Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Η ιδεοληψία σας για συμπράξεις με τους ιδιώτες σας έκανε να εγκαταλείψετε το δημόσιο σύστημα υγείας;
 
📍 Οι παρεμβάσεις μου στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό 2021, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά τις τοποθετήσεις του υφυπουργού Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιου και του υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, αντίστοιχα | Κυριακή 13/12/2020
 
✔ Απευθυνόμενος στον κ. Λιβάνιο:
Κύριε υπουργέ είπατε ότι προβλέπεται έκτακτη ενίσχυση στους δήμους, αναγνωρίζοντας ότι δεν έχουν όλοι τις ίδιες ανάγκες. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους, αν είναι ορεινοί, αν είναι αγροτικοί, αν είναι αστικοί, έχουν διαφορετικές ανάγκες. Γιατί, λοιπόν, ενώ στον «Κλεισθένη» σας δώσαμε στο πιάτο αυτή τη σωστή ανάλυση, που αφορά την κατανομή των ΚΑΠ, δεν την υιοθετήσατε; Γιατί δεν προβαίνετε σε μια εξειδίκευση, σε μια κατηγοριοποίηση των δήμων με βάση τα χαρακτηριστικά τους; Άλλες είναι οι ανάγκες ενός δήμου όταν έχει μια ΔΕΥΑ και άλλες ανάγκες έχει ένας αστικός δήμος με ΕΥΔΑΠ. Δεν το κάνατε.
Δεύτερον. Για το Ε9, είχαμε δώσει εμείς, με νομοθετική ρύθμιση, τη δυνατότητα οι δήμοι να μπαίνουν στα στοιχεία και να καταγράφουν τα πραγματικά τετραγωνικά. Καλώς κάνατε αυτή την πλατφόρμα και αυτή τη στιγμή έχουν οι δήμοι δει την πραγματική ύλη σε σχέση με τα τέλη που πρέπει να εισπράξουν.
Και το τελευταίο. Αυτή τη σύμβαση του νέου προγράμματος που αντικατέστησε τον «ΦιλόΔημο», του «Τρίτσης», θα τη δούμε ποτέ; Διότι καταργήσατε το πιο πετυχημένο Πρόγραμμα που υπήρξε στην Αυτοδιοίκηση τις τελευταίες δεκαετίες, που ενίσχυσε χωρίς κομματικά «γυαλιά», χωρίς κομματικά κριτήρια, αναγνωρίζοντας την αυτονομία των τοπικών κοινωνιών. Είπατε ότι ήταν στον «αέρα», πέρασε η χρονιά και ακόμη δεν έχουμε δει την καινούργια χρηματοδοτική σύμβαση.
✔ Απευθυνόμενος στον κ. Κοντοζαμάνη:
Κύριε υπουργέ θα περίμενα να έχετε την ευαισθησία να σχολιάσετε αυτό, που είδε και σήμερα το φως της δημοσιότητας, για το παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων. Δεν έχετε δώσει πειστικές απαντήσεις και αυτό, όπως γνωρίζετε, έχει οδηγήσει στο να μπαίνουν στο ενιαίο σύστημα ετεροχρονισμένα στοιχεία, σε μια πάρα πολύ κρίσιμη στιγμή, που πρέπει η Πολιτεία να οργανώσει τη στρατηγική της απέναντι στην πανδημία. Δεν αισθανθήκατε αυτή την ανάγκη.
Υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή να συνταγογραφηθούν τα τεστ; Γιατί τα τεστ και να έρθει το εμβόλιο, παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει ένα διάστημα που να τα κάνουμε. Δεν θα εξαλειφθεί αμέσως ο ιός, ο εμβολιασμός δεν θα γίνει ταυτόχρονα σε όλους, άρα θα έχουμε ένα παράλληλο διάστημα.
Και το τελευταίο. Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020, δεν κάνατε ούτε μία ΜΕΘ. Αυτό σχετίζεται με την αντίληψή σας για Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην υγεία, που είναι το όραμά σας και σας έχει οδηγήσει στο να εγκαταλείψετε το δημόσιο σύστημα υγείας; Υπάρχει τελικά κάποιο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλετε από τη σημερινή πανδημία, ότι για να είναι προσβάσιμο το δημόσιο αγαθό της υγείας, θέλει ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα και να εγκαταλείψετε τις ιδεοληψίες σας;