Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Κατώτερη των περιστάσεων η κυβέρνηση, επιμένει στα νεοφιλελεύθερα αδιέξοδα
 
📺 Σημεία από τη συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή «…από τις έξι» της ΕΡΤ1 | Τετάρτη, 16/12/2020
 
✔ Τα μέτρα για την αγορά πρέπει να λειτουργούν, οι ΜμΕ χρειάζονται προγράμματα ένταξης στην ψηφιακή πραγματικότητα:
• «Η επιλογή του λεγόμενου click away είναι κάτι που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν λειτούργησε διότι δεν είχαν υποδομή οι επιχειρήσεις για να ακολουθήσουν αυτόν τον τρόπο. Και είναι μια ευκαιρία να δούμε πως μπορούν να υπάρξουν προγράμματα στήριξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που είναι οι περισσότερες στην Ελλάδα, για να μπορούν να μπουν στην ψηφιακή πραγματικότητα».
• «Όταν πρόκειται για μέτρα που αφορούν την λειτουργία της αγοράς, θα πρέπει πρωτίστως να τα συζητούμε με τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες, για να δούμε εάν είναι λειτουργικά και όχι για να δημιουργούμε εντυπώσεις».
«Απέχουμε πάρα πολύ ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες, στις ψηφιακές απαιτήσεις. Θυμόμαστε όλοι τις σκηνές, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης, όπου δεν λειτουργούσε το σύστημα για πάρα πολύ καιρό, τις ανάγκες οικογενειών που δεν έχουν -μια και οι γονείς τους αναγκάζονται να δουλεύουν από το σπίτι- όλη την υποδομή για να παρακολουθήσουν αυτά τα μαθήματα ή τα παιδιά στο καφενείο της Ηλείας, 4-5 μαζί, σε μια κρύα αίθουσα να προσπαθούν να παρακολουθήσουν τα τηλεμαθήματα».
✔ Αβάσιμες οι προβλέψεις του νέου Προϋπολογισμού για το 2021, κατώτερη των περιστάσεων η οπτική της κυβέρνησης:
• «Είναι υπεραισιόδοξο το να μιλάμε για ρυθμούς ανάπτυξης από του χρόνου 3,5 και 4%, όταν βλέπετε ότι υπάρχουν ξένοι φορείς όπως ο ΟΟΣΑ, ο οποίος μίλησε για 0,9% σε σχέση με την Ελλάδα. Κατά συνέπεια είναι και τελείως έωλες όλες αυτές οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού που ψηφίστηκε χτες, που αναφέρει 8% αύξηση των φορολογικών εσόδων, τη στιγμή που η κυβέρνηση λέει ότι θα ελαφρύνει τους φόρους για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Άρα, είναι μια συζήτηση περισσότερο για τις εντυπώσεις, που απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Δεν το έχουμε ανάγκη αυτό. Σήμερα έχουμε ανάγκη από ειλικρίνεια και από σχέδιο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες δυσκολίες».
• «Εκ μέρους της κυβέρνησης είδαμε έναν λόγο πολύ κατώτερο των περιστάσεων. Δεν εννοώ απλά και μόνο ότι δεν έκανε αυτά που έπρεπε σε σχέση με την πανδημία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας ή την οικονομία. Εννοώ ως προς τον στοχασμό της, τον προβληματισμό της. Είδαμε μια κυβέρνηση η οποία αδυνατεί να καταλάβει τα νέα προβλήματα της εποχής».
«Δεν μπορεί να μιλάει ο πρωθυπουργός και να αφήνει έξω από τον ορίζοντά του τι θα αφήσει πίσω της η πανδημία στον τομέα της εργασίας. Τι προβλήματα θέτει η τηλεργασία σε σχέση με κατακτήσεις των εργαζομένων. Ποια είναι η έννοια του οκτάωρου, του ωραρίου, της κοινωνικής ασφάλισης. Όλα αυτά τα οποία αντιμετωπίζονται πια εκ του μηδενός στις νέες συνθήκες που με βίαιο τρόπο ανέδειξε η πανδημία».
✔ Για να βγει η Ευρώπη από την κρίση χρειάζονται μεγάλες δημόσιες επενδύσεις και απόρριψη του νεοφιλελεύθερου μοντέλου:
• «Αν θέλει η Ευρώπη να βγει από την κρίση, απαιτείται να έχει ένα ισχυρό, ρωμαλέο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κι αυτό έχει τεθεί στον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο. Η κυβέρνηση επ’ αυτού περί άλλα τυρβάζει, μάλλον παρακολουθεί ως ουραγός τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές».
• «Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη νεοφιλελεύθερη λογική της αυστηρής επιτήρησης, των φοβερών πρωτογενών πλεονασμάτων. Ήδη έχει εγκαταλειφθεί γι’ αυτά τα δυο χρόνια, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι μια παρένθεση, δεν μπορεί να είναι κάτι το προσωρινό. Έτσι μόνο θα μπορούμε να μιλάμε για μια βιώσιμη, σταθερή και δίκαιη ανάπτυξη. Διότι έχει κι αυτό σημασία, δεν μπορούμε να έχουμε μια νέα μεγέθυνση της οικονομίας και μια υπερσυγκέντρωση του πλούτου σε λίγους και διεύρυνση των ανισοτήτων, όπως ήταν το χαρακτηριστικό όλων των προηγούμενων δεκαετιών, είτε βρισκόμασταν σε φάση ύφεσης, είτε σε φάση ανάπτυξης. Αυτό νομίζω ότι είναι η “αχίλλειος πτέρνα” του νεοφιλελευθερισμού. Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα για τα οποία, σε αυτή την ιστορική καμπή που προέκυψε μετά την πανδημία, θα πρέπει κάθε χώρος να τοποθετηθεί».
• «Το νέο Αναπτυξιακό Ταμείο είναι κατώτερο των περιστάσεων, διότι διαμορφώθηκε στην πρώτη φάση της πανδημίας. Η δεύτερη φάση της πανδημίας φαίνεται ότι έχει επιφέρει πολύ μεγαλύτερη ζημιά στο πεδίο της οικονομίας και γι’ αυτό μιλάμε γι’ αυτούς τους πολύ μεγάλους ρυθμούς και μεγέθη της ύφεσης».
✔ Με το σχέδιο Πισσαρίδη η κυβέρνηση κοιτάει προς τα πίσω:
«Το παράδειγμα με το εμβόλιο δείχνει την αναγκαιότητα της δημόσιας παρέμβασης, που πρέπει να την ανακαλύψουμε ξανά μετά από 30 χρόνια ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Τα ποσά που διατέθηκαν για το εμβόλιο σε όλο τον Κόσμο, κατά 80% είναι κρατικά χρήματα, δεν είναι ιδιωτικά. Σωστά, λοιπόν, επιλέχθηκε μια τέτοια πρωτοβουλία, η οποία στηρίζεται από τα επιμέρους κράτη. Δυστυχώς, νομίζω ότι η κυβέρνηση κάνει εντελώς το αντίθετο, διότι βασίζει και οργανώνει την πολιτική της, βάσει της νεοφιλελεύθερης “Βίβλου”, του σχεδίου Πισσαρίδη. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που θα συζητήσουμε σε λίγο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή. Υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο σταματάει τα νέα παιδιά στα 14 και στα 15 τους χρόνια, μετά το Γυμνάσιο, από την εκπαιδευτική διαδικασία και τα διώχνει ως φθηνή, απλήρωτη εργασία για τα μεγάλα ξενοδοχεία και τις μεγάλες επιχειρήσεις, μέσω μιας νέας αντίληψης περί μαθητείας».
✔ Το προτεινόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα πρέπει να τεκμηριωθεί, δεν μπορεί να δώσει «λευκή επιταγή» η Βουλή:
• «Βρισκόμαστε σε μια αρκετά κρίσιμη στιγμή και όλοι αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα, ό,τι χρήματα δίνονται -που δεν μας περισσεύουν- για τη θωράκιση της χώρας να είναι αιτιολογημένα, μέσα από συγκεκριμένες εισηγήσεις, πρώτα απ’ όλα των αρμοδίων, να έχει συζητήσει η Βουλή. Γιατί μιλάμε για ένα πάρα πολύ μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της αναγκαιότητάς του, σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένο. Αυτή η συζήτηση δεν έχει γίνει στη Βουλή».
• «Θα δώσουμε μια “λευκή επιταγή”, πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια που θα πλησιάζει τα 3, για εξοπλισμούς, όταν σε αυτή τη χώρα έχουν γίνει πάρτι με τα εξοπλιστικά προγράμματα; Όταν έχουν πάει φυλακή, για τον τρόπο διαχείρισης, πολιτικά πρόσωπα των εξοπλιστικών προγραμμάτων; Δεν νομίζω ότι πρέπει να είμαστε τόσο αφελείς. […] Πρέπει να τεκμηριωθεί και το ύψος του ποσού και το περιεχόμενο των επιλογών που θα γίνουν».