Υιοθετείτε λογιστικές αλχημείες για να αλλάξετε την πραγματικότητα των μεγεθών του Προϋπολογισμού
Η ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό | Κυριακή 13/12/2020
Άκουσα νωρίτερα τον κ. Συρίγο που ξεκίνησε με τη φράση «τα γεγονότα παιδί μου, τα γεγονότα». Βεβαίως. Τα γεγονότα είναι αυτά τα οποία αναγκάζουν καταστάσεις να ωριμάζουν, κόμματα, χώρους, αλλά σημασία έχει κανείς πώς τα βλέπει. Διότι όταν φοράει ιδεοληπτικούς παραμορφωτικούς φακούς δεν μπορεί να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα. Ή όταν, για παράδειγμα, οι ίδιες οι εσωτερικές του αντιφάσεις δεν μπορούν να τον κάνουν να αναγνώσει τα πράγματα όπως έχουν.
Άκουσα τον κ. Πέτσα, άκουσα και εσάς, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, αναφερόμενος στα ζητήματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής να μας λέτε πόσο καλύτερα είναι τα πράγματα για τη χώρα μας. Άκουσα και κάτι που ίσως να σας ξέφυγε ότι, εσείς το ’15 ξέρατε πώς λειτουργεί η Ευρώπη, κατανοείστε και εμάς. Καταρχήν χαίρομαι που βγάλατε τα σωστά συμπεράσματα για τη στάση της ΕΕ το 2015.
Αλλά όταν στις τρεις τελευταίες συνόδους λέγατε συνεχώς για κυρώσεις και είχατε βάλει τον πήχη ψηλά σε σχέση με το θέμα των κυρώσεων, δεν μπορεί να έρχεται σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και να λέει ότι δεν ήταν στόχος μας. Αυτό, λοιπόν, είναι αποτέλεσμα μιας σαφούς στρατηγικής εκ μέρους σας, λόγω των εσωτερικών αντιθέσεων και αντιφάσεων του χώρου σας. Και νταήδες και διαλλακτικοί. Δεν γίνεται. Ξεκαθαρίστε.
Ξέρετε τι ωραία που θα ήταν για εμάς να υιοθετήσουμε τη δική σας στάση, μια εθνικολαϊκιστική στάση και να κάνουμε ό,τι μας κάνατε όταν εμείς συζητούσαμε τα θέματα της Βόρειας Μακεδονίας; Δεν θα το κάνουμε.
Έστω λοιπόν και τώρα, αποσαφηνίστε μια στρατηγική για τα εθνικά θέματα και τουλάχιστον κάντε ένα νέο ξεκίνημα ζητώντας τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Γιατί δεν το κάνετε; Το έχετε ανάγκη. Διότι τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά τα οποία θα περίμενε κανείς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι έθεσα κάποια ερωτήματα χθες, σε σχέση με το πώς, τελικά, κατανοείτε τα διάφορα δημοσιονομικά μεγέθη. Σας ρώτησα για τα θέματα των δανείων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, αν τα εκλαμβάνετε ως δημόσιες δαπάνες. Σας ρώτησα για το θέμα των αναστολών. Κατέληξα σε ένα συμπέρασμα: πρέπει να είστε φανατικοί οπαδοί της εκπομπής «Γλυκές Αλχημείες», με τον κ. Παρλιάρο. Μόνο που ο κ. Παρλιάρος κάνει τις αλχημείες του για να βγάζει πολύ εύγευστα γλυκά. Εσείς υιοθετείτε την λογική των λογιστικών αλχημειών πιστοί στην παράδοση της δημιουργικής λογιστικής του χώρου σας. Γνωρίζετε για τα μεγέθη των πρωτογενών ελλειμμάτων, των ελλειμμάτων πριν υπαχθούμε στο καθεστώς των μνημονίων. Έχετε μια αρκετά μεγάλη εμπειρία γύρω από αυτά. Υιοθετείτε, λοιπόν, τις λογιστικές αλχημείες για να αλλάξετε την πραγματικότητα των μεγεθών και εδώ δεν φταίνε τα γεγονότα, φταίνε οι παραμορφωτικοί φακοί μέσα από τους οποίους τα βλέπουμε.
Έτσι, φτάνουμε σήμερα να προσδοκάτε αύξηση 8% των φορολογικών εσόδων! Από ποια οικονομία; Από ποιες επιχειρήσεις; Από ποια φυσικά πρόσωπα; Λέτε ότι αυτό δεν θα προέλθει από νέους φόρους. Εντάξει, δεν θα προέλθει από νέους φόρους, θα προέλθει από την… ανάπτυξη. Την ανάπτυξη που ο ΟΟΣΑ την βλέπει 0,9%.
Το ερώτημα είναι το εξής: ήταν αναπόφευκτη αυτή η εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών; Ήταν αναπόφευκτο να έχουμε την μεγαλύτερη ύφεση στο τρίτο τρίμηνο, από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Ή η πολιτική σας μας οδήγησε σε «ελεύθερη πτώση»; Διότι σας λέγαμε στηρίξτε στο δεδομένο χρόνο. Διότι ό,τι δεν κάνεις στο συγκεκριμένο χρόνο στην οικονομία, το βρίσκεις μπροστά σου, η αρνητική δυναμική δημιουργεί πολλαπλασιαστικά φαινόμενα. Σας είπαμε, λοιπόν, να καλύψετε το μισθολογικό κόστος των πληγέντων επιχειρήσεων. Το αρνηθήκατε. Κάνατε τα λιγότερα δυνατά. Επιδοτήσατε τις αναστολές εργασίας.
Σας είπαμε να στηρίξετε με μη επιστρεπτέες προκαταβολές τις επιχειρήσεις, το αρνηθήκατε. Όλα αυτά πώς θα είχαν επιδράσει στα μεγέθη; Πόσες μονάδες ύφεσης θα είχαμε αποφύγει, εάν είχαμε στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα των επιχειρήσεων, των καταναλωτών, των εργαζομένων; Η αρνητική δυναμική, λοιπόν, λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και σήμερα, πράγματι, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση, η οποία είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη.
Η αντίληψή σας αποτυπώνεται στη «Βίβλο» του κ. Πισσαρίδη. Κάθε «Μωυσής» θέλει τη «Βίβλο» του, φαίνεται. Τι λέει λοιπόν αυτή η «Βίβλος»; Παραθέτει όλα τα ξεχασμένα, «αραχνιασμένα» επιχειρήματα της προ-προηγούμενης δεκαετίας και τα επαναφέρει ως ένα σύγχρονο σχέδιο. Και μας λέτε, όταν ασκούμε κριτική στο περιεχόμενό του, ότι «κοιτάξτε να δείτε, αυτά είναι μία τεχνοκρατική άποψη», λες και οι τεχνοκρατικές απόψεις δεν έχουν οπτική για τα πράγματα, λες και είναι ουδέτερες. Είναι μία άποψη, μια ματιά, στενά ταξική. Προβλέπει τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, προβλέπει ό,τι δεν μπόρεσαν να περάσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η τρόικα, στο πρώτο και στο δεύτερο μνημόνιο. Τα «υπόλοιπα» της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων τα προβλέπει τώρα και μας τα φέρνετε ως μια σύγχρονη στρατηγική.
Προβλέπει, βέβαια, και τις ιδιωτικοποιήσεις. Για να δούμε ορισμένα παραδείγματα για το πώς χειρίζεται τα πράγματα. Θέλετε να ιδιωτικοποιήσετε όλα τα δίκτυα ενέργειας. Τις στρατηγικές υποδομές της χώρας, που είναι φυσικά μονοπώλια, θέλετε να τα δώσετε σε ιδιώτες, για να έχουν μια μονοπωλιακή θέση. Και μάλιστα επιχειρήσεις οι οποίες είναι κερδοφόρες, αποτελεσματικές. Οι οποίες άντεξαν! Αυτή είναι η διαφορετική, δική μας, άποψη σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ότι εμείς κινηθήκαμε, αλλά μέσα από μια δική μας ματιά, διαφυλάσσοντας την έννοια του δημοσίου συμφέροντος.
Θέλετε να ιδιωτικοποιήσετε τα ΕΛΠΕ. Τι έχετε κάνει από τότε που πάψατε να εφαρμόζετε τον αρχικό νόμο, σε σχέση με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ και έχετε εκχωρήσει τα δικαιώματα του Δημοσίου στον ιδιώτη μέτοχο; Ζημιές. Αλλά ξέρετε κάτι; Η συμμετοχή στα ΕΛΠΕ είναι μία από τις επενδύσεις του ιδιώτη. Δεν τον ενδιαφέρει. Έχει και το Ελληνικό, έχει και τράπεζες που δεν τα έχει καταφέρει. Δεν τον ενδιαφέρει αυτή η βασική, η μοναδική υποδομή διυλιστηρίων που υπάρχει στη Μεσόγειο να λειτουργήσει και να προσφέρει, μέσα από την υπεραξία της, στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν.
Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διαλύσατε τον αντίστοιχο λογαριασμό. Τεράστια ελλείμματα. Τεράστια ελλείμματα. Και μιλάτε για πράσινη ανάπτυξη και για στόχους που θέλετε να πιάσετε. Πώς; Υπονομεύοντας σήμερα τους επενδυτές; Ακολουθήσατε το λεγόμενο target model, το μοντέλο στόχο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο είχε αρχίσει επί των ημερών μας. Το αποτέλεσμα είναι ότι εδώ και λίγες μέρες, έτσι όπως λειτουργεί, έχει οδηγήσει σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις και η μέση τιμή, η χονδρική τιμή στη Μέση Τάση έχει φτάσει στα ύψη. Σε λίγο αυτό θα «χτυπήσει» στους λογαριασμούς. Τα έχετε κάνει θάλασσα!
Θα μπορούσα να αναφερθώ και στο παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Δεν μπορεί να συνεχίσει όπως και πριν μετά την «παρένθεση» της πανδημίας. Λέω «παρένθεση» σε σχέση με τις ακολουθούμενες πολιτικές. Διότι τώρα δανείζεται για το κοινό συμφέρον, στη λογική της αμοιβαιοποίησης των χρεών. Δεν μπορεί να είναι μια παρένθεση αυτό και να γυρίσουμε στη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία, διότι θα έχουμε τραγικά αποτελέσματα στο πεδίο της εργασίας και της κοινωνίας.
Θα σας έλεγα, λοιπόν: Εγκαταλείψτε τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό. Συνταχθείτε με άλλες φωνές, όπως αυτή της Ιταλίας που βάζει το θέμα της διαγραφής του χρέους της πανδημίας. Αυτή είναι μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Τι είπε ο κύριος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής; Τι θα πείτε αύριο; Αυτά είναι τα αμείλικτα ερωτήματα που θέτει η πραγματικότητα. Διότι εσείς, ας πηγαίνετε από το κακό στο χειρότερο, ο κόσμος όμως δεν οφείλει να πληρώνει τα έργα και τα αποτελέσματα των ενεργειών σας.