Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

✔ Το νέο μνημόνιο το βαφτίζουν τώρα «σχέδιο Πισσαρίδη»
 
📰 Συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα POLITICAL και στον δημοσιογράφο Αντώνη Γκιόκα | 28/11/2020
 
❓ Γιατί θεωρείτε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση δεν είναι επαρκή; Ειδικά όταν η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση σε όλη την Ευρώπη. Μήπως η κριτική σας στην κυβέρνηση είναι υπερβολική;
⏺ Η κυβέρνηση είχε το πλεονέκτημα του μικρού αριθμού κρουσμάτων στην πρώτη φάση της πανδημίας και όλο το προηγούμενο διάστημα για να οχυρώσει το ΕΣΥ μπροστά στο δεύτερο κύμα. Όμως, αρκέστηκε σε θριαμβολογίες, τα έκανε μούσκεμα στα ΜΜΜ, έχασε την μπάλα στον τουρισμό, ενώ συνειδητά αδιαφόρησε σε σχέση με την αναγκαία θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών δυστυχώς τα ζούμε τώρα. Ο έλεγχος έχει χαθεί και το σύστημα υγείας σε αρκετές περιοχές έχει λυγίσει. Δυστυχώς δεν πληρώνουμε μόνο την αλαζονεία και τους κομπασμούς, αλλά και την δυσανεξία μιας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης απέναντι σε οτιδήποτε σχετίζεται με το Δημόσιο. Δεν αποδέχτηκε καμία από τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας, τόσο για την έγκαιρη πρόσληψη προσωπικού στα νοσοκομεία όσο και για τη συνταγογράφηση των τεστ, ενώ αρνήθηκε τη συστηματική πολιτική ιχνηλάτησης μέσω μαζικών τεστ. Η κυβέρνηση λοιπόν ξεκίνησε από καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως, παρ’ όλα αυτά, ζούμε μια δραματική επιδείνωση της κατάστασης.
 
❓ Κατηγορείτε επίσης την κυβέρνηση για αυταρχισμό. Δεν πρέπει να υπάρξουν μέτρα για να ανακοπεί η διασπορά του ιού;
⏺ Όταν καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για αυταρχισμό, δεν αναφερόμαστε στα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, τα οποία άλλωστε στηρίξαμε και στηρίζουμε, αλλά στην προσπάθειά της με αφορμή την πανδημία, να περιορίσει οποιαδήποτε συνταγματικά κατοχυρωμένη κοινωνική διαμαρτυρία. Έχουμε την απαίτηση η κυβέρνηση να σεβαστεί τις δύσκολες στιγμές που ζούμε. Δεν μπορεί να αξιοποιεί το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων για να προωθήσει μέτρα που είναι κατάφορα αντικοινωνικά. Είναι χαρακτηριστική η στάση της στη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου. Ενώ όλα τα κόμματα δεσμεύτηκαν για συμβολικές εορταστικές εκδηλώσεις, εκείνη επιχείρησε να τους επιτεθεί αποσκοπώντας στη διαμόρφωση ενός κλίματος γενικευμένων και καθολικών απαγορεύσεων. Αυτή η τακτική της στοχεύει στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας μη διεκδίκησης εκ μέρους της κοινωνίας και ασφαλώς δεν σχετίζεται τελικά με τα θέματα της πανδημίας.
 
❓ Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Έχετε υπάρξει υπουργός Εργασίας. Δεν πιστεύετε ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο χρειάζεται αλλαγές;
 
⏺ Ασφαλώς και χρειάζονται αλλαγές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, αλλά σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που κινείται η κυβέρνηση. Χρειάζονται αλλαγές που θα αντικαθιστούν τις αναχρονιστικές ρυθμίσεις που έγιναν τα χρόνια των μνημονίων. Η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και η υποβάθμιση της θέσης των εργαζόμενων υπήρξαν μέρος του σχεδίου εσωτερικής υποτίμησης την περίοδο 2010-2015. Οι συνέπειες ήταν η διεύρυνση των ανισοτήτων, η αύξηση της ανεργίας αλλά και η απώλεια κατά 25% του ΑΕΠ. Τώρα, χωρίς το άλλοθι των μνημονίων, η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο σχέδιο αντικοινωνικών αλλαγών όπως η καθιέρωση της 10ωρης εργασίας, η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, η διευκόλυνση των απολύσεων και η περεταίρω αποδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο παλαιάς κοπής σχέδιο Πισσαρίδη. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλει να τρομάξει την κοινωνία και επιστρατεύει τον αυταρχισμό ως όπλο, επειδή θέλει να προλάβει τις αντιδράσεις της και τις φοβάται.
 
❓ Επίσης, έχετε υπάρξει και Γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος. Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξει ακόμα ένα κύμα διεύρυνσης.
⏺ Η διεύρυνση της επιρροής, της οργανωτικής ανάπτυξης και της παρουσίας στους κοινωνικούς χώρους πρέπει να είναι διαρκής για ένα μαζικό, λαϊκό και σύγχρονο κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημασία έχει η διεύρυνση να οδηγεί σε μια νέα σύνθεση απόψεων στη βάση μιας σαφούς ριζοσπαστικής προγραμματικής πρότασης, ικανής να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει δυνάμεις. Η κοινωνία έχει ανάγκη να κατανοήσει τι υποστηρίζει ο κάθε χώρος και πως θα το πετύχει. Μέσα από ποιες συμμαχίες και με ποιες επιλογές. Αυτή νομίζω ότι πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας.