Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Θα υποστηρίξετε την πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης για διαγραφή του χρέους της πανδημίας;
 
📍 Οι παρεμβάσεις μου στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό 2021, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά τις τοποθετήσεις του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλή, αντίστοιχα | Κυριακή 13/12/2020
 
📎 Από το Δελτίο Τύπου:
Απευθυνόμενος στον κ. Σκυλακάκη:
Υπάρχει, ξέρετε, μια παροιμία. «Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, τρεις και το λαδόξυδο». Αυτό που αναφέρατε σε σχέση με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δείχνει ότι πραγματικά δεν έχετε καταλάβει τίποτα. Διότι οι προτάσεις στο Πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι Ι» και «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», στις συγκεκριμένες στιγμές που έγιναν, ήταν ακριβώς επειδή εσείς δεν τα κάνατε αυτά, δεν ήταν προσθετικά. Τα 14 δισεκατομμύρια δεν είναι προσθετικά. Προτείναμε τη δεύτερη φορά τα συγκεκριμένα νούμερα, επειδή εσείς δεν κάνατε αυτά που έπρεπε στο σωστό χρόνο. Με αποτέλεσμα, όταν δεν γίνονται στο σωστό χρόνο τα πράγματα, να έχουμε και επιδείνωση στην υπόθεση της ύφεσης.
Βεβαίως αντιλαμβάνομαι γιατί εσείς δεν συμμερίζεστε μια τέτοια λογική. Διότι είναι φανερό ότι έχετε επιλέξει να αντιμετωπίζετε την πανδημία ως μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης στην αγορά. Για ξεσκαρτάρισμα, για να βγουν έξω οι πολλοί και να μείνουν οι λίγοι και ισχυροί. Αυτό αποτυπώνεται παντού, σε όλες σας τις αναφορές. Στις «βιβλικές» σας αναφορές, σε αυτά που περιέχονται στο σχέδιο Πισσαρίδη.
Θα μου πείτε, δεν υπάρχει θέμα χρέους; Υπάρχει θέμα χρέους. Κι εδώ θα πρέπει να τοποθετηθείτε. Θα υποστηρίξετε την πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης για διαγραφή του χρέους της πανδημίας; Είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Θα συνταχθείτε με τις πιο ακραίες δυνάμεις στην Ευρώπη, οι οποίες θέλουν να επανέλθουμε στη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία ή θα κοιτάξουμε όλοι, εάν θέλουμε να έχουμε μια βιώσιμη, μια δίκαιη, μια σταθερή έξοδο από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, να αλλάξουμε στρατηγικές στο πεδίο της Ευρώπης;
Αυτά δεν μπορείτε να τα αποφύγετε. Μην είστε, λοιπόν, ουραγοί των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων.
Εν πάση περιπτώσει, μιλήσατε για την πτώση των επιτοκίων. Παραδεχτήκατε κι εσείς ότι αυτή, σε ένα μεγάλο βαθμό, οφείλεται στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης. Αλλά μη ξεχνάτε: το γεγονός ότι μπορέσατε και δανειστήκατε φτηνά και υπήρξε αποκλιμάκωση στα επιτόκια, οφείλεται στην πολιτική αναδιάρθρωσης του χρέους που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάστε τις τελευταίες ανακοινώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και αυτοί αναγνωρίζουν ότι μεσοπρόθεσμα το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Δεν το κάνατε εσείς, φαντάζομαι. Ξέρετε ποιοι μας έβγαλαν από τα μνημόνια. Εσείς, μας βάλατε.
Νωρίτερα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Καραμανλής, επιχειρώντας να απαντήσει σε ερώτηση που του έθεσε ο Πάνος Σκουρλέτης, σχετικά με το σκεπτικό ένταξης στα αστικά δρομολόγια λεωφορείων των ΚΤΕΛ των οποίων τα παράθυρα δεν ανοίγουν, διερωτήθηκε: «ποιος σας είπε ότι τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ δεν έχουν κατάλληλους αερισμούς;».
Ο Πάνος Σκουρλέτης, είχε επισημάνει σε σύντομη παρέμβασή του, μετά την τοποθέτηση του υπουργού:
Αντιπαρέρχομαι όλα αυτά τα οποία άκουσα για κρίσιμα έργα, για το Πάτρα-Πύργος, που ως γνωστόν η προηγούμενη, από τη δική μας, κυβέρνηση είχε φροντίσει να απενταχτεί, το ίδιο με τον ΒΟΑΚ. Με αυτά θα ασχοληθούν άλλοι συνάδελφοι.
Θέλω να αναφερθώ σε ένα θέμα το οποίο είναι επίκαιρο, έχει να κάνει με την πανδημία. Είναι η κατάσταση στα αστικά λεωφορεία. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, με δεδομένο ότι έχει αποδειχτεί ότι λειτουργούν ως υπερμεταδότες, με δεδομένο ότι η πανδημία βρίσκει πρόσφορο έδαφος μέσα από τα σταγονίδια, εσείς γιατί κάνατε μίσθωση σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τα οποία έχουν ακατάλληλο αερισμό. Σας το λένε όλοι οι επιστήμονες και δεν έχετε απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα εδώ και δυο μήνες που σας τα θέτουν.