Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Βαδίζουμε προς μια «ορμπανοποίηση» της πολιτικής ζωής
 
📻 Σημεία συνέντευξης στον Ρ/Σ Alpha 98,9 στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» | Πέμπτη, 17/12/2020
✔ «Ακρωτηριασμένος» ο διάλογος στο κοινοβούλιο, υπουργός τρομοκράτησης του πολίτη ο Χρυσοχοΐδης, βαδίζουμε προς «ορμπανοποίηση» της πολιτικής ζωής:
• «Εκλογικές εξελίξεις μπορεί να υπάρξουν… Πιστεύω ότι πέρα από τα θέματα της τακτικής, που η κυβέρνηση “κρατά και το μαχαίρι και το πεπόνι”, οπότε αν την συμφέρει μπορεί και να αποφασίσει να προσφύγει στις εκλογές την άνοιξη ή το καλοκαίρι, πιο σημαντικός παράγοντας είναι η ίδια η πραγματικότητα. Εάν τα πράγματα ξεφύγουν τελείως στην οικονομία και κατ’ επέκταση στην κοινωνία και βρεθούμε ξανά -που απ’ ότι φαίνεται εκεί οδηγούνται τα πράγματα- σε ένα νέο κύμα ανθρωπιστικής κρίσης, παρόμοιου με αυτό των πρώτων μνημονιακών χρόνων, προφανώς μπορεί να οδηγηθούμε σε εκλογές, ανεξάρτητα από τη θέληση της κυβέρνησης. Εν μέσω πανδημίας είναι ανεύθυνο να πεις εκλογές».
«Η διαδικασία των εκλογών δεν είναι μόνο όταν πηγαίνω στην κάλπη. Είναι και ένας δημόσιος διάλογος ο οποίος πρέπει να γίνεται. Για παράδειγμα, τώρα ο διάλογος εντός του κοινοβουλίου είναι “ακρωτηριασμένος”».
• «Η κυβέρνηση ”τρέχει” νομοθετήματα τα οποία είναι πάρα πολύ σοβαρά και θα έπρεπε να υπάρχει ένας ουσιαστικός διάλογος στο πεδίο της κοινωνίας και εκμεταλλεύεται αυτές τις συνθήκες του περιορισμένου διαλόγου, του “ακρωτηριασμένου” διαλόγου, για να τα περάσει. Αυτό είναι 100% φανερό».
• «Δεν στέκεται μόνο στο κοινοβουλευτικό πεδίο. Πραγματικά θεωρώ ότι είναι άκρως προβληματικό, ότι έχει μια αντιδημοκρατική διάσταση αυτό που συμβαίνει με τους συνάδελφούς σας, τους δημοσιογράφους. Είδατε τι συμβαίνει σε μεγάλες εφημερίδες, τι έγινε στα ΝΕΑ και στο ΒΗΜΑ ή την ΕΡΤ. Έχετε διαπιστώσει ότι πλέον υπάρχει μια προσπάθεια ελέγχου, χειραγώγησης της δημοσιογραφίας».
• «Βαδίζουμε σε μια “ορμπανοποίηση” της πολιτικής ζωής. […] Μιλάω και για τις απαγορεύσεις του Χρυσοχοΐδη, ο οποίος δεν είναι υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είναι ο υπουργός τρομοκράτησης της κοινωνίας. Είδατε τι συνέβη με τους τρεις συνδικαλιστές που πήγαν να απλώσουν ένα πανό με τη λέξη “πεινάμε” και τους μπαγλάρωσαν; Δεκάδες προληπτικές συλλήψεις που γίνονται καθημερινά με νέα παιδιά, τα οποία σύρονται μέσω προσαγωγών και τους συμπεριφέρονται σκαιά»;
✔ Η διαχείριση της πανδημίας στη Δυτική Αττική, δείχνει τι έκανε η κυβέρνηση και στη μεγαλύτερη κλίμακα:
• «Το ερώτημα για το πως αντιμετωπίζουμε τους ευάλωτους πληθυσμούς, τις ευάλωτες ομάδες, όπου ανήκουν και οι Ρομά, ανάλογα βέβαια με τις συνθήκες μέσα στις οποίες κατοικούν, μιλάμε για καταυλισμούς και στην περιοχή αυτή υπάρχουν, έχει τεθεί από τον Αύγουστο και δεν έχει υπάρξει εξειδικευμένη πολιτική. Θυμάμαι ερωτήσεις που είχαμε υποβάλει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για τους Ρομά και γι’ αυτούς που είναι στις φυλακές και για τους μετανάστες και για τα γηροκομεία. Σε όλα αυτά τα μέτωπα η κυβέρνηση έχει τα χειρότερα αποτελέσματα. Διότι δεν εξειδίκευσε ιδιαίτερες πολιτικές».
• «Υπάρχει κι άλλο ζήτημα με τη Δυτική Αττική. Έχει εγκαταλειφθεί εντελώς η πρωτοβάθμια υγεία. Έχουν κλείσει τα τοπικά κέντρα. Δεν υπάρχει η έννοια της πρωτοβάθμιας υγείας, του τοπικού γιατρού, υπάρχει μια εγκατάλειψη. Και υπάρχει κάτι ακόμα. Μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων σε μεγάλες εταιρίες και επιχειρήσεις. Εκεί, λοιπόν, ξέρουμε -μιλάμε για εκατοντάδες εργαζόμενους που πηγαίνουν κάθε πρωί- αν υπάρχει ένα κρούσμα, πως αντιμετωπίζεται; Δεν είναι τίποτα τυχαίο. Έχουμε την εγκατάλειψη μιας περιοχής που τυχαίνει να έχει όλα τα προηγούμενα χαρακτηριστικά και δείχνει, με ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, τι έγινε και στην μεγάλη κλίμακα από την πρώτη περίοδο της πανδημίας μέχρι τώρα. Γι’ αυτό εγκαλούμε την κυβέρνηση».
✔ Στην υγεία η κυβέρνηση θέλει να δώσει χώρο στις ιδιωτικές δομές:
• «Θα έπρεπε η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί το προηγούμενο οκτάμηνο για να ανακοινώσει ένα συνεκτικό, συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, με αφορμή την πανδημία, αλλά και για μετά από αυτήν».
• «Το δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι μόνο τα όρια της εντατικής, είναι η πρωτοβάθμια υγεία, είναι οι μόνιμες προσλήψεις. Οι προσλήψεις που έχουν γίνει κατά κόρον αφορούν συμβασιούχους. Μόλις περάσει η μπόρα της πανδημίας “θα τους στείλουμε από εκεί που ήρθαν” τους ανθρώπους. Γιατί; Διότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει χώρο στην υγεία σε ιδιωτικές δομές. Τα ΣΔΙΤ».
✔ Η Ευρώπη πρέπει να σπάσει τους παλιούς κανόνες, για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και μετά την πανδημία:
• «Αν κλείσει η παρένθεση της πανδημίας και μετά έρθουν κάποιοι και πουν ελάτε να κάνουμε τον λογαριασμό, θα βρεθούμε σε μία πραγματικότητα υπερχρεωμένων οικονομιών και κρατών. Η απάντηση δεν θα είναι νέα λιτότητα, διότι αυτό σημαίνει βύθισμα της οικονομίας σε μια νέα ύφεση. Εδώ τίθενται, για παράδειγμα, ζητήματα όπως αυτό που έθεσε η ιταλική κυβέρνηση, η οποία λέει το χρέος της πανδημίας, δηλαδή οι κρατικές δαπάνες που έγιναν την περίοδο της πανδημίας, να διαγραφεί ή να το αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. […] Πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε μια κρίση η οποία συγκρίνεται με αυτή του ’29, έχουμε μια παγκόσμια κατάρρευση, δεν μπορεί να την αντιμετωπίσουμε με τις μονεταριστικές λογικές των προηγούμενων δεκαετιών, πρέπει να σπάσουν οι κανόνες».