεμίζοντας με ανασφάλεια εργαζόμενους και σωματεία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει παρέμβει επανειλημμένα, τελευταία και με την κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης, στη Βουλή, υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο μόλις ανοίξει και πάλι η Βουλή, με την κατάθεση τροπολογιών για τη διασφάλιση, αλλά και την αναβάθμιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.