Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να μην ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας
 
📻 Σημεία από τη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100.3, στην εκπομπή του δημοσιογράφου Αντώνη Αντζολέτου | Κυριακή, 27/12/2020
 
📍 Η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν πρέπει να υπονομευθεί με πρόσχημα τον εμβολιασμό:
 
• «Οι πρώτοι εμβολιασμοί είναι ένα θετικό, αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο δεν μπορεί να είναι το άλλοθι για να μη ληφθούν παράλληλα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, δεν μπορεί να είναι το άλλοθι μιας απραξίας».
• «Το δημόσιο αγαθό της υγείας θα πρέπει να υπηρετείται από ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, άρα να πάνε στην άκρη όλες αυτές οι προγραμματικές αγκυλώσεις και οι ιδεοληψίες που κατά κόρον ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα από τη ΝΔ και από άλλα κόμματα αυτού του ιδεολογικού φάσματος, ότι μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να υποκαταστήσει τον δημόσιο. Αυτό φάνηκε ότι δεν μπορεί να γίνει ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες».
📍 Με δεδομένο το μεγάλο μέγεθος της ύφεσης, το κρίσιμο ζήτημα είναι αν θα στηρίξουμε ένα ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας, αντί για λίγους ισχυρούς:
 
• «Η ύφεση είναι ανεξέλεγκτη κι αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. […] Σημασία έχει μέσα από ποια στρατηγική, εξόδου από αυτή την κρίση, θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές της. Θα αρκεστούμε να βλέπουμε τα πράγματα να εξελίσσονται από μόνα τους, να βλέπουμε μια βίαιη αναδιάρθρωση υπέρ κάποιων λίγων και ισχυρών; Ή θα επιλέξουμε να στηρίξουμε ένα ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας, είτε αυτό αφορά εργαζόμενους, είτε αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Αυτό βέβαια θέλει και αντίστοιχες πολιτικές. Αυτές τις πολιτικές, ενώ είχε τη δυνατότητα, η κυβέρνηση δεν τις ακολούθησε».
📍 Η δημοσκοπική πραγματικότητα και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:
 
• «Αν κανείς προσπαθήσει να αποτυπώσει τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα, το πρώτο που θα έχει να επισημάνει είναι μια ραγδαία πτώση της απήχησης και της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση. Ραγδαίας σε σχέση με αυτό που ίσχυε τον Απρίλιο, τον Μάιο. Αυτό προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις και από όλα τα ποιοτικά ευρήματα. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που μπορεί να έχει μια μικρή ανάκαμψη τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν μπορεί να καρπωθεί αυτή την φθορά. Αυτή είναι μια πραγματική δημοσκοπική εικόνα αυτή τη στιγμή».
• «Η κυβέρνηση προσπαθεί να το υπερβεί αυτό (σ.σ. την πτώση) ακολουθώντας την εξής στρατηγική: όχι προσπαθώντας να αναζητήσει τις αιτίες της δικής της υποχώρησης και να βρει πραγματικές λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά θέτοντας ως προτεραιότητα το να αναπαράγει και να διατηρήσει ένα αντιΣΥΡΙΖΑ κλίμα, ρεύμα και μέτωπο, που ήταν και η αιτία που χάσαμε τις εκλογές του ’19. Έτσι μπορεί κανείς να εξηγήσει και όλες αυτές τις επικοινωνιακές αντεπιθέσεις, κενές περιεχομένου, γύρω από τα ζητήματα, για παράδειγμα, της Folli Follie και της ενδεχόμενης εμπλοκής στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ή και τόσα άλλα. Αλλά αυτό δεν αποτελεί θετική πολιτική παρουσία και θεωρώ ότι θα έχει “κοντά ποδάρια”».
• «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να πείσει, δεν πρέπει να κάνει το ίδιο, δεν μπορεί να βασίζεται στην αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή, περιμένοντας να στρέψει ο κόσμος την προσοχή και την εμπιστοσύνη του προς αυτόν. Πρέπει με έναν δυναμικό, τολμηρό τρόπο να διατυπώσει τη δική του στρατηγική απέναντι στα προβλήματα που τίθενται μετά την πανδημία. Και πιστέψτε με, ο Κόσμος θα είναι πολύ διαφορετικός μετά την πανδημία. Πολλά πράγματα θα αλλάξουν, άρα χρειάζονται και νέες απαντήσεις. Εκεί νομίζω ότι είναι η μεγάλη πρόκληση για εμάς».
📍 Στο πεδίο της ηθικής της πολιτικής ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπερτερεί, δεν μπορεί η κυβέρνηση να ταΐζει με παραμύθια τον λαό:
 
• «Στο πεδίο της ηθικής της πολιτικής δεν υπάρχει σύγκριση, διότι η συντηρητική παράταξη έχει μια μεγάλη αρνητική παράδοση στον τρόπο διαχείρισης των δημόσιων πραγμάτων, η οποία δεν μπορεί να σβήσει από τη συνείδηση του κόσμου. Προσπαθεί, λοιπόν, αντί να θεραπεύσει τις δικές της αμαρτίες, να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι όλοι περίπου το ίδιο είμαστε, όλοι βράζουμε στο “ίδιο καζάνι”. Αυτό επιχειρήθηκε και όταν ήταν στην αντιπολίτευση, έχοντας διαμορφώσει και ένα ολόκληρο δίκτυο στον χώρο της ενημέρωσης, προνομιακών σχέσεων που προφανώς ενδυναμώνονται από τη στιγμή που είναι στην κυβέρνηση και μετά, η ΝΔ με πρακτικές τύπου “λίστα Πέτσα”. Αυτό, όμως, επαναλαμβάνω ότι έχει τα όριά του. Όταν τα προβλήματα είναι πάρα πολύ μεγάλα και όταν δεν μπορείς να δώσεις απάντηση στα ζωτικά, καθημερινά, ποιοτικά προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, δεν μπορείς να τον ταΐζεις με παραμύθια».
📍 Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα γίνει όταν οι συνθήκες επιτρέψουν τη διεξαγωγή του με τους όρους ενός κορυφαίου δημοκρατικού, πολιτικού γεγονότος:
 
• «Συνέδριο θα γίνει από τη στιγμή που θα μας το επιτρέψουν οι συνθήκες. Για να κάνουμε ένα ουσιαστικό συνέδριο, το οποίο θα είναι εφαλτήριο μιας νέας δυναμικής πορείας. Το συνέδριο δεν είναι μια εκ του μακρόθεν διαδικασία εκλογής, ίσως με έναν υποκατάστατο τρόπο, από αυτόν που συνήθως είχαμε, ψηφιακό. Το συνέδριο σημαίνει ανταλλαγή επιχειρημάτων, εμβάθυνση στα ζητήματα, προσπάθεια ανάδειξης νέων ερωτημάτων και σύνθεση. Σύνθεση ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις, που είναι πλούτος για ένα δημοκρατικό κόμμα. Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο, να μιλάμε για ένα κόμμα δημοκρατικό».