Πάνος Σκουρλέτης | Πολιτικός, πρώην Βουλευτης

▶ Αδήριτη ανάγκη για προοδευτική διακυβέρνηση και μια εναλλακτική πορεία της χώρας
 
📺 Σημεία συνέντευξης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1 | Τρίτη, 5/1/2021
 
➡ «Ο ανασχηματισμός έχει πάρα πολλές πλευρές. Προφανώς απομακρύνθηκαν κάποιοι από τα πόστα τους διότι δεν ήταν πετυχημένοι. Έχει και το στοιχείο της ισορροπίας ανάμεσα στις διάφορες απόψεις και ομάδες, εντός της κυβέρνησης και γύρω από αυτή. Έχει και τη διάσταση μιας προεκλογικής ετοιμότητας. Όλα αυτά συνιστούν το περίβλημα μιας πολιτικής που κουβαλάει μέσα της όλα τα λάθη, την απροετοιμασία και τις αστοχίες της κυβέρνησης».
➡ «Για δεύτερη ή Τρίτη φορά, έχουμε χάσει τον λογαριασμό, βαδίζουμε με το “βλέποντας και κάνοντας”. Δεν μπορούμε να μιλάμε γενικά και αόριστα για έναν μηχανισμό τεστ, όταν αναδείχθηκε από όλους τους λοιμωξιολόγους ότι τα τεστ, η ανάγκη πραγματοποίησης μαζικών, στοχευμένων τεστ σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, ήταν το κλειδί για να μπορέσουμε να “κυκλώσουμε” τον κορονοϊό. Να ανιχνεύσουμε τις εστίες».
➡ «Πηγαίνουμε στο άνοιγμα των σχολείων και όλα αυτά, που η εκπαιδευτική κοινότητα είχε διατυπώσει ως προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με το να έχουμε κυλιόμενη άφιξη και αναχώρηση. Το θέμα των αποστάσεων, το θέμα των αιθουσών, των θέμα των περισσότερων εκπαιδευτικών, δεν συζητήθηκαν με την εκπαιδευτική κοινότητα».
➡ «Εγώ δεν συμφωνώ με τις απόψεις της εκκλησίας, αλλά βλέπω ότι ένα από τα προβλήματα που έχουν προκύψει, είναι ότι έχει αγνοηθεί και η εκκλησία στο διάλογο αυτό».
➡ «Όταν κάνουν λάθη και αστοχίες, έχουν βρει την εξής μέθοδο. Πάνε και κρύβονται πίσω από τους επιστήμονες. “Μα οι λοιμωξιολόγοι μας πρότειναν αυτά…”. Εργαλειοποιούν τις απόψεις εντός της Επιτροπής, ενώ οι αποφάσεις, και ορθώς, παίρνονται από την κυβέρνηση, άρα πρέπει να αναλάβει εκείνη την ευθύνη των σωστών ή λάθος αποφάσεων. Αν θέλετε διαφάνεια κύριοι της κυβέρνησης, που πρέπει να υπάρχει, για να πειστεί και ο κόσμος, δώστε στη δημοσιότητα το σύνολο των απόψεων που κατατίθενται στο πλαίσιο της επιστημονικής Επιτροπής των λοιμωξιολόγων και μη κρύβεστε».
➡ «Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πρέπει να κάνουμε όλα εκείνα τα αναγκαία πράγματα, έτσι ώστε να μην ανακοινώνονται τη Δευτέρα άλλα και στις 11 του μηνός να γίνονται άλλα. Το ίδιο έγινε και με τα καταστήματα, το ίδιο έγινε σε μια σειρά άλλα πράγματα. Άρα, δεν υπάρχει ένα συστηματικό, ολοκληρωμένο σχέδιο, παρόλο ότι έχουν περάσει εννέα μήνες, για να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση του αιώνα μας».
➡ «Διάβασα κάποιες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Κι αυτό, ανεξάρτητα από το αν το λέει μόνο ο κ. Παπανδρέου, είναι μια αδήριτη ανάγκη».
➡ «Βρισκόμαστε στον γκρεμό σε όλα τα πεδία. Και δεν αναφέρομαι στα θέματα της πανδημίας, όπου έχουν κατά κόρον συζητηθεί και οι αστοχίες της και οι ιδεοληπτικές της εμμονές, που δεν στηρίζει το σύστημα υγείας, επειδή είναι δημόσιο. Αυτά έχουν να κάνουν με τις ιδεοληψίες της και τους νεοφιλελεύθερους δογματισμούς. Αναφέρομαι και στο πεδίο της οικονομίας. […] Ακριβώς λόγω της έλλειψης ενός σχεδίου που να πιστεύει σε μία δυναμική παρέμβαση στήριξης της μεγάλης πλειοψηφίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, της εργασίας, βλέπουμε ότι οδηγείται σε ένα μοντέλο αγοράς και οικονομίας υπέρ των λίγων».
➡ « Όλα αυτά δημιουργούν την ανάγκη να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δυναμώσει από μόνος του, είτε συνεργαστεί. Αλλά για να είναι αξιόπιστη αυτή η συνεργασία πρέπει να βασίζεται, σε αυτό νομίζω ότι συμφωνούν όλοι, σε μια νέα προγραμματική συμφωνία, που θα ενσωματώνει στο εσωτερικό της όλα τα καινούργια προβλήματα που ανέδειξε η πανδημία. Άρα, ναι στις συμμαχίες, ναι στις προγραμματικές συγκλίσεις».
➡ «Οι όποιες πολιτικές εξελίξεις μέσα στο ’21 δεν θα είναι αποτέλεσμα ψύχραιμων επιλογών της κυβέρνησης, αλλά θα είναι αποτέλεσμα των αντικειμενικών εξελίξεων. Υπάρχει πιθανότητα ενός εκτροχιασμού σε όλα τα πεδία, που μπορεί να οδηγήσει και σε εκλογές».
➡ «Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, με την αβεβαιότητα που υπάρχει, με τον εκτροχιασμό του προγράμματος εμβολιασμού, μας έλεγαν για δύο εκατομμύρια εμβόλια ότι θα έχουμε αυτό τον μήνα και έχουμε μόνο 100.000, αυτό είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της νέας χρονιάς, του 2021. […] Όλα αυτά καταλαβαίνετε ότι δεν επιτρέπουν πολύ εύκολα σε κάποιον να πει εκλογές».